Rusya’dan Alacağımız S-400 Füze Savunma Sistemi Hakkında...
Reklam

Rusya’dan Alacağımız S-400 Füze Savunma Sistemi Hakkında Bilmemiz Gereken Her Şey!

Türkiye, S-400 füze savunma sisteminin satın alınması konusunda Rusya ile anlaştı. Üstelik kapora da yatırılmış durumda.

14 Eylül 2017 - 13:10

Gelen son bilgilere göre anlaşmanın ülkemize olan maliyeti 2.5 milyar dolar civarında olacak. Anlaşma sonucunda Türkiye, S-400 kullanan ilk NATO üyesi olacak. Peki ABD’nin bu anlaşmadan endişe duymasını sağlayacak kadar önemli olan S-400 füze savunma sistemi hakkında neler bilmemiz gerekiyor?


S-400, şu an dünyanın kullanımda olan en iyi hava savunma sistemi olarak gösteriliyor. Rusya’nın Soğuk Savaş döneminde geliştirmeye başladığı füze, hava savunma sisteminin dördüncü neslini temsil ediyor.

Füze ilk olarak 1993 yılında geliştirilmiş olsa da Soğuk Savaş sonrasında savunma sanayine uygulanan bütçe kesintisi sebebiyle tamamlanması çok uzun zaman aldı. Bu sebeple bu sistemden yeni bir teknoloji olarak değil, eski sistemin bir devamı şeklinde bahsetmek gerekiyor.

Sistemin testlerine 1999 yılının sonlarına doğru başlandı ve 2007 yılında aktif olarak kullanıldı. İnsanlı ya da insansız tüm hava araçlarını ve balistik füzeleri imha etme yeteneğine sahip olan sistemin azami menzili 400 kilometre, ulaşabildiği en yüksek irtifa ise 30 kilometre. Her hedefe iki füze kilitleyebilen sistem, eşzamanlı olarak 80 hedefi imha edebiliyor.

Füze sisteminin içinde her biri 1,8 ton ağırlığında füze bulunuyor. Uzunluğu 8, çapı 50 santimetre olan füzeler, 145 kilograma kadar savaş başlığı taşıyabiliyor.


S-400’ün çalışma prensibi nasıl?

  • İzleme radarı, havada bulunan nesneleri takip ederek elde ettikleri bilgiyi komuta aracına gönderiyor. Hedeflerin komuta arasında değerlendirilmelerinin imha edilip edilmeyeceklerine karar veriliyor.
  • Hedef tanımlandıktan sonra komuta aracı füzenin fırlatılması yönünde karar bildiriyor.
  • Fırlatmanın detayları, hedefe göre en iyi konumdaki fırlatma aracına gönderiliyor ve füzeler, karadan havaya doğru buradan gönderiliyor.
  • Angajman radarı, füenin hedefe ulaşması konusunda yardımda bulunuyor.

YORUMLAR

  • 0 Yorum
Henüz Yorum Eklenmemiştir.İlk yorum yapan siz olun..
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR x
Büyükşehir, İhtiyaç Sahiplerinin Yanında
Büyükşehir, İhtiyaç Sahiplerinin Yanında
Müzikte Buluşalım, Engelleri Aşalım
Müzikte Buluşalım, Engelleri Aşalım