Logosu neden ısırılmış elma?

Logosu neden ısırılmış elma?

Amerika Birleşik Devletleri'nin en çok bilinen bilgisayar firması olan Apple ilk kurulduğu zamanlar bir elma çeşidinin adı olan "Macintosh" ismiyle anılıyordu.

23 Kasım 2014 - 04:59

Daha sonra Steve Jobs İncil'de yer alan Adem ile Havva'daki elmayı kullanmaya başladı.
Isırılmış elma figürünün bugünkü anlamda ilk bilgisayarların üretiminde görev alan ve zehire batırdığı elmayı ısırarak intihar eden Alan Turing'e ithafen kullanıldığı da söylenmektedir.
Ingiltere'nin savaş dönemlerinde yaptığı katkılar hiçe sayılıp dışlanan Turing bir gün evinde ölü bulunmuştur.
Masa başında intihar eden Turing'in elinde ısırılmış bir elma bulunmuştur.
Bilim insanları bu büyük dâhinin değerini bildi ve onu asla unutmadı.
Steve Jobs ve arkadaşı Steve Wozniak'ın teknolojiye olan ilgileri, 1972 yılında Hawlett-Packard şirketinde yarım günlük işe girmelerini sağlamıştı. Bu dönemde ev yapımı bilgisayarlar üzerinde çalışmaya başlayan ikili, ticari açıdan da birbirini tamamlamaktaydı.
Hem Jobs, hem Wozniak, ilerleyen yıllarda yaptıkları açıklamalarda, Apple'ın kuruluşuna giden yolu birbirlerini iyi tamamlayan bir ikili olmalarına bağlıyorlar. Onlara göre Wozniak'ın bilgisayar konusundaki bilgisi ve olağanüstü yeteneği, Jobs'un bilgisayarlara olan ilgisi ve pazarlama yeteneği ile birleşerek Apple'ın kurulmasını sağladı.
1976 yılında, Apple'ın üçüncü kurucusu olan Ron Wayne'ı da aralarına alarak, Apple şirketini, Jobs'un aile evindeki garajda kurdular. İlk bilgisayarları ise, Steve Wozniak'ın çabalarıyla sağladıkları sermayeyi kullanarak kurdukları, MOS 6502 işlemciye sahip Apple I oldu.
Gece gündüz bir garajda çalışarak ortaya çıkardıkları 200 adet Apple I bilgisayarı satan ekip, sonraki bilgisayarları üzerinde çalışmaya başladılar ve ortaya, daha başarılı olan Apple II çıktı.
Bu başarılarını daha üst seviyeye taşımayı ve ofislerde IBM'e rakip olmayı hedefleyen ekip, Apple III'ü geliştirdi.
Büyük hedeflerle Apple III'ü piyasaya süren ekip, beklenmeyen bir sorunla karşılaştı. Bir tasarım hatasından dolayı, aşırı ısınma sorunu yaşayan ve hasar gören yüzlerce Apple III geri çağırıldı. Ancak bu talihsizlik bile Apple'ın başarısına engel olamadı ve 12 Aralık 1980 tarihinde Apple şirketi halka arz edilerek rekor bir sermayeye kavuştu.
Bir anda kendini dev bir şirketin başında bulan Steve Jobs ilk hatalı kararlarından birini vererek, şirketin ticari yeterliliğe sahip bir yöneticiye ihtiyacı olduğuna karar verdi. Bunun üzerinde John Sculley, 1983 yılında Apple'ın başına geçti.
Apple içinde tam bir yeniden yapılanma başlatan Jobs, ilk çevrimiçi Apple Store'un açılmasını sağladı. Apple, müzik çalar piyasasına 2001 yılının son çeyreğinde iPod ile girdi.Bununla birlikte gelen iTunes yazılımı aynı zamanda iPod'un en popüler müzik çalar olmasını sağladı.
Çevrimiçi müzik mağazası olan iTunes Store ise Nisan 2003'de hizmete girdi.
Jobs'un işi devralmasıyla birlikte estetiği ön planda tutan yazılım ve donanım ürünlerinin yanı sıra, internet yatırımları yapan Apple, tüm bu girişimlerinin karşılığını fazlasıyla alarak tarihinin en başarılı dönemine girdi.
Tüketici elektroniği şirketi olma yolunda ilk adımını atan Apple, 2007 yılında bu yoldaki asıl adımını attı. Apple'ın telefon geliştirdiği söylentileriyle başlayan bu girişim, 2007 yılında iPhone'un piyasaya sürülmesiyle sonuçlandı.
iPhone'un Apple açısından bir diğer başarısı da App Store oldu ve daha açıldığı hafta içersinde 10 milyon iPhone uygulaması App Store üzerinden indirildi.

YORUMLAR

  • 0 Yorum
Henüz Yorum Eklenmemiştir.İlk yorum yapan siz olun..
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR x
Kahramanmaraş’ta öğrenciler yüreklere dokundu
Kahramanmaraş’ta öğrenciler yüreklere dokundu
Büyükşehir’in Gönüllü Gençleri, Gönüllere Dokunmaya Devam Ediyor
Büyükşehir’in Gönüllü Gençleri, Gönüllere Dokunmaya Devam...