“Suyumuzu tasarruflu kullanmalıyız”

“Suyumuzu tasarruflu kullanmalıyız”

Kahramanmaraş Kartalkaya Sağ Sahil Sulama Birliği Başkanı İsmail Kaynar Birliğin Meclis toplantısında yaptığı konuşmada suyun tasarruflu kullanılması konusunda hem çiftçileri hem de meclis üyelerini uyardı.

18 Kasım 2017 - 08:02

Kartalkaya Sağ Sahil Sulama Birliği’nin olağan Meclis Toplantısı Tes-iş Sendikası Kahramanmaraş Şubesi toplantı salonunda gerçekleşti. Saygı duruşu ve İstiklal Marşının okunmasının ardından başlayan Meclis toplantısında konuşan Birlik Başkanı İsmail Kahraman, bölgenin planlanması, su ihtiyacı olan ve olmayan ürünlerin bir biriyle görüşerek yan yana ekilmesi için çiftçilerden ve meclis üyelerinden yardım istedi.

Kuraklığın Türkiye genelinde yaşandığını ve özellikle de bu kuraklıktan Kahramanmaraş’ın çok etkilendiğini hatırlatan Kaynar; “Doğu Akdeniz havzası dediğimiz Suriye, Lübnan, İsrail ve Türkiye’nin de bu kısmı kuralık çok etkileniyor. Buna rağmen 2014 -2016 da ki kuraklığı kısmen yaşadık. Barajımız tam dolmadan yüzde 85 doluluk oranı varken açmaya başladık. Bu şekilde yapmak zorundaydık çünkü ekili olan ürünümüzü erken sulanmadığı zaman verim düşüklüğüne sebep olacağını biliyorduk. Kanalımıza 25 Nisan civarında alırken bu sene nisan başlarında alıyoruz. Bu sene verimlilerimiz iyi oldu.” dedi.  

Sulama kanallarını sürekli bakımı yapılsa da açık kanal sistemi olması sebebi ile su kaybının fazla olduğunu belirten Kaynar: “Son zamanlardaki düzenli yağış bizi kurtardı. Buna rağmen de tüm alanımız buğdaylarımız sulanmadı. 10 15 bin dönüm açığımız kaldı. Bu da iklim şartlarından olduğunu düşünüyoruz. Bu sene ki fiyatlarımız da fena değildi buna da seviniyoruz.” Dedi.

“Kartalkaya Sulamasının sol ve sağ sahil olarak kapalı sulama sistemine geçirilmesi için çalışmalar yapılıyor ihalesi yapılırsa çok daha verimli su kullanımı yapacağız” diyen Başkan Kaynar konuşmasını şöyle sürdürdü:  “Buna rağmen sol sahilin başlattığı bizimde daha sonra başlattığımız rotasyon durumu söz konusu. Gaziantep Maraş’ımızdan içme suyunu almaya devam ediyor. Hem de aşırı bir şekilde alıyor. Şimdi sol sahilde bağlama dediğimiz yerde 1.5 metre küp su alıyor. Tabi topraktan bu kadar su alınması demek o toprağın canının çekilmesi demektir. O su çekilmemiş olsaydı sol sahil de fazla su talep etmiyordu, şimdi o su çekilince sol sahilde ister istemez toprak taban suyu düştüğü için onlarda istiyor. 4.5 metre küpe yakın bizim tahmin ettiğimiz barajdan su alınıyor. Yani barajda su tahliye edilmediği için Suyumuzun yarısından fazlasını Gaziantep alıyor. Evet onlarda bizim insanımız ama bizim çiftçilerimiz perişan oluyor.

Geçen sene 26 metre küp su var, bu sene 35 metre küp su halen duruyor. Biz bölgemize 1.5 metre küp suyu fazladan alamadık. 1.5 metre küp su da 5 6 gün yapıyordu yani planladığımız bayramın birinci ikinci gününe denk getirmekti. Ne kadar uğraştıysak Başbakan yardımcımız Veysi Kaynak, Celalettin Güvenç, tüm siyasilerimiz herkes çalıştı ama kardeşim bizim Gaziantep’e gücümüz yetmiyor. 1.5 metre küp su alsaydık çok çok güzel olacaktı ama alamadık. 

Gaziantep Büyükşehir Belediyesi Helete ‘ye içme suyu barajı yaptırıyor bu baraj bittiğinde sanıyorum, Kartalkaya barajı bize kalacaktır, Kapalı sistem ile birlikte su sorunumuz önümüzdeki dönemlerde bitecek ancak, biz suyumuzu çok tasarruflu kullanmak zorundayız, barajımız bu su bu , arazimizde bu kadar bir damla su bile çok önemli.”

YORUMLAR

  • 0 Yorum
Henüz Yorum Eklenmemiştir.İlk yorum yapan siz olun..
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR x