Kahramanmaraş Çalışma ve İş Kurumu (İŞKUR) İl Müdürü Ali Yüce, “Kuruma iş başvurusunda bulunan insanların ne iş olsa yaparım abi, devri şimdiye kadar son bulmadığı gibi bundan sonrada biraz zor biter” dedi.
Kahramanmaraş Çalışma ve İş Kurumu İl Müdürü Ali Yüce, ne iş olsa yaparım düşüncesiyle müracaat eden işçilerin meslek sahibi olmadığından kaynaklanıyor dedi.
Kurumumuza iş başvurusun da bulanan kişileri, bizim meslek danışmanlığı diye görevlendirdiğimiz, personellerimiz bulunmaktadır. Bu arkadaşları onlara yönlendiriyorum. Konuyla ilgili arkadaşlarımız sahaya çıkar önceden randevusu alınmış iş yerleriyle görüşüp, firmaların hangi vasıfta hangi nitelikte eleman aradıklarını not ederek kayda girdiklerini söyleyen İŞKUR İl Müdürü Yüce, konuşmasına şöyle devam etti:
“Aylık bin 500 ile 2 bin arasında işverenlerin talep ettiği işçi sayısı, biz buna açık iş deriz. Biz den talep ettikleri rakamların ancak kurum olarak biz bunun 600 ile 700’ünü karşılayabiliyorum. Neden diye soracak olursanız işverenler genelde istedikleri vasıflı elemanlar, nitelikli elemanlar istiyor” dedi.
KİŞİDE MESLEK ŞART
Yüce, “İşsizliğin Kahramanmaraş’ta olduğu gibi Türkiye genelinde de temel nedenlerinden biride mesleksizlik. İş arayan kişide nitelik olmayışıdır. Hani derler ya; ‘Sanat altın bileziktir’ işte bana göre her kesin bir sanatı, bir mesleği mutlaka olmalıdır. Zaten bir mesleği varsa kişinin işverenler kendileri arayıp buluyorlar. Hatta bir birlerine transfer bile ediyorlar. O insanlar işsiz kalmıyorlar” dedi.
“Kahramanmaraş tekstil ağırlıklı bir il olduğu için, şimdi başka bir yerde tekstil işinde çalışmak isteyen birini herhangi bir bilgisi olmayanı işten anlamayan birini kolay kolay işe almazlar diyen Yüce konuşmasını şöyle sürdürdü: “Hiç iş bilmeyen bir insanın yetişmesi bayağı bir zaman alıyor. Tekstilde bir kırılan ipliğe düğüm atması bile bir maharet gerektiren bir şeydir. Şimdi kırılan ipliğe bir düğüm atmasını dahi bilmeyen bir insan ne iş olsa yaparım ‘abi’ diyor. Yani o el alışkanlığını o tecrübeyi belli bir zaman geçmeden öğrenemiyorlar. Kahramanmaraş’ta işsizlik diye bir şey yok. İş beğenmeme diye bir şey var. Kişinin kendisinde hiçbir vasıf yok o haliyle de iş beğenmeme var, kişi ne istediğini önce kendi kafasında bir düşünmeli, kapasiten neyse ona göre iş istemelisin, ayrıca iş bir akçen arayanlara ben buradan diyorum ki geçerli olsun. Yani en azından bir mesleğin olsun” diye konuştu.
“MESLEK KURSLARI BOŞ”
“İşsiz olan vatandaşlarımıza ben buradan sesleniyorum memleketimizde her alanda ve her dalda meslek kurslarımız bulunmaktadır. Ve bu kurslara giderek kayıtlarını yaptırsınlar. Kurslarımıza kayıt yaptırmak isteyen vatandaşlarımızın kurs bitimine kadar sağlık güvencesi açısından kursiyerlerimizin sigortalarını dahi yaptırıyoruz. Bunun yanı sıra kurslarımıza kayıtlı olan öğrencilerimiz sertifikalarını alıncaya kadar da üstede kendilerine para ödüyoruz. Yani hem meslek öğrenecek hem de bizden para alacaklar. Öğrenciler kurslara katılıp sertifikasını aldıktan sonra vasıflı elaman olarak ta işe alınacaklar. İşini gerçek manada yaptıktan sonra zaten sorun da ortadan kalkar. Buraya insanlar bana para verecekler düşüncesiyle gelmemeli. Gerçek manada bu işi yapacak olan insanlara eğitim vermek istiyoruz. Şimdi buradan bu konuyla ilgili şunları da eklemek istiyorum. Biz kurs cennetiyiz, bizler geçici değil, kalıcı kurslar açıyoruz” diye konuştu.
YORUMLAR