Müftü Sürgeç; "Kurban yoksula yaklaşmanın...

Müftü Sürgeç; "Kurban yoksula yaklaşmanın bayramıdır"

Kahramanmaraş İl Müftüsü Celal Sürgeç, Kurban Bayramı dolayısıyla bir mesaj yayımladı.

30 Ağustos 2017 - 00:00 - Güncelleme: 30 Ağustos 2017 - 01:06

Mesajında Kurban Bayramının bir sevinç günü olduğunu ancak son zamanlarda İslam dünyasına yönelik saldırılardan dolayı Müslümanların bayrama hüzünlü girdiğini kaydeden İl Müftüsü Celal Sürgeç, “Kurban bayramı ve hac, barışın esenliğin; birlik içinde duanın, yakarışın; statülerden arınarak eşitlenmenin; kendini bilmenin, tefekkürün, tezekkürün, yenilenmenin; sabrın, nefisleri terbiye etmenin, hiç bir canı incitmemenin, yok etmemenin; çaresizliği gidermenin, yaşama bilincinin, kutlu yürüyüşün; tarihe tanıklık etmenin kutsalı ve geçmişi idrak etmenin; yoksula, kimsesize, çaresize yakınlaşmanın bayramıdır” dedi.

Millet ve İslam ümmeti olarak yaşanan üzücü hadiselerin Müslümanları birbirine kenetlemesi gerektiğini vurgulayan Müftü Sürgeç, mesajında şu ifadelere yer verdi:

"Yine bir Kurban bayramına erişmiş bulunmaktayız. Rabbim her şeyden önce coğrafyamıza, İslam âlemine, ülkemize kurban bayramı vesilesiyle rahmetini, merhametini esirgemesin. Sulh, selamet, barış esenliği bu coğrafya da yeniden tesis etmemize yardımcı olsun.

Kurban yaklaşma yani Allaha yakın olma manasına gelir. Başka bir ifadeyle Allaha ibadet etmek maksadıyla bir Müslüman’ın şartlarını taşıyan hayvanı Allah için kurban etmesidir. Aslında kurban sadece bir hayvanın kurban edilmesi değildir, yani Allah dışında vazgeçilmez hiçbir şey. Olmadığının simgesel anlatımıdır. Hz İbrahim (a.s)bunun en güzel sembolüdür.  Allah ve onun rızası dışında hiçbir şeyin hatta kendi canının, kendi evladının vazgeçilmez olmadığını destansı bir duruşla çağları delerek insanlığa göstermiştir. Kurban her yıl bu ailenin samimiyetinin ve fedakârlığının yâd edilmesidir. Kurban ibadeti İslam toplumlarının şiarı sayılan ibadetlerden en önemlisidir. Kurban’ın dini dayanağı kuranda Kevser suresinde anlatılmaktadır,”Rabbin için namaz kıl ve kurban kes."

 

KURBAN KESMEK KİMLERE VACİPTİR?

Şimdi kurban kesmenin vâcib olması için, belli şartların bulunması gerekir:

1 - Müslüman olmak. 2 - Hür olmak. 3 - Mukîm olmak. Seferî (yolcu) olmamak. 4 - Fıtır sadakasını vâcib kılan zenginliğe sâhip olmak. 5 - Âkıl ve bâliğ olması lazımdır. İşte bu şartları taşıyan bir Müslüman kurban kesmekle yükümlüdür. Hanefi mezhebinde vacip’tir. Çünkü Peygamberimiz Efendimiz (S.A.V) şöyle buyuruyor; “ Bir kimse bir zenginlik, varlık bulur da kesmeye gücü yeter de Kurban kesmezse bizim mescitlerimize ve meclislerimize yaklaşmasın buyurmaktadır. İşte bu sebeple Kitapta da sünnette de Kurban kesmek çok önemli bir ibadettir. Bizim insanımız gerçekten Kurban ibadetine ayrı bir önem vermektedir. İşte bu sebeple Türkiye Diyanet vakfı olarak bu yıl inşallah 275 bin kurbanı hedeflemektedir. Kurban kesimi için yurt içinde 225 İl ve İlçe merkezinde, yurt dışında ise 135 Ülkenin 400 merkezinde kurban kesim i yapacaktır. Vekâletle kurban bedelleri Yurt içinde 850, yurt dışında da 600 tl olarak belirlemiştir. Vatandaşlarımız diyanetvakfi.org.tr adresinden online bağış yapabilirler, ayrıca Ptt şubelerinden diyanetin Kurban hesabına yatırarak bağış yapabilirler.  Ayrıca İl Müftülüğümüz on gün tatil sürecinde bayramın 1.ci günü dâhil bağışları almak üzere görevli arkadaşlarca açık tutulacaktır.

Kurban bayramının her şeyden önce hayırlara, güzelliklere, barışa, esenliğe vesile olmasını temenni eder ve Kurban bayramını tebrik ederim.”şeklinde konuştu.

YORUMLAR

  • 0 Yorum
Henüz Yorum Eklenmemiştir.İlk yorum yapan siz olun..
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR x