Tarımda Kozmopolit Kahramanmaraş
Reklam

Tarımda Kozmopolit Kahramanmaraş

Kahramanmaraş Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü İhsan Emiralioğlu, Kahramanmaraş’ın 4 iklimi yaşadığına dikkat çekerek, “Kentte çay ve muz haricinde her çeşit sebze ve meyve yetişiyor” dedi.

08 Aralık 2017 - 09:30

4 iklimi de bünyesinde barındıran Kahramanmaraş ürün çeşitliliğiyle dikkat çekerken kent merkezinde ve ilçelerinde yetiştirdiği ürünlerle Türkiye’nin tüm illerine rakip oluyor. Tüm bu özellikleriyle Kahramanmaraş’ın kozmopolit bir yapısı olduğuna vurgu yapan Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Emiralioğlu, kentin iklim yapısının çeşitliliğiyle her ürünün yetiştirilebildiğini söyledi.

 TÜRKİYE’DE YETİŞEN BİRÇOK ÜRÜN KAHRAMANMARAŞ’TAN

Kahramanmaraş’ın iklim yapısını anlatan Emiralioğlu, kent merkezi ve ilçelerde Türkiye’de yaşanan 4 mevsimin yaşandığına işaret etti. Emiralioğlu şehrin iklim yapısını şu şekilde anlattı: “İlçelerimiz daha çok karasal iklim bu anlamda İç Anadolu ve Doğu Anadolu iklimine benziyor ve o bölgelerde yetişen ürünler yetişiyor. Güneyimiz Akdeniz iklimi Pazarcık tarafı biraz daha Güney Doğu bölgesinin iklimine benziyor. Andırın bölgemiz çok yoğun yağış alıyor ve Karadeniz Bölgesi’nin iklim özelliklerini gösteriyor. Andırın bölgesi yıllık bin milimetre yağış alırken Elbistan 350 milimetre yağış alıyor. Kahramanmaraş’ın ortalaması ise 650 milimetre civarındadır. Kentimiz yağış rejimi ve iklim değişiklikleri açısından tam bir kozmopolit bir ildir. Bu durum ise bize bir avantaj olarak dönüyor. Çok tropikal ürünler dışında Ülkemiz genelinde yetişen birçok ürün Kahramanmaraş’ta yetişiyor.” Kahramanmaraş’ta bölgelere göre yetişen ürün çeşitliliğini anlatan Emiralioğlu, kentin kozmopolit yapısını şöyle anlattı:

ÇUKUROVA İKLİMİ ANDIRIN

 “Andırın İlçemizin doğu bölgesinde pamuk, mısır gibi ürünler yetişiyor ve çok dar bir havzada çok erkenci ürünler yetişiyor tamamen Çukurova iklimine sahiptir. Yine Andırın ilçesinin üst kodlarında Türkiye’nin en geçci kirazını yetiştirme imkanına sahibiz. Yıllık 10 bin ton civarında 3 köyümüzde kiraz üretimi gerçekleşiyor. Bunlarda Türkiye’de ki en geç üretim olduğu için özellikle ihracat anlamında çiftçimizin iyi bir para kazanmasını sağlayan bir üretim deseni olarak ortaya çıkıyor.

MERKEZ VE TÜRKOĞLU AKDENİZ İKLİMİ

Güney Bölgesi diye tabir ettiğimiz bizim Türkoğlu, Pazarcık ve merkez ilçelerimizde; pamuk, mısır ve buğday üretimi yoğun bir şekilde yapılıyor. Bu bölgemizde ise ikinci ürün yetişmeye iklim müsaade ediyor çünkü Akdeniz ikliminin özellikleri var.

PAZARCIK’TAN ANTEP FISTIĞI

Kahramanmaraş bölge itibariyle önemli bir zeytin, ceviz ve Antep fıstığı üretim alanıdır. 75 bin dekarın üzerinde Antep fıstığı alanımız var. Bunlarda son yıllarda bakanlığımızın yaptığı çalışmalar ve desteklerle yeni bahçelerde kurulmaya devam ediyor. İlimiz özellikle Antep fıstığı açısından Pazarcık bölgemizde ki lokalize olmuş bir bölgede çok ciddi anlamda üretim gerçekleştiriyor. Buda ilimiz açısından çok büyük bir kazançtır.

15 BİN TON CEVİZ ÇAĞLAYANCERİT’TEN

 İlimizin en önemli ürünlerinden birisi olan ve meyvecilik anlamında en başı çeken ceviz Türkiye’de ki en çok ceviz üreten bir kentiz. Yıllık 15 bin tonun üzerinde bir ceviz rekoltemiz var ve bu durum ilimiz açısından çok büyük bir zenginliktir. Çağlayancerit ilçemiz ve Çağlayancerit’ten Bertiz Vadisine doğru olan alanda mevcut ceviz bahçelerimiz var. Çiftçilerimizde ceviz üretiminden çok memnunlar ve yeni bahçeler tesis ediyorlar. Kurulan yeni bahçelerinde meyve vermeye başlamasıyla ilimiz ceviz üretiminde Türkiye’de zaten önemli bir noktada üretim potansiyelini daha da arttıracaktır. ELMANIN ALASI GÖKSUN Kuzeye gittiğimiz zaman Göksun ilçemiz elma bölgesidir. O bölge de yoğun elma yetişiyor. 45 bin ton civarında bir elma rekoltemiz var.

MALATYA’YA RAKİP ELBİSTAN KAYISISI

Elbistan’da 100 bin dekarlık bir alanda kayısımız var. İstatiksel rakamlara göre Malatya’dan sonra en çok kayısı üreten il Kahramanmaraş’tır. Türkoğlu’nda zeytin, Onikişubat İlçesi’nde zeytin üretimi sürekli artıyor. Bunların hepsini bir arda düşündüğümüz zaman Türkiye’de ne varsa Kahramanmaraş’ta hepsinin bulunması mümkündür.

KAHRAMANMARAŞ’IN SERASI DULKADİROĞLU’NDAN

 Seracılıkta da Kahramanmaraş yavaş yavaş gelişmeye başladı. Özellikle Türkoğlu ile Dulkadiroğlu İlçemizde seracılık konusunda lokalize olmuş bölgelerimiz var. Kahramanmaraş’ın geleceğinde seracılık konusunda iyi bir yere geleceğini düşünüyoruz. Kahramanmaraş’ta bitkisel üretim anlamında muz ve çay gibi birkaç ürünün dışında her şey yetişiyor.

NARENCİYE BAHÇELERİ ANDIRIN’DAN

Andırın’da mandalina bahçelerimiz bin dönümü geçti. Kivi denemeleri yaptık ve nemin ve yağışın yeterli geldiği yerlerde yetiştirmelere başlıyoruz. Çilek ise zaten Kahramanmaraş’ta belli bir noktaya geldi.

BERTİZLE AĞIZ TATLANIYOR

Pazarcık’ta peygamber üzümü dediğimiz kurutmalık üzümlerimiz mevcut. Bertiz bölgesinde kabarcık ve mahrabaşı üzümünden de şıralık ürünler yapılıyor. Trabzon hurması yetiştiriliyor. Nar ve badem bahçeleri gelişiyor bademde ise orman tahsisi yapılan bölgelerde ciddi bir üretime geçildi.” 

YORUMLAR

  • 0 Yorum
Henüz Yorum Eklenmemiştir.İlk yorum yapan siz olun..
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR x
Büyükşehir, İhtiyaç Sahiplerinin Yanında
Büyükşehir, İhtiyaç Sahiplerinin Yanında
Müzikte Buluşalım, Engelleri Aşalım
Müzikte Buluşalım, Engelleri Aşalım