Kahramanmaraş’ta şehiriçi toplu taşımacılığında alınan devrim gibi karar yılbaşı sonrası hayata geçti. Dolmuşların özel halk otobüsüne dönmesinin ardından şehiriçi otobüslerden ücretsiz olarak yararlanan vatandaşlardan rahatsız olan eski dolmuşçu esnafına devlet destek verdi.
1 Ocak 2016 tarihi itibarıyla Kahramanmaraş’ta bulunan 400’e yakın dolmuş, hattının değerine göre halk otobüsüne dönerek hizmet vermeye başladı. Otobüse dönen dolmuşlar, karşılaşmadıkları ücretsiz yolculardan rahatsız olmaya başlayınca Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun talimatıyla Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı büyükşehirlerde vasıta başına aylık 750 TL destek vereceğini açıkladı.
Dün resmi gazetede yayınlanan yönetmeliğe göre; , şehir içi kara ve deniz taşımacılığında (taksi, taksi dolmuş, dolmuş, rekreatif, turistik ve servis amaçlı kullanılan araçlar hariç olmak üzere) belediyeler tarafından yetki verilen özel şahıs veya şirketlere ait olup, ayakta yolcu taşıyabilen araçları ya da denizyolları araçları kullanılmak suretiyle sunulan şehir içi toplu insan ulaşımına yönelik hizmetleri sunan işletmecilere verilecek gelir desteği ödemesine ilişkin detaylar düzenlenmiştir. Bu Yönetmelik kapsamında bugün (dün) itibariyle yaklaşık 15000 araç bulunduğu belirtildi.
Yayınlanan yönetmelikle sürücülerin bir kez daha yüzü güldü. Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı, Ücretsiz seyahat kapsamında toplu taşıma hizmeti vermekle yükümlü işletmecilere geçmişe dönük de toplu ödeme yapılacağını duyurdu. Gelir desteği ödemesine ilişkin ilgili mevzuat değişikliği hükmünün yürürlük tarihi olan 7 Nisan 2015 tarihinden başlayarak 6 Ocak 2016 tarihine kadar olan dönem için geçmişe yönelik hak edilen gelir desteği ödemesi, 60 gün içerisinde işletmecilere toplu olarak ödenecektir.
Geriye dönük 9 aylık ödemeden sadece 120 özel halk otobüsü yararlanması beklenirken, 1 Ocak 2016 tarihi itibarıyla otobüse dönen eski dolmuşçular ise uygulamadan 1 Ocak tarihi itibarıyla yararlanmaya başlayacak.
Özel halk otobüslerinden ücretsiz yararlananlar için vasıta başına ödenecek 750 TL’lik destek otobüsçü esnafı arasında sevinçle karşılanırken, “özellikle 65 yaş üstü ve emekliler otobüslerimizden ücretsiz yararlanıyor. Bizim iyi niyetimizi suiistimal ediyorlardı. Sıcak bir ekmek almak için 65 yaş üstü vatandaşlarımızdan otobüse binip bir durak sonra inip diğerine tekrar binip geri geliyordu. Önceki gün otobüs ücretsiz diye bir yaşlı vatandaşımız bizimle birlikte 6 tur attı. Bir şey söylediğimiz zaman şikayet ediliyoruz ve ceza geliyor. Sonuçta biz bir hizmet veriyoruz ve bu hizmetin karşılığını almak zorundayız. Devletimizin verdiği 750 TL aslında en az bin TL olmalıydı” dediler.
Özel halk otobüsünden kimler ücretsiz yararlanabilir
a) 1005 sayılı İstiklal Madalyası verilmiş bulunanlara vatani hizmet tertibinden Şeref Aylığı Bağlanması Hakkındaki Kanun hükümlerine göre ücretsiz seyahat etme hakkına sahip olanlar,
b)2330 sayılı Nakti Tazminat ve Aylık Bağlanması Hakkındaki Kanun hükümlerine tabi olanlar,
c)3713 sayılı Terörle Mücadele Kanunu hükümlerine göre ücretsiz seyahat etme hakkına tabi olanlar,
d)Sarı Basın Kartı sahipleri,
e)Posta Dağıtıcıları,
f)Emniyet Hizmetleri Sınıfı Personeli, Jandarma Genel Komutanlığı bünyesinde kadrolu ve fiilen görev yapan Emniyet Hizmetleri sınıfı personelinden subay-astsubay ve uzman çavuş,
g)2022 sayılı kanuna göre 65 yaşını doldurmuş muhtaç, güçsüz ve kimsesizler,
h)%40 ve üstü özürlüler,
ı)Haftada en az bir defa diyaliz makinesine girerek tedavisini yaptıran böbrek hastaları,
i)Şehit, Gazi Dul ve Yetimleri,
j)Belediye Zabıta personeli,
k)Tam teşekküllü Devlet Hastanesi Sağlık Kurulu Raporunda %40 ve üzeri sakatlığı olup, veli yada vasisinin yardımına ihtiyacı olduğu belirtilen kişiler ile Sağlık Kurulu Raporunda veli yada vasisi belirtilmeyen kişilerin mahkemeye başvuruları sonucunda durumu mahkekece tespit edilip veli veya vasi tayin edilenlerden, yalnızca veli vasi yada refakatçılarından biri Toplu Taşım Ücretsiz Seyahat Kartından yararlanırlar."
KAHRAMANMARAŞ’TA BUGÜN GAZETESİ / KENAN ONARAN
YORUMLAR