Okay: “Farkındalık yaratmaya çalışıyoruz”

Okay: “Farkındalık yaratmaya çalışıyoruz”

Dulkadiroğlu Belediye Başkan Necati Okay, atık pil toplayarak geri dönüşüme katkı sağlayan 8 okulu çeşitli hediyelerle ödüllendirdi. Proje kapsamında Dulkadiroğlu ilçesinden 2 bin 150 kilogram atık pil toplandığı bildirildi.

11 Ekim 2017 - 19:57

Çevre konusunda hassasiyetini her fırsatta dile getiren Dulkadiroğlu Belediye Başkanı Necati Okay, bu kapsamda hayata geçirdiği geri dönüşüm projesi ile 8 okula hediyeler dağıttı. Atık pil toplama projesi kapsamında başlatılan çalışmalar çerçevesinde ilçe genelinde toplamda 2 bin 150 kilogram atık pil toplandığını anlatan Başkan Okay, birinci olan Şehit Mıllış Nuri İlkokulu’nun tek başına toplamda 551 kilogram atık pil topladığını söyledi.

Başkan Okay, projenin ödül töreninde yaptığı konuşmasında çevre duyarlılığa dikkat çekerek şunları söyledi: “Yaşanılabilir bir Dulkadiroğlu için çıktığımız bu yolda ortaya koyduğumuz birçok projeyle ilçemizi bir adım daha öteye götürdük. Özellikle çevre konusunda hassasiyetimizi her zaman dile getirdik ve projelerimize bu hassasiyetimizi yansıttık. Geri dönüşüm konusunda Kahramanmaraş’ta ilkleri başlatarak farkındalık yaratmaya çalışıyoruz. Bu kapsamda geri dönüştürülebilir atıklar konusunda çeşitli projeleri hayata geçirdik. Cumhurbaşkanımız sayın Recep Tayyip Erdoğan'ın eşi Emine Erdoğan'ın öncülüğünde Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından başlatılan ‘Sıfır Atık Projesi’ni de destekliyor ve bu noktada üzerimize düşeni yapmak adına çalışıyoruz.  Özellikle adeta geleceğimizi zehirleyen atık pil konusunda duyarlılık oluşturmak adına başlattığımız ödüllü projemize dikkat çekmek istiyorum. Toprağa karıştığında toprağın yapısını değiştiren ve tarımsal üretimi adeta bitiren atık pil konusunda eğitim kurumlarımızı ve diğer tüm kamu kurumlarımızı duyarlı hale getirmek için gerekli tüm çalışmaları yapıyoruz.”

“ATIK PİLLERİN TOPRAĞIMIZI ZEHİRLEMESİNE MÜSAADE ETMEYECEĞİZ”

Atık pil toplama projesinin devam edeceğini aktaran Başkan Okay, sözlerini şu şekilde sürdürdü: “Bir adet kalem pil toprağa atıldığında 4 metreküp toprağı zehirleyebilme potansiyeline sahiptir. Yine 1 adet atık pil 600 bin ton suyu zehirleyebilir. Bu da yaklaşık 10 kişinin 1 yıllık su tüketimine denk gelmektedir. Yalnızca insan değil toprak, toprakta yaşayan canlılar, su ve suda yaşayan bütün canlılar bu olumsuzluktan etkilenmektedir.  Kısacası atık pillerin zararları yalnızca insanları değil tüm doğayı ve tüm canlıları etkilemektedir. Cıva, kadmiyum, kurşun, çinko, mangan, lityum, demir, nikel, kobalt gibi insan vücudunda toksik etkileri bulunan metaller, pillerin çevreye bilinçsizce atılmasıyla insana ve doğaya zarar verir. Okullarımızda bu kapsamda başlattığımız çalışmalarımızla çocuklarımızın da çevre konusunda hassasiyetlerini artırmayı hedefliyoruz.  Geleceğimizin anahtarı olan çocuklarımıza bu hassasiyeti kazandırırken ödüllendirmek adına da bir çalışma yaptık. Bugün topladığı atık pillerle geleceğini koruma altına alan öğrencilerimize ve okullarına çeşitli ödüller vereceğiz.  Burada önemli olan çocuklarımızın çevre konusunda duyarlı hale gelmesini sağlamak ve büyüklerini de bu duyarlı duruşa yönlendirmelerine katkı sağlamaktır.  Ben bu güzel projede emeği bulunan herkese teşekkür ediyor ve tüm halkımızın çevre konusunda daha hassas olmasını diliyorum.”

Atık pil toplama projesi 2015-2016 Eğitim Öğretim yılı kapsamında; 1. Şehit Mıllış Nuri İlkokulu, 2. Onikişubat İlkokulu, 3. Ziya Gökalp İlkokulu, 4. Reşit Gümüşer İlkokulu’na ödülleri verildi. 2016-2017 Eğitim Öğretim Yılı kapsamında ise; 1. Yahya Kemal İlkokulu, 2. Deniz Bitmiş İlkokulu, 3. Karacaoğlan İlkokulu, 4. Atatürk İlkokulu’na ödülleri verildi. 

YORUMLAR

  • 0 Yorum
Henüz Yorum Eklenmemiştir.İlk yorum yapan siz olun..
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR x