Orta hasarlı binaların yeniden incelenmesi çağrısında bulunan Kahramanmaraş Mimarlar Odası Başkanı Yunus Emre Kaçamaz, “Trabzon caddesi ve bölgesi de tümüyle korunmalı, çocukluğumuzun geçtiği bu bölgeler şehrin bir hafızası ve kesinlikle korunmalı. Belli otelin yıkılması sürecine kesinlikle karşıyız. Daha önceden de güçlendirilmiş olan bu yapı yıkılmamalı. 5-6 yıl önce bu yapının yüzde 80’inin güçlendirildiğini biliyoruz. Neden yıkılsın, yıkılması kime yarar getirecek.” dedi.
Şehir merkezinden diri fay geçmediğini öne süren Jeoloji Mühendisleri Odası eski İl Temsilcisi Mehmet Kuruçay’da yaptığı açıklamada, uygun olmayan alanlar saçmalığının bir an önce son bulmasına belirterek tüm bölgenin korunması gerektiğini dile getirdi. Belli oteliyle ilgili de konuşan Kuruçay, “Trabzon caddesinin adeta ayakta kalan tek simgesi haline gelen Belli Otel’in yıkılmasına da karşı olduklarını da belirten Kuruçay, burası Belli oteliydi ve 6-7 yıl önce Hilton’a verildi. Hilton gelip her binayı otel yapmıyor. Hilton bu otele ismini vermeden önce İstanbul’dan Profesör hocalar getirerek binayı incelettirdiler ve güçlendirdiler. Burada kimsenin dahili olmadı ve dahil de etmediler. Otel binasının çok büyük bir bölümü güçlendirildi. Orada bir çok dükkan var, bir işyeri sahibi kendi bölümünü güçlendirmedi ve orada 3-4 kolonda dezenformasyon oldu. Yalnız bu binanın genelini etkilemiyor. Binada 130 Kolon var ve bunun dezenformasyon olan 4’ü binanın gelen durumunu etkilemez. Trabzon Bulvarı üzerinde 4 katlı birçok bina var ve bu binalar ayakta. Neden yıkılsın. Kahramanmaraş’ı olduğu gibi 4 katlı olacak şekilde kesinlikle muhafaza edilmeli.” Dedi.
Trabzon Caddesinin adeta simgelerinden biri olan Belli Otelinin, Türkiye’nin önde gelen yapı şirketlerince güçlendirilme projesine başlatıldı. Sadece yüzde 5’i Mado’ya ait olan yapılın yıkılması yönündeki bazı paylaşımlar da güçlendirme projesinin başlamasıyla yerini hafızasının yok olmaması adına yıkılmaması yönünde oldu.
YORUMLAR