Migren Tedavisinde Botoksun Zararları Var mıdır?

Migren Tedavisinde Botoksun Zararları Var mıdır?

Migren tedavisinde botoks yöntemi oldukça sık araştırılan konulardan biridir. Migren’in botoks ile tedavisi hakkında en çok merak edilen sorulardan biri olan “Migren tedavisinde botoksun zararları var mıdır?” konusunu Doç. Dr. Tayfun Türkaslan aydınlattı.

09 Kasım 2020 - 17:23

Pandemi sürecinde migren botoks tedavi taleplerinin de arttığını ifade eden Türkaslan şunları da ekledi: “Koronavirüs sürecini yaşamaya devam ettiğimiz bu günlerde migren botoksu yaptırmak isteyen hastaların Covid-19 testlerinin uygulamadan üç gün önce yapılması gerektiğini hatırlattı. Aynı zamanda uygulama yapacak uzmanların ve yardımcıların da Covid-19 testine tabi tutulmalıdır diyen Türkaslan, migren botoksuna katılacak bireylerin kalacağı tüm mekanların ekstra hijyenle buluşturulması gerektiğinin altını çizdi.”

Botoks yöntemleri lokal ve basit girişimlerdir. Cerrahi operasyon değildir. Bu nedenle olası riskleri, yan etkileri ve zararları da sayı – oran bakımından hem azdır hem de hepsi kısa sürede kendiliğinden geçen ya da kolayca tedavi edilebilen unsurlardır. Zararların asgari düzeye çekilmesi hatta yok edilmesi için yapılması gerekenler mevcuttur. Öncelikle migren botoksunu daha önce pek çok defa başarıyla yürütmüş uzmanlarla çalışmak gerekir.

Uygun ve hijyenik ortamlarda deneyimli uzmanlarla yürütülen operasyonlar çok daha güvenilirdir. Aynı şekilde doğabilecek zarar ve yan etkileri yok etmek ya da minimalize değerlere indirgemek için hastanın da dikkat etmesi gereken kurallara riayet etmesi lüzumludur. İşlem öncesi ve sonrası dönemleri kapsayan bu kurallar uzmanınız tarafından aktarılacaktır. Aşağıda sıralanan olası yan etkiler, komplikasyonlar, zarar kriterlerini inceleyebilirsiniz.

1.Kas Güçsüzlüğü

Botoksu materyallerinin enjekte edildiği alanlardaki kas grupları ya da komşu kas gruplarında geçici kas zayıflıkları gözlemlenebilmektedir. Kısa süreli yan etkilerden biridir. Her hastada görüntülenmez.

2.Yutma Güçlükleri

Botoks maddesinin enjekte edildiği kas – kaslara bağlı olarak gelişen ve geçici kas kuvvetsizliğinden dolayı ortaya çıkan yutma güçlüğü problemidir. Her hastada gözlemlenmez ve kısa süreli yan etkilerdendir.

3.Kafanın Öne Düşmesi

Yine enjekte işleminin kaslardaki güçsüzlük etkisinden doğan bir yan etkidir. Kasların geçici zayıflığı nedeniyle kafa bir miktar da olsa öne düşebilir. Kısa süreli yan etkidir. Birkaç gün içerisinde tamamen yok olacaktır. Her hastada olmamaktadır.

4.Göz Kapağında Düşüklük

Göze yakın yerlere uygulanan enjekte işleminden sonra kasların zayıflaması gözlemlenir. Bu durumda göz kapaklarında birkaç günü geçmeyen düşüklükler gözlemlenebilir. Her hastada olmaz.

5.Kaşlarda Düşme

Kaş kontrolünü sağlayan kas grupları enjekte uygulamasının ardından güçsüzleşebilir. Olası yan etkilerdendir ancak hem geçicidir hem de her hastada – her işlem sonrasında görüntülenmemektedir.

6.Çift Görme

Bazı kas gruplarına yapılan enjektasyon odaklı nadiren gözlemlenen yan etkilerdir. Kısa süreli bir olumsuzluktur.

7.Alerjik Reaksiyonlar

Çok nadirdir. Çok nadir rastlanan bazı metabolik hastalıklar, immün sistemi hastalıklarında rastlanır. Bu nedenle sağlık geçmişi doktora tam ifade edilmeli ve doktor da sağlık geçmişini tam not ederek ona göre planlama yapmalı, gerekli test ve tahlilleri gerçekleştirilmelidir. Alerjik reaksiyon gelişse bile kısa süreli – geçici bir yan etkidir.

8.El – Kol Becerilerinde Azlık

Geçici yan etkilerdendir. Her işlem ve her hastada gelişmez. Kaslara yapılan enjekte işleminden sonra bazı kasların kuvvetsizliğinden kaynaklanır. El kol becerilerinde azalma yaşanabilir ancak minimal düzeydedir ve geçicidir. Her hastada gözlemlenmez.

9.Ağrı

Her hastada olmasa da bazı hastalarda migren botoksu uygulamasından sonra şiddetli olmayan ağrılar gelişmektedir. Genelde ilk 24 saati aşmayan bu ağrılar bazı hastalarda ender olarak birkaç gün sürebilmektedir. Hafif şiddetli ağrıların dindirilmesi için basit ağrı kesiciler reçete edilmektedir. Her hastada belirmez.

10.Hasta Kaynak Gelişen Zararlar, Yan Etkiler, Riskler

Migren botoksu yaptıracak ve yaptıran hastaların dikkat etmesi gereken hususlar vardır ve hepsi basit – her bireyin kolayca gerçekleştirebileceği koşullardır. Örneğin migren botoksu uygulamasından önce aspirin benzeri ilaçların kesilmesi gerekir. İlaç kesilmezse ya da kesilir ancak botokstan sonra hemen kullanılmaya başlanırsa yan etkiler için uygun zemin hazırlanmış olur. Aynı şekilde kiraz sapı, bazı bitkiler, yeşil çaylar, bazı bitki çayları, Gingko Biloba bitkisi, Non-Streoid işlaçların kullanılması da bu etkilere ve daha fazlasına sebep olabilir.

Yukarıda anılan tüm migren botoksu zararları ve yan etkileri her hastada olmaz. Hepsi geçicidir. Uyulması gerekenlere uyarak oluşabilecek her yan etkiden uzak kalabilirsiniz. Önceliği migren botoksunu pek çok defa başarıyla gerçekleştirmiş uzman seçmeye tanıyınız. Ardından doktorunuz tarafından belirtilen tüm koşullara riayet ediniz. Unutmayınız ki migren botoksu gebelerde, emziren annelerde, gebelik şüphesi olan bayanlarda uygun değildir. Migren botoksu yaptıran bireyler antibiyotik ve ağrı kesici * kas gevşetici gibi herhangi bir ilaç kullanmak isterlerse öncelikle doktoruna danışmalıdır. Sigara ve alkolden uzak kalarak bu evreyi başarıyla geçirmenizi sağlayabilirsiniz.

Migren tedavisinin zararları hakkında detaylı bilgilendirmeler sunan Doç. Dr. Tayfun TÜRKASLAN ifadelerini şu şekilde sonlandırdı: “Covid-19 süreci bize şunu bir kez daha ispatlamıştır. Türk Sağlık Sistemi bilgisini, deneyimini ve başarısını ön plana çıkarmayı başarmış, diğer ülkelerden sıyrılarak öne çıkmış ve başarılarıyla diğer ülkelere harika bir örnek olmuştur. Koronavirüs sürecinde yaşanan olumsuzluklarla mücadeleyi başarılı bir şekilde yönetmeyi başaran doktorlarımız ve sağlık çalışanlarımızla gurur duyduğumun altını çizmek isterim.”

YORUMLAR

  • 0 Yorum
Henüz Yorum Eklenmemiştir.İlk yorum yapan siz olun..
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR x