Minik Nurten ’sığır damarıyla’ hayata tutundu!

Minik Nurten 'sığır damarıyla' hayata tutundu!

Antalyalı Aslı-Seyit Çetin çiftinin ikiz bebeklerinden olan Nurten, kalp damarlarından biri eksik olarak dünyaya geldi. ‘Yaşamaz’ denilen Nurten, sığırdan elde edilen yapay damarla sağlığına kavuştu.

24 Eylül 2017 - 05:56

Yeni Asır'da yer alan habere göre ikiz kardeşiyle dünyaya geldiğinde kalp damarlarından biri eksik olduğu için 'Yaşamaz' denilen Nurten bebek, sığırdan elde edilen kalp damarıyla hayata tutundu. Antalya'da yaşayan ailesi tarafından İstanbul'a götürülen Nurten bebek, burada Prof. Dr. Mehmet Salih Bilal tarafından gerçekleştirilen operasyonda sığırdan elde edilen yapay kalp damarıyla yaşama döndü. Antalyalı Aslı ve Seyit Çetin çifti, Nurten bebeği Medicana International İstanbul Hastanesi Kalp Damar Cerrahisi Uzmanı Prof. Dr. Mehmet Salih Bilal'e helikopter ambulansla getirdi.

HAMİLELİKTE FARK EDİLMEDİ

Annelik heyecanını ilk kez yaşayan Aslı Çetin, "Gebeliğimde her şey normal seyrediyordu. İkizlerimizden birinde olan kalp sorunu anne karnında teşhis edilemedi. Dünyaya geldikten 1 hafta sonra kalp damarının olmadığını öğrendik. Antalya'da bize bebeğimizin yaşamasının imkansız olduğunu söylediler. Bir taraftan diğer bebeğimi korumaya çalışırken Nurten'i helikopter ambulansla İstanbul'a getirdik. Acilen ameliyata alınması gerekiyordu. Ameliyata için çok küçük ve zayıftı. Biz savaştık o da savaştı bizimle. 1 ay boyunca kilo almasını bekledik. Sonra bebeğimiz ameliyata alındı. Ameliyatın üzerinden 1 ay geçti, yaşamaz denilen bebeğimiz artık sağlıklı, şimdi de evimize dönüyoruz" dedi.

Ameliyatı gerçekleştiren Prof. Dr. Mehmet Salih Bilal, "Kalpten çıkması gereken iki damar yerine tek damar mevcuttu. Akciğer damarları, kalpten değil, tek damardan çıkıyordu. Ayrıca kalpte geniş bir delik vardı ve sağ akciğere giden damar dardı. Sığır boyun damarı, bu yaş grubu çocuklarda nerdeyse insan kalp kapağı kadar iyi sonuçlar veriyor" dedi.

Bozulursa çaresi var

Prof. Dr. M. Salih Bilal, sığır boyun damarının bozulması durumunda şu bilgileri verdi: "Sığır damarı bozulduğu zaman ne olur? Bozulması, darlık oluşmasıyla ortaya çıkar. Çünkü damarın çapı, çocuğun büyümesiyle artık onun ihtiyacını karşılayamayacak kadar küçük kalır. O zaman biz bu yapmış olduğumuz ameliyata göre çok daha basit ve az riskli bir ameliyatla bu damarı çıkartarak yerine kadavralardan alınan insan kalp kapağı takıyoruz. Takılacak insan kalp kapağı, çok uzun zaman çocuğun ihtiyacını karşılayabilir ve ilerde bozulduğu taktirde ameliyata ihtiyaç duymadan kasıktan girmek suretiyle içine yeni bir kalp kapağı yerleştirilebilir. Şu anda bu uygulamalar dünyada ve ülkemizde mevcut".

Doğuştan kalp hastalıklarının görülme sıklığının yüzde 1 olduğunu söyleyen Prof. Dr. Bilal, "Ülkemizde her yıl yaklaşık 10-15 bin doğuştan kalp hastalığı olan bebek dünyaya geliyor. Bunların tedavi şansları eski yıllara göre arttı" dedi.

YORUMLAR

  • 0 Yorum
Henüz Yorum Eklenmemiştir.İlk yorum yapan siz olun..
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR x
Hanefi Öksüz’den Genç Mühendis Adayına Yol Gösterici Sohbet
Hanefi Öksüz’den Genç Mühendis Adayına Yol Gösterici Sohbet
Görgel: “Kahramanmaraş’ımıza Yeni Ulaşım Yatırımları Kazandırıyoruz”
Görgel: “Kahramanmaraş’ımıza Yeni Ulaşım Yatırımları...