Son güneşin tadını çıkarın aksi takdirde

Son güneşin tadını çıkarın aksi takdirde

Kemik sağlığı, ruh sağlığı gibi vücudun denge sistemini ayakta tutan D vitamini, eksikliği görüldüğü takdirde kişilerde birçok sağlık sorununu da beraberinde getiriyor. Özellikle güneş ışığı ile sentezlenen D vitamini güneşin yüzünü az gösterdiği şu günlerde eksikliğini hissettiriyor.

05 Kasım 2017 - 03:13

Yoksunluğunda bir çok kişiyi hastalığa sürüklediği gibi vücutta yeteri kadar bulunduğu takdirde hayati önemi bulunan D vitamini insanı pek çok hastalıktan koruyor. Vücutta yeteri kadar bulunmadığı takdirde bağışıklık hücrelerinin uygun bir şekilde tepki vermediğine işaret eden Nesrin Çapar, uzun dönemde ise kardiyovasküler hastalıklar, depresyon, astım, Tip 2 diyabet, MS, bazı eklem hastalıkları hatta kansere bile yol açabileceğini söyledi.


ENFEKSİYONLARA KARŞI SAVAŞTA
Çapar, “Eksikliğinin ciddi boyutlara varan hastalıklara yol açtığı D vitamini vücudun ihtiyacı olan ancak bu ihtiyacın dışarıdan sağlanmasının mümkün olduğu bir vitamindir” diyerek şöyle devam etti: “D vitamini, bağışıklık sistemi için hayati öneme sahip. Eksikliğinde, merkezi sinir sistemini etkileyen bir hastalık olan MS (multipl skleroz)   ve diğer bağışıklık  sistemini ilgilendiren hastalıkların görülme riski artar. Ayrıca D vitamini düşüklüğü olan bireylerde prostat ve meme kanseri görülme riski artmaktadır.

MEVSİMSEL BOZUKLUK

Açıklamasının devamında D vitaminine ilişkin birçok bilgilendirmelerde bulunan Çapar, şunları aktardı: D vitamini beyinde serotonin seviyesinin korunmasında önemli bir rol oynuyor. Eksikliği ile mevsimsel duygusal bozukluk arasında belirli bir ilişki tespit edildi, bu durum güneşin daha az yüzünü gösterdiği kış aylarında tam olarak  depresyon olmasa bile nedensiz bir şekil mutsuz hissetmenize neden olabilir. Zira D vitamini seviyeleri güneş ışığına doğrudan bağlı olarak mevsimsel değişikliğinde vücutta dalgalanıyor.

SÜREKLİ YORGUN HİSSEDİYORSANIZ
Eğer eksikse halsizlik, eklem ağrıları, kilo alma, hipertansiyon, konsantrasyon  eksikliği, baş ağrısı gibi problemler yaşayabilirsiniz. Dolayısıyla D vitamini takviyesi yorgunluğu gidermek açısından çok önemli.


KEMİKLERİNİZ ZAYIF VE SÜREKLİ AĞRIYORSA;
Kemik sağlığı için kalsiyum almak önemli ama D vitamini, vücudun kalsiyum ve fosfat düzeylerini düzenlemeye yardımcıdır. Bu da eklemlerin, kasların ve dişlerin işleyişinde anahtar rol oynar. D vitamini seviyesi düşük olduğunda, kemikler zayıflar ve stres kırığı riski artar.Uluslarası Osteoporoz Vakfı; 50 yaşın üzerinde veya menopoz dönemindeki kadınlarda kırıktan korunmak için günlük 1000 mg kalsiyum ve 800 IU D vitamini öneriyor. 2014’te yapılan bir çalışmada, D vitamini eksikliği tespit edilen 50 yaşından büyük yetişkinlerin kalça ve diz eklemlerinde ağrı gelişme olasılığının yüksek olduğu ve tedavi edilmezse ağrının daha da kötüleşeceği ortaya konulmuştur.

 

HANGİ BESİNLER D VİTAMİNİ İÇERİR?

Somon, tuna, sardalya gibi yağlı balıklar, yumurta, karaciğer  D vitamini içeren besinler arasındadır. Fakat bunların hiç biri zengin kaynaklar değildir. Yani günlük beslenme ile D vitamini eksikliğini gidermek çok güçtür. Yurt dışında süt ürünlerinde D vitamini zenginleştirme yapılmaktadır fakat bu şuanda bizim ülkemiz için zorunlu bir uygulama değildir. D vitamini eksikliğinde D vitamini takviyesi almanız gerekir. Ancak gebelik veya emziklilik dönemindeki kadınlar, böbrek hastaları, kanında fazla miktarda kalsiyum bulunanlar, paratiroid bezleri fazla çalışanlar, tüberküloz (verem) veya lenfoma hastalığı olanlar doktora danışmadan takviye almamalıdır. 

YORUMLAR

  • 0 Yorum
Henüz Yorum Eklenmemiştir.İlk yorum yapan siz olun..
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR x