Spor yaparken 15 altın kuralı unutmayın
Reklam

Spor yaparken 15 altın kuralı unutmayın

Kahramanmaraş Vücut Geliştirme ve Fitness İl Temsilcisi, Vücut Geliştirme ve Fitness Sporu 2. Kademe Antrenörü, eski Milli Takım Antrenörü ve Saffron Fitness Center Spor Eğitmeni Ümit Karasu, spor yaparken dikkat edilecek 15 altın kuralı anlattı.

18 Ocak 2017 - 09:32

Karasu, yaptığı açıklamada spor yaparken kurallara dikkat etmenin çok önemli olduğunu söyledi. Günümüzde doğru bilene yanlışlar yüzüne sporun fayda göstermediğini belirte Karasu 15 altın kuralı şöyle sıraladı: “Spora başlamadan en az 1 buçuk saat önce yemek yemeyi kesmelisiniz. Çünkü egzersiz sırasında midenin dolu olmaması gerekir. Zamanım yok ama karnımda aç diyorsanız elma, muz, proteinli ya da yulaflı müsli yiyebilirsiniz. Spor salonuna geldiğinizde spor çantanızda uygun kıyafetler ve doğru ayakkabı getirdiğinizden emin olun. Çok pahalı olması ayağınıza çok uygun bir ayakkabı olması anlamına gelmez. Her zaman ayağınıza en uygun olanını seçin.  Spora başlamadan önce makyajınızı kesinlikle çıkarın. Spor esnasında vücut ısısının artmasıyla yüzünüzdeki makyaj terle birleşerek cildinize zarar verebilir.


Spora başlamadan önce kesinlikle ısının. Isınma hareketleri sporun temelidir. Koşu bandının üzerinde geçireceğiniz on dakika ve ardından birkaç aktif esneme hareketinin sizin için hayati önem taşıdığını unutmayın. Yapmamanız durumunda sakatlıklar kaçınılmaz olacaktır. Gittiğiniz spor salonunda bir profesyonelden yardım alın ve yağ, kas ve kemik ölçümünü yaptırın. Bu kısmı es geçmeyin çünkü vücudunuzu (yağ oranı, vücut su miktarı, kaslılık oranı) ancak bu testlerle tanıyabilirsiniz. Antrenman programınıza sadık kalın. Sizin için belirlenen program ne fazla, ne de azdır. İlk haftalarda programınız size zor gelebilir fakat yine de programınıza bağlı kalın. Set aralarında uzun konuşmalar yapmak programınızı olumsuz etkiler. Set aralarında 2 dakikadan uzun süre ara vermemeye çalışın. Programınızı çeşitlendirin ve grup derslerine katılın. Grupla çalışmak spor motivasyonunuzu daha da artırır.  Spor yaparken sizi motive edecek etkenlerden biri de müzik. Müzik ile birlikte yaptığınız spor keyfe dönüşür. Salonda çalınan müziği tercih etmiyorsanız kendi müziğinizi spor çantanıza koyun. Egzersizden sonra ilk 20 dakika içerisinde alınan karbonhidrat boşalan glikojen depoları için çok önemlidir. Bu yüzden spor sonrası her zaman çantanızda bir adet meyve ya da karbonhidrat ve protein içerikli bir içecek bulundurun.


Ton balıklı sandviç de çok iyi bir alternatif olabilir. Antrenman sonunda doğrudan duşa gitmek yerine birkaç pasif esneme hareketi yapın. Yapacağınız bu hareketler bir sonraki gün sizi kas ağrılarından kurtaracaktır. Haftanın bir günü spor salonuna gitmek size çok şey kazandırmaz maalesef! Minimum haftada 3 kez programınızı uygulamaya çalışın.  Altın kural olan 3 ana öğün ve 3 ara öğün yemek yeme kuralını atlamayın. Spor esnasında dehidrasyon’u (su kaybı) önlemek için egzersiz sırasında su içmeyi ihmal etmeyin. Aksi takdirde kas krampları yaşabilirsiniz. Spor yapıyor olmanız istediğiniz her şeyi yiyeceğiniz anlamına gelmez. Günlük kalori ihtiyacınıza göre beslenmeyi unutmayın. Unutmayın kaslarınızın da dinlenmeye ihtiyacı var. Kaslarınıza toparlanması için süre tanımazsanız sakatlıklar yaşayabilirsiniz. Haftada 7 gün spor salonuna gitmek ya da kaslar tüketene kadar çalışmak size zarar verebilir. Haftada 3 gün spora gitmek devamlılığınız açısından çok iyi. Bu süre 5 gün de olabilir fakat 5 günden fazla spor yapmak istiyorsanız alternatifleri deneyin. Dışarıda bisiklete binmeyi, koşu ya da yürüyüş yapmayı deneyebilirsiniz.”

YORUMLAR

  • 0 Yorum
Henüz Yorum Eklenmemiştir.İlk yorum yapan siz olun..
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR x