Mutluluğun Anahtarı: Bilinçli Tüketim

Mutluluğun Anahtarı: Bilinçli Tüketim

Kahramanmaraş Ticaret İl Müdürü ve Tüketici Hakem Heyeti Başkanı Ahmet Uçar, mutlu yaşamanın formülünün bilinçli harcama yapmaktan ve bilinçli bir tüketici olmaktan geçtiğini söyledi.

07 Nisan 2017 - 20:55

Ülkemizde Tüketiciyi Koruma Haftası olarak kutlanan 15-21 Mart tarihlerinde tüketici bilinçlendirme çalışmalarını başlatan ve bu çalışmaları tüm yıla yayan Kahramanmaraş Ticaret İl Müdürü Ahmet Uçar, beraberindeki heyetle beraber okulları ziyaret ederek; öğrencilere tüketici hak ve hukuklarını anlatıyor. Ziyaretler kapsamında 12 tane okulda öğrencilerle buluşan Uçar, İl Milli Eğitim Müdürlüğü işbirliği seminerler veriyor.

Tüketim faaliyetinin insanlığın var oluşu ile başladığını belirten Kahramanmaraş Ticaret İl Müdürü ve Tüketici Hakem Heyeti Başkanı Ahmet Uçar, insanoğlunun beşikten mezara kadar sıklıkla “tüketici” sıfatı ile yaşamını sürdürdüğünü söyledi.

Toplumda zaman içinde üreticilerin özellikle ekonomik yönden güçlenmesi ve kısa sürede örgütlenmeye başlaması nedeni ile tüketicilerin giderek mağdur olduğuna işaret eden Uçar, bunun üzerine tüketicinin korunması kavramının gelişme gösterdiğine değindi. Tüketici haklarının evrensel bir hak olduğunun önem kazanarak temel insan hakları arasında yer aldığını aktaran Uçar, “Böylece diğer ülkelerde olduğu gibi ülkemizde de 15-21 Mart tarihleri Tüketiciyi Koruma Haftası olarak kutlanmaktadır” ifadelerine yer verdi. Ağaç yaşken eğilir atasözünden hareketle öğrencilere bir tüketici olarak haklarını anlatmak için seminerler düzenlediklerini dile getiren Uçar, gençlere şöyle seslendi: “Sevgili gençler; siz bizim geleceğimiz, umudumuz, ışığımızsınız. Şu anda yaşadığımız bu ülkeyi sizlerden ve torunlarımızdan ödünç aldığımızın bilincindeyiz. Bütün çabamız bütün gayretimiz aldığımız bu emaneti size güzel bir şekilde bırakmak içindir.” Uçar, açıklamasını şu ifadelerle sürdürdü: “Her şeyden önce nasıl iyi bir insan oluruz, nasıl başarılı oluruz, başarılı olmanın en önemli dört altın kuralının olduğunu bunların; Hedef tespiti, İnanmak, Bir plan dahilinde verimli ders çalışmak ve pes etmemek azimli ve kararlı olmak olduğuna, kainatta hiçbir şeyin tesadüf olmadığını, hele hele başarının yüzde 90’ının alın teri ve akıl teri olduğunu bilmenizi isterim. ‘Beşikten mezara kadar ilim tahsil etmemizi’ emreden bir Peygamberin ümmeti olduğumuzu bunun içinde hayatımızı devam ettirebilmek için Yüce Allah’ın (c.c.) ilk emri olan ‘Oku’ emrini kendimize şiar edinip okuyup, düşünüp, yaşayıp yaşatmamız gerektiğini her konuda bilinç sahibi olmamız için kendimizi tanımamızın şart olduğunu belirtmek isterim. Buradan hareketle kendini tanıyan bireylerin bilinçli tüketip bilinçli harcayacağını ve diyargam olacaklarını unutmamanızı rica ediyorum.”

Okul ziyaretlerinde öğrencilere; tüketici hakları ile ilgili yasal bilgiler aktardıklarını kaydeden Ticaret İl Müdürü Ahmet Uçar, “Geleceğimizin mimarı çocuklarımızın; Nasıl Bilinçli Tüketici Olunur? Bilinçli Tüketici Kimdir? Bir Ürünü Alırken Nelere Dikkat Edilmelidir? Alışverişlerde dikkat edilmesi gereken hususlar nelerdir? Ayıplı Ürün nedir? Banka kredi kartlarını nasıl kullanmalıyız? Tüketici Hakem Heyetlerine nasıl başvuru yapılır? Alo 175 Tüketici Hattı nedir gibi sorularını yanıtladık. Aldığımız ürünlerin kullanım esnasında arızalanması sonucu garanti kapsamında hangi haklara sahip olduğumuzu, seçimlik haklarımızın neler olduğunu, kapıdan satış, mesafeli satış yolu ile yapılan satışlarda haklarımızın neler olduğu ve bunun gibi konularda bilgiler verdik” şeklinde konuştu.

Seminer çalışmalarına ilişkin okullardan çok yoğun talep aldıklarını ve bu talepleri karşılamaya devam ettiklerini vurgulayan İl Müdürü Uçar, şunları söyledi: “Programımız süresince Zekeriya Tanrıverdi İmam Hatip Ortaokulu, Hoca Ahmet Yesevi Anadolu İmam Hatip Lisesi Proje Okulu, Sevim Şirikçi Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi, Mehmet Gümüşer Anadolu Lisesi, Kadriye Çalık Anadolu Lisesi, İMKB Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi, TOKİ 21. Yüzyıl Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi, Şehit İdari Ateşe Galip Özmen Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi, Mükrime Hatun Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi, Otelcilik ve Turizm Meslek Lisesi, Ticaret ve Sanayi Odası Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi ile Altınşehir Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesinde seminerler verdik. İl Milli Eğitim Müdürlüğü düzeyinde yazışmalar ile belirlenmiş okullarda başlatılmış olsa da şuan pek çok okulumuzdan davetler almaktayız. Bu da bizim yaptığımız faaliyetlerin Ticaret İl Müdürlüğü olarak başarılı olduğunu göstermektedir.” İsrafı engellemek ve bilinçli olmak adına ilimiz okullarında başlattıkları seminer çalışmalarının çok verimli olduğunu bildiren Uçar, talep edilmesi halinde tüm kamu kurumu ve kuruluşlarında, diğer kurumlarda bu ve buna benzer organizasyonlarda Ticaret İl Müdürlüğü olarak yer alabileceklerini belirterek şu ifadelere yer verdi: “Sonuç olarak; üretim ve tüketimin dengelenmesi anlamına da gelen iktisat, modern tanımıyla: Kıt kaynaklarla sınırsız ihtiyaçların karşılanması şeklinde tanımlanır. Ama bizim inancımızın İktisat tanımı, kıt kaynaklarla sınırlı ihtiyaçların karşılanmasıdır. Mademki kaynaklar sınırlı o zaman ihtiyaçlarımızın da sınırlı olması şarttır.” (HABER: KENAN ONARAN)

YORUMLAR

  • 0 Yorum
Henüz Yorum Eklenmemiştir.İlk yorum yapan siz olun..
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR x
Kahramanmaraş’ta silahlı kavga: 4 yaralı
Kahramanmaraş’ta silahlı kavga: 4 yaralı
Kahramanmaraş’ta tekstil fabrikasında yangın
Kahramanmaraş’ta tekstil fabrikasında yangın