Velilerin ve öğrencilerin merakla beklediği TEOG yerine getirilecek olan yeni sınav sistemi, “Eğitim Bölgesi ve Sınavsız Mahalli Yerleştirme Sistemi” olarak açıklandı.
Yeni sistemle birlikte okulda ders dinlemenin önem kazandığını belirten Varol, şöyle devam etti: “MEB tarafından hazırlanan okul müfredatları doğrultusunda kitap okumak, düzenli ödev yapmak, ders çalışmak gerekiyor. Sınava girecek 8.sınıflar, Haziran’ın ilk haftası yapılacak yeni sınav için yeterince zamanları var. Bu sınava hazırlanmanın en iyi yolu düzenli ve programlı ders çalışmak ve bol bol tekrar yapmaktır. Sınav süresi 90 dakika olacak, 60 soru yer alacak. 6, 7 ve 8. sınıf müfredatından sorular sorulacak.’’ Eğitimci Varol, çocukların okulu sadece sınav yapılan bir yer olarak görmemeleri gerektiğini, disiplinli çalışmaya alıştıran, hayatı öğreten ve anlamayı sağlayan bir yer olarak görmeleri gerektiğini vurguladı.
Çocuğunuzu destekleyin!..
Çocukların başarılı olması için velilere çok önemli görevler düştüğünü de hatırlatan Varol, “Başarı, yalnızca okulla veya öğrenci ile oluşabilecek bir şey değil. Başarı, ailenin destek ve yardımlarıyla öğrencinin kendini ileri taşıma sürecine destek olması ile gelişen bir şeydir. Motivasyon ise öğrencinin kendi kendine daha iyiye gitme çabası içinde olmasıdır. Aile bu noktada, öğrencinin yaptığı hareketler üzerinden motivasyon sistemini kurgulamaya çalışmalıdır. Ebeveynler çocuklarına destek olurken ilk önce çocuklarının başarmalarını gerçekten istemeleri gerekir. Ardından buna dair bir karar almak, çocuğu yapabileceğine inandırmak, yapabilmesi için gerekli şartları kolaylaştırmak, küçük parçalarla yavaş yavaş öğrenmesini sağlamak, motive etmek ve çaba göstermelerini sağlamak gerekir” diye konuştu.
Çalışma ortamı ve program yapmak başarıyı etkiliyor
Çalışma ortamını ve çalışma programının çocuğun başarısını etkileyen önemli unsulardan olduğunun da altını çizen Koray Varol, şunları kaydetti: “Çalışma ortamı çocuğun başarısını etkileyen önemli unsulardan biridir. Öncelikle dikkat dağıtmaktan uzak ders çalışmaya uygun olarak düzenlenmelidir. Öğrencinin odası sade ve gereksiz eşyalarla dolu olmamalıdır. Çalışma programı ise her öğrencinin kapasitesine göre değişir değişmelidir. Gerçekçi bir plan hazırlanmalı ve esnek olmalıdır. Çocuk niçin ders programı yapıldığının bilincinde olmalı ve kendisinin de hedefleri olmalıdır. İlkokul düzeyindeki bir çocuk için aile ile birlikte günlük planlar yapılması daha uygulanabilirdir.”
YORUMLAR