Rektör Can Göç Güvenlik ve Sosyal Uyum çalıştayına katıldı

Rektör Can Göç Güvenlik ve Sosyal Uyum çalıştayına katıldı

Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi (KSÜ) Rektörü Prof. Dr. Niyazi Can, Göç İdaresi Genel Müdürlüğü Uyum ve İletişim Dairesi Başkanlığı ile Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği (BMMYK) iş birliğinde Adana’da düzenlenen göç, güvenlik ve sosyal uyum konularının bölgesel düzeyde istişare edileceği “Göç, Güvenlik ve Sosyal Uyum Çalıştayına katıldı.

02 Kasım 2019 - 01:03

Adana Hilton Otel’de gerçekleştirilen çalıştay, İçişleri Bakan Yardımcıları İsmail Çataklı ile Prof. Dr. Sayın Tayyip Sabri Erdil, Akdeniz Bölgesinde yer alan illerin valileri,  Göç İdaresi Genel Müdürü Abdullah Ayaz, BMMYK Türkiye Temsilci Vekili Giulia Ricciarelli-Ranawat, KSÜ Rektörü Prof. Dr. Niyazi Can ve çok sayıda protokol üyesi ile ilgili kurum ve kuruluş temsilcilerinin katılımıyla gerçekleştirildi.

Çalıştayın açılış konuşmasını gerçekleştiren İçişleri Bakan Yardımcısı İsmail Çataklı, son 100 yıllık süreçte Anadolu'daki nüfusun yüzde 35'inin sınırların dışından göç ederek, bu topraklara geldiğini kaydetti. Türkiye'nin bulunduğu coğrafi yapı itibarıyla, çevresindeki ülkelerin istikrarsız olması nedeniyle göçle karşı karşıya kalındığını anlatan Çataklı, Suriye'de istikrarın sağlanması için ve Türkiye'deki Suriyelilerin ülkelerine dönebilmeleri için çalışmaların devam ettiğini vurguladı.

İçişleri Bakan Yardımcısı Prof. Dr. Tayyip Sabri Erdil de Birleşmiş Milletler rakamlarına göre 2017 yılında dünya üzerinde 68 milyon kişinin yer değiştirdiğini, 2018 yılında bu rakamın 70 milyona yükseldiğini, 2019 yılında da artmasını beklediklerini açıkladı. Koruyucu önlemler alınmazsa küresel göç rüzgârının dindirilemeyeceğini vurguladı.

Göç İdaresi Genel Müdürü Abdullah Avaz ise güvenlik ve insan hakları dengesinden ödün vermeden, göçmenlerin kurallara uyum içerisinde yaşamaları için yeni programlar devreye soktuklarını belirterek, “Dünyanın gelmiş olduğu noktada ve belki göçün temel sebeplerine olan çözümlerdeki, çabalardaki eksiklik nedeniyle önümüzdeki dönemde göç ve göçmenler varolacaklar. Belki Suriye krizi çözülse, Suriyeliler'in tamamı yerlerine dönse de önümüzdeki dönemlerde sayılar farklı olsa da farklı göç hareketlerine muhatap olacağız. Bununla ilgili çok sağlam göç yönetimi inşa etme gayreti içerisindeyiz.” diye konuştu.

BMMYK Türkiye Temsilci Vekili Giulia Ricciarelli-Ranawat da dünya genelinde her gün çatışma ve zulüm nedeniyle 44 bin kişinin zorla yerinden edildiğini, bu rakamın 2 saniyede bir kişinin göç etmek zorunda kaldığı anlamına geldiğini kaydetti. Dünyadaki mültecilerin yüzde 63'ünden fazlasına sadece 10 ülkenin ev sahipliği yaptığını anlatan Ranawat, Türkiye'nin ise misafir ettiği 4 milyon mülteciyle dünyada en çok mülteci barındıran ülke olduğunu vurguladı.

Çalıştay kapsamında görüşüne başvurulan Rektör Prof. Dr. Niyazi Can, “Bizler KSÜ olarak farklı ülkelerden gelen öğrencileri misafirlerimiz olarak görüyoruz, onların kaliteli eğitimle ilmi, mesleki ve kültürel yönden donanımlı olarak yetişmeleri için azami gayreti gösteriyoruz. Sosyal uyumlarını ayrıca önemsiyoruz. Misafir öğrencilerimiz de bu yöndeki uygularımızı çok beğeniyorlar. Yabancı uyruklu uluslararası statüdeki öğrencilerimiz Türkiye’den öğrencilerimizle birlik ve uyum içinde öğrenimlerine devam ediyorlar.” dedi.

YORUMLAR

  • 0 Yorum
Henüz Yorum Eklenmemiştir.İlk yorum yapan siz olun..
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR x