Öztunç: "Deprem vergileri nerelere harcandı?"
Reklam

Öztunç: "Deprem vergileri nerelere harcandı?"

CHP Genel Başkan Yardımcısı Ali Öztunç, “İzmir bir deprem bölgesi, İzmir’in deprem gerçeği var. 1999 yılından bu yana toplanan deprem vergileri nerede, kim kullandı, nerelere harcandı? Bunun açıklanmasını bekliyoruz” dedi.

08 Kasım 2020 - 03:26

CHP Grup Başkanvekili Özgür Özel, İzmir depremine ilişkin olarak Cumhuriyet Halk Partisi milletvekillerinin çalışmaları hakkında bilgiler verdi. Özel, “Kriz yönetimine ilişkin fotoğraflar vermenin dışında, yarın ne yaptığınız önemli. Bakanlar Kurulu’na girdiğinizde ne yapıyorsunuz, kötü yapı stokunun incelenmesi ve iyileştirilmesiyle ilgili ne yapıyorsunuz? TMMOB, yıllardır fay yasası gerektiği konusunda uyarıyor. Jeoloji mühendisi milletvekilimiz Müzeyyen Şevkin, TMMOB’un bu konudaki talebini kanun teklifi olarak hazırladı, 3 grup başkanvekilimizin de imzasıyla bu teklif 17 Temmuz günü Meclis Başkanlığı’na teslim edildi. Tüm siyasi partilere çağrımızdır. Fay yasasının arkasındayız. 2021 yılının herhangi bir kara gününde yine çıkıp da ‘unutursak yüreğimiz kurusun’ demeyelim, bu sefer ders alalım” diye konuştu.

İzmir Aşık Veysel Rekreasyon Alanı’nda CHP Grup Başkanvekili Özgür Özel, genel başkan yardımcıları ve milletvekillerinin katılımıyla bir basın toplantısı düzenlendi. Özel, “İzmir’deki bu büyük acıyı, hep birlikte yaşıyoruz ve CHP grubu olarak hayatını kaybetmiş vatandaşlarımıza Allah’tan rahmet, tedavileri süren vatandaşlarımıza acil şifalar diliyoruz. 8 genel başkan yardımcısıyla afeti izliyor ve krizin yönetimine katkı sağlamaya çalışıyoruz. Şu anda İzmir’de 91 milletvekilimiz var. Milletvekillerimiz enkaz başlarında nöbetçi olarak, aksaklıkların çözülebilmesi için çalışıyor. Orası çok ağır duyguların birlikte üstlenilmesi, paylaşılması gereken yerler. Yakınları enkaz altında olan ailelerle iletişim kuruyor, endişelerin giderilmesi noktasında çaba üstleniyorlar. Bugün 500 çadırın olduğu Aşık Veysel Rekreasyon alanında milletvekillerimiz gruplara ayrılarak çadırları ziyaret edecekler. Bir kontrol listemiz var. Çadırkentlerde bulunan vatandaşlarımıza kendi evinde mi oturuyordu, kirada mı oturuyordu, belediyelerimizden bir katkı istiyorlar mı gibi sorular sorarak bizden taleplerini not ediyor ve takip ediyoruz. İlaçlarına erişememeyle ilgili sorunlar başta olmak üzere temel sağlık kontrolleriyle ilgili tüm noktaları dikkate alarak taleplerini takip ediyoruz” dedi. Özel, şunları kaydetti:

“İZMİR’İN SEÇİLMİŞLERİNİ BİR KENARDA TUTMAYIN”

“Yüreğimiz yanıyor, bu acıları unutursak yüreğimiz kurusun diyoruz. Bunu tüm siyasiler 1999 Gölcük ve Düzce depremlerinden, 2011 Van ve 2020 Elazığ depremlerinden sonra söylediler. Bunları söylemek yetmiyor. Kriz yönetimine ilişkin fotoğraflar vermenin dışında, yarın ne yaptığınız önemli oluyor. Bakanlar Kurulu’na girdiğinizde ne yapıyorsunuz, kötü yapı stokunun incelenmesi ve iyileştirilmesiyle ilgili ne yapıyorsunuz? Sivil toplumu dinliyor musunuz? TMMOB, yıllardır fay yasası gerektiği konusunda uyarıyor. Jeoloji mühendisi milletvekilimiz Müzeyyen Şevkin, TMMOB’un bu konudaki talebini kanun teklifi olarak hazırladı, 3 grup başkanvekilimizin de imzasıyla bu teklif 17 Temmuz günü Meclis Başkanlığı’na teslim edildi. O günden beri bu teklif görüşülmeyi bekliyor. Tüm siyasi partilere çağrımızdır. Fay yasasının arkasındayız. TMMOB’u, üniversiteleri, sivil toplumu dinleyin, siz getirin, oy verelim. Ama yeter ki 2021 yılının herhangi bir kara gününde yine çıkıp da ‘unutursak yüreğimiz kurusun’ demeyelim, bu sefer ders alalım. Bilimin, aklın gereğini yapalım ki çocuklar gülsün, anneler-babalar gülsün. Siyaset, elbette acıyı paylaşmaktır ama esas görevimiz acıları yaşatmamaktadır. Biz elimizi açık tutuyoruz, ellerini yumruk yapanlara, gönüllerini kapatanlara, İzmir’in seçilmişlerini bir kenarda tutmaya çalışanlara da lütfen yapmayın, gün o gün değildir diyoruz.”

“İHTİYACIMIZ OLAN KRİZİN TEKRARLAMAMASI İÇİN ADIM ATMAK”

CHP Genel Başkan Yardımcısı Ali Öztunç, “İzmir bir deprem bölgesi, İzmir’in deprem gerçeği var. 1999 yılından bu yana toplanan deprem vergileri nerede, kim kullandı, nerelere harcandı? Bunun açıklanmasını bekliyoruz. 18 yıldır devleti yöneten zihniyet, afetlere dayanıklı binaların yapımına ilişkin ne tür çalışmalar yaptı. İzmir’e gelip enkaza çıkıp da şov yapmaya benzemiyor bu işler. Sorularımıza cevap bekliyoruz” dedi. CHP Genel Sekreteri Selin Sayek Böke, “30 Ekim’in yaralarını sarmaya çalışıyoruz. Halen arama kurtarma çalışmaları devam ediyor. Kahramanca görev yapanlara minnet duyuyoruz. CHP, deprem yaşandığı andan itibaren yaraların sarılması için İzmirlilerle buluştu. Bu yaraların sarılması için tüm Türkiye’den belediyelerimiz, milletvekillerimiz hızla İzmir’e geldiler. İzmir Büyükşehir Belediyesi, deprem yaşandıktan birkaç dakika sonra hızla 5 enkaz bölgesine itfaiye ekiplerini ulaştırdı. İtfaiyecilerimiz, 55 yurttaşımızı enkazlardan kurtardı. 5 bine yakın çalışanımız sahada. Siyasi şov değil dayanışma gösteriyoruz. Bugün ihtiyacımız olan bu krizi atlatmak ve en önemlisi sorumluları bu krizlerin tekrar etmemesi için gereken adımları atmaya davet etmek” ifadesini kullandı. Böke, “AFAD çadırlarına girilmek için evinizin hasarlı olduğunu belgelemeniz gerekiyor. Belediyelerimizin kurduğu çadırlara ise ihtiyacı olan herkes girebilir. Evini kaybetmiş olan, tedirgin olan tüm yurttaşlarımıza belediyenin çadırlarının açık olduğunu ifade etmek istiyorum. Can alan deprem değil, kötü inşaatlar, kuralsız ve rantçı düzen. Rant politikalarına hızla son verilmeli. Yıllardır bu ülkenin yurttaşlarının ödediği deprem vergileri nereye harcandı?” diye konuştu.

“BELEDİYEMİZ 80 BİNA HAKKINDA ÇÜRÜK RAPORUNU İLETMİŞ”

CHP Genel Başkan Yardımcısı Seyit Torun, “Olağanüstü bir dönem yaşıyoruz. Herkes üstüne düşen sorumluluğu yerine getirmeye çalışıyor. İzmir Büyükşehir Belediyemiz ve ilçe belediyelerimiz, vatandaşlarımızın her türlü ihtiyacını karşılama noktasında katkı vermişlerdir. Bugüne kadar İzmir dışında 123 araç ve 964 personelle belediyelerimiz katkı sunmaktadır. Günlük ihtiyaçlar için, hijyen ve sterilizasyon malzemeleri konusunda da katkı sunmaktadır. Belediyelerimiz İzmir’imizin neye ihtiyacı varsa, her türlü katkıyı vermeye hazırlar. Şu ana kadar 150 bin su, bin çadır, 30 bin battaniye, 200 binin üzerinde maske sağlandı. Barınma sorunu olan hemşerilerimize barınmaları için alanlar oluşturuluyor. Bu yarayı hep beraber saracağız” diye konuştu. Torun, “2010 yılında Bayraklı Belediyesi deprem etüt merkezi kurmuş. Bu merkez Bayraklı’da 80 adet binayı riskli olarak tespit etmiş. Yıkılmış olan Karagül Sitesi, Doğanlar Apartmanı ve Rızabey Apartmanı ile ilgili de raporlarını tutmuş ve ilgililere bu binaların çürük raporlarını iletmiş. Bu raporlar gerekli yerlere iletildiği halde ne yapılmış, hangi önlemler alınmış? Bunu sormak istiyoruz” dedi.

YORUMLAR

  • 0 Yorum
Henüz Yorum Eklenmemiştir.İlk yorum yapan siz olun..
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR x
Büyükşehir, İhtiyaç Sahiplerinin Yanında
Büyükşehir, İhtiyaç Sahiplerinin Yanında
Başkan Akpınar’dan Dulkadiroğlu’nun Ulaşımı İçin Anlamlı Ziyaret
Başkan Akpınar’dan Dulkadiroğlu’nun Ulaşımı İçin Anlamlı...