Mevsimsel grip vakalarında artış!

Mevsimsel grip vakalarında artış!

Kahramanmaraş Necip Fazıl Şehir Hastanesi Kulak Burun Boğaz Uzmanlarından Doktor Yusuf Yıldırım Kahramanmaraş’ta Bugün Gazetesine yaptığı açıklamada, mevsimsel olarak artan grip vakalarına nasıl önlem alınabileceğini anlattı.

10 Şubat 2018 - 05:45

Grip İnfluenza virüsünün oluşturduğu bir enfeksiyon hastalığı olduğunu söyleyen Doktor Yusuf Yıldırım, ‘’Sonbahar kış aylarında bir artış görülüyor. Genellikle kendisini, ani olarak 39 derece üzerinde ateş, şiddetli kas ve eklem ağrıları, halsizlik, bitkinlik, titreme, baş ağrısı ve kuru öksürük gibi belirtiler ile kendini gösteriyor. Ancak birçok kez grip ile soğuk algınlığı birbiri ile karıştırılıyor. Soğuk algınlığında birden çok virüs etken olabilir. Bu yüzden gribin soğuk algınlığı ile karıştırılmaması gerekiyor’’ dedi.

Soğuk algınlığının kişiden kişiye bulaşan üst solunum yollarını tutan hafif seyirli bir hastalık olduğunu anlatan Yusuf Yıldırım, ‘’Soğuk algınlığı halk arasında nezle ve üşütme olarak bilinmekte. İki hastalığı ayırmak çoğu zaman zor olmaktadır. Bu hastalıkları birbirinden ayırmada bariz farklar var. Öncelikle Gripte yüksek ateş, şiddetli kas ve baş ağrısı, öksürük ön plana çıkmakta iken, bu bulgular soğuk algınlığında daha hafif olmaktadır. Bu tür viral hastalıklarda asıl önemli olan ve üzerinde durulması gereken bulaşmanın nasıl engelleneceğidir’’ diyerek nasıl önlem alınması gerektiğini söyledi.

Yıldırım, ‘’Grip salgın zamanlarında toplumun yaklaşık %10’unu etkilemektedir. En çok işgücü kaybına yol açan hastalıkların başında gelmektedir. Gribin bu kadar hızlı yayılıp toplumu etkilemesinin nedeni; hasta bireyin vücut salgılarında yoğun miktarda virüs olması, hava yolu ile damlacık şeklinde bireyden bireye kolayca bulaşabilmesindedir’’ dedi.

Gripten korunmada en çok dikkat edilmesi gerekenlerin başında, ‘’Dengeli beslenilmesi, sigara içilmemesi, bol sıvı alınması, egzersiz yapılması, toplu ortamlardan uzak durulması gerektiğini belitti ve Stresten uzak yaşamın çok önemli olduğunun altını çizerek, en etkin korunma yönteminin hijyen önlemleri olduğuna değindi.

Hijyen önlemlerinden bahseden Yıldırım, hasta kişilerin başkalarıyla tokalaşmaması, el yıkamaya özen göstermesi, öksürme ve hapşırma esnasında bulaşmayı engelleyecek tedbirlere dikkat etmesi gerektiğini söyledi.

Sadece el yıkama ile dahi hastalığın yayılması azaltılabilir diyen Yıldırım, ‘’Grip tedavisinde komplikasyon olmadığı sürece antibiyotik kullanımının yeri yoktur. Rahatlatıcı ve antiviral ilaçlar kullanılabilir. Gripte aşı tedavisi uygulanmakta olup aşı bir önceki yıldan hastalığa en çok neden olan virüs gruplarından  elde edilmektedir’’ dedi.

Aşı kimlere yapılabilir sorusuna, ‘’Kronik hastalığı olanlar (kalp, akciğer, karaciğer, böbrek, şeker ) 65 yaş üstü kişiler, Bağışıklık sistemi zayıf olanlar, organ nakli olanlar’’ aşı yaptırabilir yanıtını verdi.

Şehrimizde her yıl olağan olarak sonbahar ve kış aylarında grip vakaları attığına değinen Yıldırım, Salgın dönemlerinde toplumun %10’ unu etkileyen bu hastalık, hastanın yaşı ek hastalıkları ve şikayetlerinin şiddetine göre aile hekimliği, dahiliye, enfeksiyon hastalıkları ve kulak burun boğaz  kliniklerince takip ve tedavi edilmektedir’’ diyerek sözlerini tamamladı. 

YORUMLAR

  • 0 Yorum
Henüz Yorum Eklenmemiştir.İlk yorum yapan siz olun..
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR x