“Müfredatta çerkezceyi de istiyoruz”

“Müfredatta çerkezceyi de istiyoruz”

Kahramanmaraş Kafkas Kültür Derneği Başkanı Hakan Aydemir, Türkiye topraklarında azımsanmayacak kadar Kafkas nüfusunun yaşadığını ve Çerkezce’nin eğitim yer alması gerektiğini belirtti.

21 Temmuz 2017 - 16:32

Kahramanmaraş Kafkas Kültür Deneği Başkanı Aydemir, Kahramanmaraş’ta ve Türkiye’nin birçok ilinde yaşamını sürdüren Kafkas nüfusunun sorunlarını gazetemize anlattı. Türkiye topraklarında yaşamını sürdüren Kafkas nüfusunun sorunlarının başında dil geldiğini ifade eden Aydemir, “Dil eğitimi konusunda da biz burada ki öğrencilerimize yabancı dil konusunda Çerkezceye yönlendirmeye çalışıyoruz.

Çerkezceye yönlendirmek şöyle yani bir sınıfın açılabilmesi için bir ilde, şehirde belirli sayıya ulaşması lazım. Bu sayıya ulaştığı takdirde devlet mecburen buna bir eğitimci atama durumunda kalıyor dedi. Dil eğitimi verecek yeteri kadar eğitmen kadrolarının bulunduğunu kaydeden Aydemir, şöyle konuştu: “Bizim eğitimcilerimiz aslında yeteri sayıda var ama dil eğitimi seçiminde yeterli bir sayıya daha doğrusu istediğimiz hedeflere ulaşamıyoruz. Bu okulun da baskısı olabiliyor. Mesela öğrenci Çerkezceyi seçmek istiyor. Okul bunun değil ikinci seçeneği seç diyor. İkinci seçenekte ise İngilizce, Almanca, Fransızca gibi diller ön planda tutuyor çünkü bu daha kolaydır, şuan da alışılmış bir sistemin dışına çıkıyor burada. Kolay olduğundan dolayı işte bu konu da bizim eksikliklerimiz var mesela müfredatlarımız da kitaptır, dokümandır bunlar tam bir şekilde oturmuş değildir. Bu konularda da ülkesel bazı siyasi anlamda da serzenişlerimiz olabiliyor. Yani bu müfredatın içerisinde Çerkezcenin de olması gerektiğini söylüyoruz.”

Kahramanmaraş’ta Çerkez kültürü hakkında farklı etkinlikler yaptıklarını dile getiren Başkan Aydemir, konuşmasına şöyle devam etti: “Biz derneğe üye aileleri bilgilendiriyoruz. Yani bu konuda dil eğitim kursu almak isteyen öğrencilerimiz, ekip oyunları Kafkas ekip oyunları öğrencilerimizi biz yıllık olarak sınıf açıyoruz. Dil eğitim kurslarına giren öğrencilerimiz oluyor biz bunlara dil eğitim kursları veriyoruz, halk oyunları olarak da 5-12 yaş aralığı halk oyunlarımız var. 15-22 yaş halk oyunları ekibimiz var. Geçen yıl içerisinde 80 öğrencimiz derneğimiz bünyesinde halk oyunları ekip oyunları aldı yaklaşık olarak da 50 civarında bir öğrencimiz burada dil eğitim kursuna geldi. Dili öğrenmeye çalıştı bunun dışında kültürel çalışmamız var, kendi kültürümüzü örf-adetlerimizi, ahlak ve terbiye unsuru doğrultusunda bilgilendirmeye çalışıyoruz.”

Her yıl gençlere yönelik kamp etkinlikleri oluşturduklarını da ekleyen Dernek Başkanı Hakan Aydemir şunları kaydetti: “Bizim burada öncelikli hedefimiz geleceğimiz olan çocuklarımız, çocuklara yönelik işte bu şuan da gençliğin bir bozulmuş bütünlüğü var her türlü. Bu bozulmuş bütünlük derken burada ahlak giriyor burada terbiye giriyor, burada din giriyor mesela dini bilgiler şuan da sadece Çerkezler tarafından değil dünya toplumu tarafından unutulmuş, ahlak kuralları unutulmuş, yaşam biçimleri unutulmuş. Bu yıl ki federasyonunun teması sanat, sanatsal bir birliktelik sağlamaya çalışılıyor Antalya kampında, kampa Kafkasya’dan da gençler gelecek. Türkiye’den, Ürdün’den, Suriye’den de gelecek olan insanlar olacak yaş aralığı 15- 25 yaş aralığında bir gençlik grubu olacak orada amacımız burada birlik ve beraberlik, beraber bir görüntü vermek, görüntü sergilemek zaten ortaya bir sorun konulduğunda sadece kendi ülkenin sorunu değil tüm dünyanın bütünsel bir sorunu olarak ortaya çıkıyor bunlar böyle bu yıl ki konumuz. Her yıl değişiyor temamız bu yıl sanat oluyor, spor oluyor bir yıl sporsal faaliyetlerimiz oluyor.” (HABER-FOTO: RESUL KÖMÜ)

YORUMLAR

  • 0 Yorum
Henüz Yorum Eklenmemiştir.İlk yorum yapan siz olun..
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR x