Soba üreticileri zorda

Soba üreticileri zorda

Türkiye’de 32 milyona Kahramanmaraş’ta ise nüfusun büyük bir kısmının kullandığı doğalgaz, soba üreticilerinin işlerini azalttı.

18 Kasım 2016 - 07:00

Fiyatları 40 ila bin lira arasında değişen sobaları şimdilerde nostalji yaşamak için köy evi kiralayanlar satın alıyor. Günümüzde artık kışın patates ve kestane közlemeyi özleyen, anılarını ısıtacakların uğrak adresi Kahramanmaraş demirciler çarşısı ve kapalı çarşı.

 Sayıları her geçen gün azalan Sobacılar, unutulmaya yüz tutmuş mesleklerini yaşatmak için teknolojiye direniyor. Bir zamanlar etrafına dizilip sohbet edilen sobalar yerini doğalgazlı evlere bıraktı. 20 yıldan bu yana mesleği icra ettirmeye çalışan soba satıcısı Erdem Onur, bir dönem kalaycılık ve bakırcılık gibi tercih edilen meslekler arasında yer alan sobacılığın, gelişen teknoloji ve doğalgazın yaygınlaşması karşısında unutulmaya yüz tuttuğunu söyledi.

Soğuk havaların kendini hissettirmeye başladığı şu günlerde odun ve kömürün yanında soba satışlarına da başlandı. Fiyatları 40 liradan başlayıp bin liraya kadar çıkan sobalara kışın patates ve kestane közlemeyi özleyen, keyfine düşkün vatandaş da ilgi gösteriyor. Ülke çapında doğalgazdan yararlanan nüfusun 32 milyonu aşmasıyla birlikte soba satışları düşse de Türkiye'nin soğuk illerinde hala ayakta kalan üreticiler var.

 

NOSTALJİ OLSUN DİYE SOBA ALANLAR VAR

Kahramanmaraş’ta sayıları bir elin parmaklarını geçemeyen sobacı esnafından çoğunun siftah yapamadan dükkanını kapattığının altını çizen Onur kış aylarının yaklaşmasına rağmen soba satışlarında artış olmadığını belirtti.

Doğalgazın gelmesi ile işlerinin yüzde 40 oranında düştüğünü belirten Onur, şöyle devam etti: “Artık sobalar kullanım için alınmıyor. Nostalji olsun diye soba alanlar var. Önceden odada yakılan sobanın etrafına aile fertleri toplanır, birlikte sohbet ederdi. Artık, doğalgaz her odayı aynı oranda ısıttığı için aile fertlerinin her biri ayrı odalara gidiyor. İnsanlar yalnızlaşıyor. Soba olduğu zaman insanlar bir odada beraber oturmak zorunda kalırdı. Bu da güzel bir olaydı. Bununla birlikte, soba üzerinde günümüzde kahve pişirilmiyor, kestane kavurulmuyor. Eskiden kış aylarının vazgeçilmezi olan soba üzerinde kestane pişirilmesi artık nine ve dedelerimizin anılarında kaldı.”

Birçok kentte doğalgazın yaygınlaşması, kalorifer sistemli yapıların çoğalması, elektrik sobaları ve güneş enerji sistemlerinin kullanımının artmasıyla birlikte el yapımı soba satışlarında önemli ölçüde azalma olduğunu dile getiren Onur, “Yapılan Doğalgaz zammı da sobaya talebi artırmadı. Sektör bitme noktasına geldi, artık insanlar nostalji olsun diye soba alıyor. 200 lira maliyetle ürettiğimiz bir sobayı 5-10 lira karla satmak zorunda kalıyoruz. Ancak tamire getirilen sobalardan para kazanıyoruz” dedi.

 

İHTİYAÇ KALMADI

Nostalji yapmak isteyenlere hitap etmeye başlayan soba sektörü, ihtiyaçtan ziyade anıları tazelediği için de yaşıyor. Türkiye genelinde 2004 yılında 2 bin 336 olan soba imalatçısı iş yeri sayısı şimdilerde binin altına kadar geriledi. Ancak, günümüze uyarlanmış modeller ile hayatımıza yeniden giren sobaları, farklı dekorasyonlar elde etmek amaçlı satın alanlar hala mevcut. Hatta bir zamanların zenginlik göstergesi Fransız, Belçika ve Alman yapımı eski çini sobalar, restore ettirilerek evlerde kullanılıyor. Soba üretimi; Kahramanmaraş, Kayseri, Kilis ve Türkiye'nin bazı illerindeki fabrikalarda yılın 8-9 ayı seri şekilde sürüyor. Sezon yaklaşınca kamyonlara yüklenen el emeği, göz nuru sobalar soğuk bölgeleri ısıtmak için yola çıkarılıyor.

 

FİYATI 40 TL'DEN BAŞLIYOR

Şehirlerin belli alanlarında çarşılaşmış satıcılar da, siparişini verdikleri odun, kömür ve tezek yakılabilen 12 çeşit sobayı, 40 ila bin lira arasında değişen fiyatlarla satışa sunuyor. Soba imalatı yapan küçük esnaflardan bazıları ise, mesleklerine olan ilginin azalmasından dolayı farklı alanlara yöneliyor. Semaver, mangal ve lokantalarda kullanılan havalandırma borusu üretimi gibi işler yapıyorlar.

 

KÖYLÜNÜN VAZGEÇİLMEZİ TEZEK SOBALARI

Doğalgazın bağlanmadığı bölgelerde yaşayan vatandaşlar, kömürlü ve sac soba satın almaya devam ederken, ekonomik durumu iyi olmayanlar ise ikinci el tercih ediyorlar. Önceki yıllara göre ikinci el soba satışlarında canlılık yaşanıyor. Yoksul vatandaşların yoğun olarak yaşadığı mahallelerde ısınmak için tonu 250 TL'den satılan tezekten vazgeçilmiyor. Köylerde halen revaçta olan tezek sobalarının fiyatı 30 ila 90 lira arasında değişiyor. Boruları 3- 5 liraya, soba altı tablaları ise 10 liraya satılıyor. Sac sobalar, tenekeden yapıldığı için sezonluk kullanılıyor. (ZEKİ DEMİR)

YORUMLAR

  • 0 Yorum
Henüz Yorum Eklenmemiştir.İlk yorum yapan siz olun..
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR x