Teknolojiyi giy çık

Teknolojiyi giy çık

Nesnelerin interneti ve giyilebilir teknoloji saat ve bilekliğin ötesine taşınıyor. CES 2015’te tanıtılan akıllı cihazlarla ayakkabıdan kapıya, evcil hayvan tasmasından sırt çantasına günlük yaşamımızdaki bütün nesneler akıllanıyor

08 Ocak 2015 - 21:02

Tüketici elektroniği fuarı CES 2015, yeni icat ve ürün tanıtımlarıyla devam ediyor. 6-9 Ocak tarihleri arasında açık kalacak olan fuara, giyilebilir teknolojiler ve nesnelerin interneti başta olmak üzere pek çok yeni teknoloji damgasını vuruyor. Kendi kendine gidebilen otomobiller, 4K teknolojisine sahip kavisli ekranlı TV’ler, yeni cep telefonlar, laptoplar ziyaretçilerin akınına uğruyor.

 

Siz gezin o şarj etsin
Ampl Labs’ın akıllı sırt çantası ise şarj özelliğiyle dikkatleri çekiyor. Akıllı çanta cep telefonundan laptop’a bütün cihazları şarj edebiliyor. Çantanın içinde gömülü 5.000 mAh’lik pil bulunuyor. Çanta bir telefon ya da tableti tek bir güçle üç kere şarj edebiliyor. Bir laptop’ı şarj etmek için ayrı bir genişletilmiş ünite gerekiyor. SmartBack’de altı USB girişi var. Herhangi bir cihazınızı bu girişlere takınca çanta gerekli enerjiyi gönderiyor.

 

Kapı ‘cepten’ açılacak...
Kablosuz internet özelliği bulunan kapı zili Ring’le, evde olmasanız bile kapınızı kimin çaldığını öğrenebileceksiniz. Bu teknoloji sayesinde evde olmasanız bile cep telefonu üzerinden kapıyı kimin çaldığını görüp, bu kişiyle konuşabileceksiniz. HD kamerayla donatılan kapı zili, evin kablosuz ağına bağlı çalışıyor. Bir ziyaretçi kapıyı çaldığında akıllı telefonunuza alarm gönderiyor.

 

Hem tablet hem notebook
Toshiba, CES’de yeni ayrılabilir Satellite Click Mini modelini tanıttı. 8.9 inç (22.6 cm) ekranlı kompakt boyutlu cihaz, Windows 8.1 güncellemesine sahip. Tam işlevsel bir notebook’tan tek bir tuşla tablete dönüşebilmesiyle ultra-taşınabilirlik sağlıyor. Satellite Click Mini, tablet modundayken 470 gr hafifliğinde ve 9.8 mm inceliğinde.
Klavye ilavesi ile ise sırasıyla 999 gr hafiflik ve 19.9 mm inceliğe sahip. Full HD (1920 x 1200) ekranı var. Parlak IPS ekran birden fazla insanın ekranı izlediği durumlarda daha geniş görüş açısı ve çok daha fazla esneklik sağlıyor. Toshiba Satellite Click Mini, Intel Atom işlemciye, 2 GB hafızaya sahip. Tablet modunda ise 5 MP otomatik odaklanmalı arka yüz kamerası, 2 MP ön yüz kamerası var. 16 saate kada pil ömrü sunuyor. TNB Bilgisayar ve Görüntü Sistemleri Genel Müdürü Aytaç Biter, Toshiba’nın ikisi bir arada cihazla yeni bir Windows deneyimi sunduğunu dile getirerek, “Yeni Satellite Mini Click modelinin 16 saat pil ömrü işte veya eğlencede olağanüstü bir üretkenlik sunuyor” dedi.

 

TV ekranının beli büküldü!
Samsung’un 105 inç’lik bükülebilir TV’si SUHD TV fuara damga vuranlardan oldu. Devasa boyuttaki TV, bir düğmeye dokunarak düzden kavisliye geçebilme özelliğine sahip. Ekranın arkasındaki küçük düzenekle kavislendirip tekrar geri alabiliyor. Samsung yetkilileri, ekranın fiziksel karakteristiğine en uygun şekilde kavisi yapmaya çalıştıklarını belirtti.
TV bu yılın ikinci çeyreğinde satışa sunulacak. Ancak fiyatı henüz açıklanmadı.  LG de bu tarz ekranlı modelini piyasaya sürecek.

 

Ayaklara sıcak getirdi
Soğuk havalarda insanı ısıtacak icatlardan biri de fuarda görücüye çıktı. Bluetooth’un girdiği alanlardan biri de ayakkabı astarı oldu. Glagla firması, internete bağlı ısıtılmış ve interaktif ayakkabı astarını tanıttı. Digitsole adlı ürün Kickstarter tarafından fonlandı ve şimdi dünyada satışa çıkmaya hazır. Digitsole, hem ayağı daha sıcak tutuyor hem de adımlarınızı sayıyor. İçinde bir termostata sahip ve ayaklarızı sıcak tutuyor. Akıllı telefon uygulamasıyla her bir ayakkabı astarını istediğiniz dereceye getirebiliyorsunuz.

 

Evcil hayvana videolu tasma
Binatone firmasının Motorola Scout 5000 adlı cihazı sadece hayvanınızın nerede olduğunu söylemiyor aynı zamanda videolu görüntüsünü de gönderiyor ve onunla konuşmanızı sağlıyor. Tasma şeklindeki cihaz, kablosuz internet bağlantısına ve geniş açılı kameraya sahip. Daha çok büyük köpeklere uyumlu görünen Scout 5000, cep telefonunuza canlı video gönderebiliyor. Cihaz, ABD’de 199 dolardan haziranda piyasada olacak.

 

Yüzük ve çanta da akıllanıyor
Intel, CES’de gerçek zamanlı olarak derinlik ve jestleri belirleyecek 3D kamera kullanan RealSense üzerine odaklandığını açıkladı. Aynı zamanda şirketin tanıttığı yeni nesil modülü ‘Curie’ de ilgi çekti. Düğme boyutundaki modül, sensörler ve çiplere sahip. Curie, Intel’in 2015’teki giyilebilir stratejisinin merkezinde olacak. Modülle yüzük, çanta veya gözlük gibi ürünleri akıllandırmak mümkün. Intel bu konuda ilk ortaklığını Oakley’le yaptı. Curie, kullanıcıların adım sayısından yakılan kalori miktarına kadar birçok farklı veriyi toplayabiliyor. Bu veriler ise bluetooth bağlantısıyla akıllı telefonlara ve tabletlere aktarılabiliyor.

www.milliyet.com.tr

YORUMLAR

  • 0 Yorum
Henüz Yorum Eklenmemiştir.İlk yorum yapan siz olun..
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR x
Elbistan’da trafik kazası: 2 yaralı
Elbistan’da trafik kazası: 2 yaralı
Kahramanmaraş Otoyol Jandarma Komutanlığı, TAG Otoyolunu Teslim Aldı
Kahramanmaraş Otoyol Jandarma Komutanlığı, TAG Otoyolunu Teslim...