Dünya’da yaşanan gıda krizi derinleşirken, toprak ve su zengini Elbistan’da hasat zamanı başladı. 400 bin ton ortalamasında şeker pancarı hasadının hedeflendiği ilçede, siyah altın olarak bilinen ayçiçeğinin de hasadı da yapılıyor. Bunların tamamlanmasının ardından önemli bir gelir ve iç piyasaya şeker, yağ ile çerezlik takviyesi yapılması hedefleniyor.
SU ZENGİNİ BİR KENT
Türkiye’nin 4 büyük ovası ve 5’inci büyük su havzası olan Elbistan bu konumunu kullanarak tarıma daha çok destek olmaya hazırlanıyor.
Elbistan Belediyesinin tarıma desteği ile bu sene ekmek fiyatları ilçede denge politikası ile ilerlerken, 2023 yılı tarım hazırlıkları da devam ediyor.
Çiftçiler bu yıl ekili alanları hazırlıklarını sürdürürken, geçen yıldan nadasa kalan alanların da ekonomiye kazındırılması için Elbistan Belediyesinin devreye girdiği bildirildi.
Buğday ekim alanları, ayçiçeği ve pancar ekim alanları ile 93 bin 83 hektar alanda ekim yapan çiftçiler, milyonlarca lira ekonomik hasıla elde etti.
TARIMA DAYALI ÜRETİM ARTIYOR
Elbistan’ın tarıma dayalı üretiminde yaşanan artış da hem iç piyasaya hem de uluslararası arenaya yansıdı. Salça üretim merkezi, çerezlik üretim tesisleri ilçede iç piyasanın dinamikleri arasında yer aldı. Elbistan’da 2023 yılında tarıma dayalı üretimde yaşanacak artış ile birlikte Kahramanmaraş ve bölge illerde üretim hareketliliğinin yaşanması bekleniyor. Ayrıca kentte bulanan 2 bin dekara yakın alanda ise sebze üretimi yapılıyor. Yaklaşık olarak 10 bin dekarın üstünde ise meyve üretimi yapılan kentte; 35 bin büyükbaş, 91 bin küçükbaş, 63 bin tane de kanatlı hayvan bulunuyor.
YORUMLAR