Son günlerin en çok konuşulan hastalığı temporal lob epilepsisi

Son günlerin en çok konuşulan hastalığı temporal lob epilepsisi

İstanbul’da hayatını kaybeden Mesut Yılmaz’ın oğlu Yavuz Yılmaz’ın mücadele ettiği hastalık Temporal Lob Epilepsisi son günlerin en çok merak edilen hastalığı. Yavuz Yılmaz’ın intiharına sebep olduğu söylenen bu hastalığın belirtilerini ve seyrini Nöroloji Uzmanı Dr. Suzan Üstün açıkladı.

01 Şubat 2018 - 03:06

Temporal Lob Epilepsi hastalığı, Eski Başbakan Mesut Yılmaz’ın oğlu Yavuz Yılmaz’ı intihara sürüklediği iddiasıyla gündemimize girdi. Bu sebeple Temporal Lob Epilepsi hastalığı hakkında merak edilenleri Emsey Hospital Nöroloji Uzmanı Dr. Suzan Üstün açıkladı. “Beynin temporal lobundan kaynaklanan, çeşitli hareket, duyu ve psişik bozukluklardan oluşan nöbetlerle karakterize epilepsiye Temporal Lob Epilepsisi denir.  Temporal Lob Epilepsisi olan kişilerde bellek ve öğrenme bozuklukları olabileceği gibi, depresyon ve anti epileptik ilaçların da yan etkileri ile bilinçte bozulmalar görülebiliyor” diyerek hastalığın sebep olabileceği durumların belirsizliğini, beyinde meydana gelen değişikliklerin kendini nasıl dışa vuracağının tam olarak ön görülemeyeceğini ifade etti.

Temporal Lob Epilepsisi hastalarının yüzde 90’ı, nöbetlerin geleceğini önceden hissedebiliyorlar diyen Emsey Hospital Nöroloji Uzmanı Dr. Suzan Üstün “Bu hissetme durumuna aura diyoruz. Bu hastalıkta en sık görülen aura ise hastaların karın bölgelerinde tam tarif edemedikleri bir yükselme hissi. Korku, kaygı, karıncalanma, deja vu, jamais vu, depersonalizasyon gibi auralar da yaşanabilir” diyerek nöbet öncesinde ortaya çıkabilecek belirtileri açıkladı.

 

Yüzde 70 Tedavi Şansı

Nöbet geçirme esnasındaki hastanın bilinç durumuna ilişkin açıklamada bulunan Nöroloji Uzmanı Dr. Suzan Üstün “Nöbetlerin büyük kısmında istemsiz, yarı istemli, koordine, motor hareketler gelişir. Dudak şapırdatma, çiğneme, yalanma, yutkunma, diş gıcırdatma, birşeyler toplama, değişik el hareketleri, vokalizasyon, tükürme gibi motor hareketler görülür.” dedi.

Yavuz Yılmaz’ın ölümüne sebep olduğu ifade edilen Temporal Lob Epilepsisi, ilaç tedavisi ile bir kısım hastalarda olumlu sonuçlar doğurabiliyor fakat çoğunlukla ilaca karşı direnç oluşması durumunda çok daha zor kontrol edilebilir bir hastalık haline gelebiliyor. Uygun hastalarda ise epilepsi cerrahisinin müdahalesi ile yüzde 70 ve üzeri oranda başarı sağlanabiliyor.

YORUMLAR

  • 0 Yorum
Henüz Yorum Eklenmemiştir.İlk yorum yapan siz olun..
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR x