Midenizi rahatlatmak için altın öneri

Midenizi rahatlatmak için altın öneri

Kahramanmaraş Aktar esnaflarından Enes Başçıl mide dostu olan kakule bitkisinin tüm mide rahatsızlıklarına iyi geldiğine işaret ederek, kakule bitkisinin kullanımının yaygın olmadığını ve piyasa fiyatının çok yüksek olduğunu söyledi.

13 Aralık 2017 - 01:40

Kahramanmaraş attar esnaflarından Enes Başçıl kakule bitkisinin faydalarını Kahramanmaraş’ta Bugün Gazetesi’ne anlattı. Kakule bitkisinin tüm mide rahatsızlıklarına iyi geldiğini söyleyen Başçıl, bitkinin fiyatının çok yüksek olmasından dolayı gramla satıldığını ifade etti. Kakule bitkisinin kullanımının da yaygın olmadığını ifade eden Başçıl şöyle dedi: “Kakule bitkisinin dik sapları parmak kalınlığındadır ve 30-50 santim kadar boy atabilir. Küçük sarımtırak çiçek açar ve hançer şeklindeki yaprakları koyu yeşil renklidir. Bitkinin uçucu yağ içeren tohumları çeşitli hastalıkların tedavisinde tıbbi amaçlı olarak ve parfüm sektöründe kullanılmaktadır. Kakule baharatı Asya mutfağında pek çok yemekte Türk mutfağında da et yemeklerinde kullanılır. Sindirime yardımcı olur, bağırsak parazitlerini temizler, şişkinliği alır, reflüye iyi gelir, mide ağrısını hafifletir, mide kramplarına iyi gelir. Vücudu temizler, ağız kokusunu giderir, kusma ve mide bulantısına iyi gelir, kolon kanserine karşı koruma sağlar. Kakule bitkisinin kullanımı yaygın olmamasından ve talep edenlerin kilo ile değil gramla almasından dolayı piyasa fiyatı yüksektir” diye konuştu. Kakule Çayı Nasıl Hazırlanır? Kakule çayı hazırlamak için gereken malzemeler; 1,5 litre su (yaklaşık 6 bardaklık çay için), 3 yemek kaşığı siyah çay, 3 çay kaşığı kakule tohumu, 250 ml süt. Su kaynattıktan sonra ocaktan alın ve tüm malzemeyi içine atın. 10-15 dakika bekledikten sonra bir iki kez karıştırın ve süzerek için. Kakulenin Sağlığa Faydaları Kakule tohumları uyarıcı olarak etki yapan uçucu bir yağ içermektedir. Bu özelliği ile özellikle Arap ülkelerinde afrodizyak olarak halen kullanılmaktadır.

ÇÖLYAK TEDAVİSİNDE SIKLIKLA KULLANILIYOR

Geleneksel Çin tıbbında çölyak hastalığı tedavisinde en çok başvurulan bitkidir. İshale ve diğer sindirim sorunlarına iyi gelir. Bronşit, astım ve diğer solunum yolu hastalıklarına karşı kullanılmaktadır. Zihni canlandırmak için kullanılır. Sıklıkla yemeklerde baharat ve ilaç sektöründe katkı maddesi olarak kullanılmaktadır. Kakulenin Yan Etkileri Yemeklerde baharat olarak ya da çay formunda kakule kullananların çoğunda herhangi bir yan etkiye rastlanmamıştır. Nadir olarak görülmekle birlikte midede hassasiyet ve safra ağrısı yaşanabilir. Safra taşı olan hastaların kakule çayı içmesi önerilmez. Bitkiye alerjisi olanlarda cildin bazı bölgelerinde şişlik, göğüs ağrısı, nefes alma zorluğu gibi belirtiler görülebilir. Gebelik ve emzirme dönemlerinde kullanılmamalıdır.

YORUMLAR

  • 0 Yorum
Henüz Yorum Eklenmemiştir.İlk yorum yapan siz olun..
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR x