Pasif İçicilik Her Yıl 1 Milyon Kişinin Ölümüne Neden Oluyor

Pasif İçicilik Her Yıl 1 Milyon Kişinin Ölümüne Neden Oluyor

Tütün ürünleri, en yaygın bağımlılık yapıcı maddeler arasında yer alıyor. Kanserle ve birçok ciddi hastalıkla yakın ilişkisi olmasına ve karşıt pek çok kampanya yürütülmesine rağmen hala sigara yüzünden dünyada her yıl 7 milyon kişi yaşamını yitiyor.

08 Haziran 2019 - 19:01

Üstelik bu rakamın 1 milyonu sigara içmediği halde başkaları tarafından maruz bırakıldığı sigara dumanından kaynaklı hastalıklar yani pasif içicilik nedeniyle hayatını kaybediyor. Memorial Bahçelievler Hastanesi Göğüs Hastalıkları Bölümü’nden Uz. Dr. Engin Aynacı, “31 Mayıs Dünya Sigarayı Bırakma Günü” nedeniyle sigaranın zararları hakkında bilgi verdi.


Dünyanın bugüne dek karşılaştığı en yaygın halk sağlığı sorunu

Sigara, bilinen en önemli hastalık ve erken ölüm nedenidir. Sigaranın sadece içen değil yanında dumanı soluyanlar için de sağlık tehdidi oluşturduğu kanıtlanmıştır. Sigara kanser ile doğrudan ilişkisi bulunan en önemli zararlıdır. Aynı zamanda önlenebilir hastalık ve ölüm sebepleri arasında ilk sırada yer almaktadır. Dünya Sağlık Örgütü tarafından tütün kullanımı, dünyanın şimdiye kadar karşılaştığı en tehlikeli halk sağlığı tehditlerinden biri olarak tanımlanmakta ve doğum öncesi dönemden başlayarak, insan yaşamının bütün evrelerinde ölüme kadar götüren pek çok sağlık sorununa yol açmaktadır. Sadece tütün ürünü kullananlar değil tütün dumanına maruz kalanlar da aynı tehdit altındadır.


Sigara kullanımı topluma zarar veriyor

Dünyada yılda 7 milyondan fazla, ülkemizde ise 100 binden fazla kişi tütün ürünü kullanımına bağlı hastalıklar nedeniyle hayatını kaybetmektedir. Bu ölümlerin 6 milyondan fazlası doğrudan tütün kullanımının sonucu iken yaklaşık 1 milyon kişi de tütün ürünü kullandığı için değil tütün dumanına maruz kaldığı için hayatını kaybetmektedir. Tütün ürünü kullanımına bağlı zararlar sadece kullanıcıya yönelik sağlık zararları ile sınırlı olmayıp çoğu zaman kişinin ailesine, çevresine hatta toplumun tamamına yansıyan sağlık, ekonomik, sosyal zararları da beraberinde getirmekte hatta pek çok yangının ve çevre sorunlarının nedeni olarak da karşımıza çıkmaktadır.


En yavaş intihar olarak tanımlanıyor

Yapılan araştırmalarla tütün ürünleri kullanımının her geçen gün yeni bir zararı ortaya çıkmaktadır. Akciğer kanseri başta olmak üzere birçok kanser türünü tetiklediği gibi kalp damar hastalıkları, solunum yetmezliği, KOAH, beyin hastalıkları, kalp krizi, inme gibi pek çok hastalığa yakalanma riskini artırmaktadır. Özellikle akciğer kanserine yakalanma riskini yüzde 90 oranında yükseltmektedir. Bunların yanında dokulara zarar vermesi ve vücuda oksijen gitmesini engellemesi nedeniyle kemik erimesi (osteoporoz), iskemi, böbrek hastalıkları, mesane hastalıkları, damar sertleşmesi ve geçmeyen kronik ağrılara da neden olmaktadır.


Elektronik, light ve mentollü sigaralar da zararlı

Sigara bağımlılarının birçoğu elektronik sigara, light sigara ya da tütün çiğnemek gibi yöntemlerle sigaranın zararlarından uzak kaldıklarını veya sigara bağımlılığından kurtulabileceklerini sanmaktadır. Ancak bu doğru değildir. Elektronik sigaralar ne kadar zararsız oldukları iddia edilse de birçok çalışmada içeriğindeki maddeler sebebiyle tıpkı sigara kadar zararlı olduğu gösterilmiştir. Tütün çiğnemek de aynı şekilde tütünün içeriğinde bulunan tüm o zararlı maddelerin çiğneme yoluyla vücuda girmesine neden olmaktadır. Ayrıca her ikisinin kullanımı da sigara ile ilişkiyi sürdürmeye yol açtığından sigarayı bırakmak imkansız hale gelmektedir. Light sigaralarsa daha hafif oldukları için zararlarından uzak kalındığı düşünülse de zaman içinde bağımlılığı tatmin etmeyerek içilen sigara sayısının artırılmasına yol açmaktadır. Bunlara ek olarak yine son yıllarda kullanımı artan nargile ürünleri de tıpkı sigara gibi kanser başta olmak üzere birçok ciddi hastalığa yol açmakla beraber bulaşıcı hastalıkların yayılmasında da etkin rol oynamaktadır.

YORUMLAR

  • 0 Yorum
Henüz Yorum Eklenmemiştir.İlk yorum yapan siz olun..
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR x