Pamuk üretimini ihmal edemeyiz
Reklam

Pamuk üretimini ihmal edemeyiz

Kahramanmaraş Ticaret ve Sanayi Odası Meclis Başkanı Hanifi Öksüz; “Pamuk üreticisi ihmal edilmemeli” dedi.

14 Ocak 2015 - 12:23

Ticaret ve Sanayi Odası Meclis Başkanı Hanifi Öksüz pamuk üreticisi ihmal edemeyiz. Kahramanmaraş’ta pamuk üreticisinin her zaman desteklenmesi gerektiğini belirterek şunları söyledi: “Pamukta üreticiye destek ile hem tekstilin ana maddesi olan lif pamuğunun, hem de yıl da 3 milyar dolar gibi yüksek döviz ödenen, yağ ve yağlı tohumların, çiğidin üretilmiş olacağını, ayrıca Kahramanmaraş’ta Pamuk ekilebilen alanlar da, ve pamuk ekimine teşvik için primin en az 90 kuruş olması gerektiğini vurguladı. Sanayicilerin  yerli pamuk tüketmesinin değişik desteklerle teşvik edilmesini, yağlı tohumlarda primlerin arttırılmasını ve üretimde maliyetin düşürülerek tedbir alınması ve mazotta ÖTV’nin düşürülmesi, gerektiğini” söyledi.  

 

DAHA AZ KİMYASAL DAHA AZ SU KULLANILMALI

M.Hanefi Öksüz konuyla ilgili şunları söyledi. “Her yıl daha az kimyasal ve daha az su kullanılması gibi şartlar var. Bu da maliyetleri düşürme avantajı yaratıyor. Bu sistemde çiftçinin yıllık değerlendirme toplantılarına katılması ve bu toplantılarda her ülkenin özel koşullarına göre yeni yöntemler geliştirmesi de üreticilerden bekleniyor.

Pamuk tedarik zinciri ve ilgili paydaşlarla işbirliği yaparak küresel pamuk üretimini çevresel, sosyal ve ekonomik anlamda sürdürülebilir kılmayı ve uzun vadede bu üretim kalitesini tüm dünyaya yaymayı kendine ilke edindi. Aynı zamanda küçük ve büyük pamuk çiftçileri için sosyal ve ekonomik faydaları iyileştirmeye çalışıyor. Bu girişim bölgesel koşullara bağlı olarak pamuk üretimiyle ilgili oldukça fazla konuyu gündeme getirerek pamuk üretiminin önemli negatif etkilerine işaret etmeyi hedefliyor. Devamlı iyileştirme eylemlerinin daha fazla alana yayılması için belli bölgelerde mücadele ediyor. Bölgelere özgü strateji ve araçlarla uygulanan küresel prensipleri ve kriterleri oluşturmak. Tüm dünyada su kaynaklarının azaldığı dönemde en az yüzde 50-60 civarında su tasarrufu. Sistem cebri basınçla çalışacağından damlama veya yağmurlama için enerji harcanmayarak hem enerji tasarrufu yapılacak hem de şimdi bir kısım çiftçilerin bu iş için tarlalarına enerji götürmek için yaptıkları münfrit yatırımlara gerek kalmayarak kaynak israfı önlenecektir” şeklinde konuştu. (YADİGAR JİRA)

YORUMLAR

  • 0 Yorum
Henüz Yorum Eklenmemiştir.İlk yorum yapan siz olun..
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR x
Büyükşehir, İhtiyaç Sahiplerinin Yanında
Büyükşehir, İhtiyaç Sahiplerinin Yanında
Müzikte Buluşalım, Engelleri Aşalım
Müzikte Buluşalım, Engelleri Aşalım