TEMEL LİSE’NİN AVANTAJLARI NELERDİR?
Buradaki en büyük avantajlarımızdan biri ders saat uygulamasında çalışma yapabiliyoruz. Standart 35 saat ders veriyoruz ama bunun üzerine ek çalışmalar da yapabiliyoruz. Normal devlet okulları 5 gün eğitim veriyor ancak biz altı gün eğitim veriyoruz. Cumartesi günleri de öğrencinin bilgisini arttıracak ders aktiviteleri uygulayabiliyoruz. Yabancı dil ağırlıklı oluyor bizde. Devlet okullarında iki saat ise biz de dört saat oluyor. ÖZEL AÇI Temel Lisesi olarak özel bir eğitim kurumunun sahip olduğu birçok donanıma sahibiz. Laboratuvar, ibadethane, spor salonu, yemekhane, müzik odası hepsi mevcut. Yine bir koleje gönderseniz çocuğunuzu ufak tefek masraflarını da hesaba katarsak ödeyeceğiniz miktar 25 bini buluyor, hatta geçiyor. Bu sayede temel liselerin ortaya çıkışıyla şunu da öğrenmiş olduk ki bu iş 7 bin ila 10 bin liraya bitiyor.
Temel Liseler devlete nasıl bir yarar sağlayacak peki?
Devlet okul yapamıyor artık. Çünkü arsa maliyetleri çok fazla, okula tahsis edilecek alan sıkıntısı var. Temel liselerle ya da temel liselere dönüşen dershanelerle birlikte milli eğitimde biraz nefes alma durumu olacak.
Temel Liselerde sürdürülecek eğitim ile ilgili bilgi verir misiniz?
Tabi biz sürekli ders demeyeceğiz. Normalde devlet okullarında 35 saatini geçiren bir öğrenci, burada 50 saatini geçirecek. Ve bunların içerisinde sosyal aktiviteler, kulüp çalışmaları gibi faaliyetler olacak.
Lise gruplarındaki arkadaşlarımız sabah 8:30 gibi gelip, ortalama 5 ile 5,30 gibi buradan ayrılacaklar. Her ne kadar bu arkadaşlar genç olsalar da anne baba bu noktada endişeli. Normalde sabah 7:30’de okula gidip öğlen 2’de çıkan çocuk ne yapacak? Çünkü önümüzdeki yıllarda onu dersine çalıştıracak bir mekanizma olmayacak artık. Dershane diye kavramı yok ortada. Ancak bir danışma merkezine götürmesi lazım çocuğunu ki takip etsin. Öylesi bir durum da artı bir külfet demektir. Hem okula gönder, masraflarını karşıla hem de danışmanlık merkezine gönder. Kaldı ki onun öğrenmeye sağladığı bir katkı da olmayacak.
Şimdi merdiven altı dershanecilik olmayacak mı, tabii ki olacak. Şuanda danışmanlık merkezleri, etüt merkezleri tarzı yerler illa ki olacak. Bizim sıkıntılarımızdan biri de şu. Bürokrasi tarafından ortaya konulmuş hizmet kurumlarının denetlenebilir pozisyonlarının olmayışı. Evet, kültür merkezleri, bilgi evleri kullanılabilir ama oralarda çocuğun öğrenimi ve kazanımı noktasında neler yaptığını denetleyecek mekanizmalar yok. Şimdi yapılan iş gönüllü olarak yapıldığından üzerine gidemiyorsunuz ve bir dert edinme mevzusunun ortadan kalktığını görüyorsunuz.
Temel Liselerin eğitim süresi de 4 yıl mı? Diğer normal devlet liselerinden nakil alabiliyor mu?
Temel lise eğitimi süresi normal liseler gibi dört yıldır. Bir meslek lisesi, bir normal lise, bir Anadolu lisesi öğrencisini de nakil alabiliyoruz. Müfredatlarımız zaten aynı. Baktığınız zaman temel lise olsun özel okul olsun işleyişi özel sektör tarafından, mevzuatları milli eğitim tarafından belirlenmiş yarı özel yarı devlet okullarıdır. Bugün sizin gördüğünüz büyük marka okulları da tamamen milli eğitim kontrolünde gidiyorlar. Kendilerine has bir mevzuatları zaten yok.
‘Temel Lise’ için normal liselere alternatiftir diyebilir miyiz?
NORMAL LİSELERE ALTERNATİF OLUR.
Ama bu özgünlüğü herkes kendi çapında geliştirebilir. Gönül ister ki bu çocuklar için her şeyi yapalım. Biraz daha devlet teşviki alıp, dil eğitimini yurtdışında yapalım. Normalde bunu devlet okulları da yapabilir, zira yapıyorlar da zaten. Fakat bunu bir ritüele bindirirsek zaman dört öğrenciyi değil de yirmi öğrenciyi götürürsünüz.
Buradaki bir farkımız da şu. Danışmanlık sistemimiz var. Sınıf öğretmenleri mevzuatından alışık olduğumuz bir sistem aslında. Ama vatandaşı sadece toplantıdan toplantıya görürsünüz devlet okullarında. Bizdeki olay biraz daha farklı. Danışman o çocuğun özelini biliyor, evini de biliyor, ev ziyaretlerini de gerçekleştiriyor, o çocuğun gelecekteki mesleğine olan eğilimiyle ilgili çalışmasını da yapıyor. Ve çocuğun her aşamadaki kat etmiş olduğu yolu veli ile paylaşıyor.
Devlet, eğer öğrenci teşvike müracaat etmişse çocuğun aynı kurumda kaldığı sürece eğitim ücretinin bir kısmının ödemesini yapıyor. Geri kalan bedeli de veli kendisi ödüyor. Bu ödemeler her yıl oluyor.
Temel Lise daha çok orta sınıf ailelere ve orta sınıfın biraz daha altındaki aileler için uygundur diyebilir miyiz?
Halkın yapısına baktığınız zaman bir zümre var ki çocuğunu marka olmuş bir özel okula da gönderebiliyor, bunun yanında dershaneye ve etüt merkezine de gönderiyor. Bunu karşılayan bir grup var zaten. Ama ben çocuğum için bir şeyler yapmak istiyorum, iyi bir eğitim alsın diyen kenarda az bir birikimi olan, orta sınıf veyahut altındaki bilinçli aileler için bir alternatif temel lise. Normalde baktığınız zaman Anayasanın ilgili maddesine göre devlet kendi vatandaşını okutmakla mükelleftir kısmının dışına çıkıyor bu olay. Ama bakıyorsunuz ki üniversite sınavlarında derece yapan çocukların hemen hepsi kolej çocukları. Zamanla göreceğiz ki bu öğrenciler Açı Temel Lisesinden de çıkacak.
Temel liseleri bir akşam liseleri gibi veyahut bir açık öğretim gibi düşünmeyin. Dediğim gibi sosyal aktivite gibi, öğrenci ile veli arasında kuracağınız köprüyü sağlayan danışmanlık sitemi gibi, kurumun sosyal ve kültürel olarak kendini farklı noktada ifade etmesi bireysele indirgenmiş bir durum. Biz böyle bir çalışma yapıyoruz ama başka bir kuruluşta kendine özgü bir çalışma yapar. Biz mesela edebiyat, matematik, fizik, kimya ve biyoloji noktasında dönemin başında ve sonunda üniversiteden hocalar getirmeyi düşünüyoruz. Netice itibariyle o çocuk üniversiteye gittiğinde karşılaşabileceği atmosferin ilk önce burada yaşasın istiyoruz. Bir öğretim görevlisinin kendisine hitap etmesini istiyoruz. Yine örnek veriyorum çeşitli üniversitelerden buraya gelip tanıtım yaparlar.
Bilinçli bir şekilde eğitime yatırım yapıp, çocuğum iyi bir üniversite kazanmasını isteyen bilinçli aileler için temel lise bulunmaz bir fırsattır. Tek maksadımız çocuklarımıza iyi ve doğru bir eğitim sunup güzel üniversiteleri kazanmalarıdır.
Vatandaşlar ‘Temel Lise’lerden yeterince haberdar mı?
Yeni bir kavram olduğu için şuanda herkes bilmiyor. Okulların başlamasına yakın bu durum daha da değişecektir.
Peki devlet okulları ile ilgili fikirleriniz nelerdir?
Tabi ki milli eğitimdeki öğretmen arkadaşlarımıza da saygı duyuyorum ama milli eğitimin o kendi içerisindeki denetim mekanizmasının ağır işlemesinden kaynaklanan durumlar var. Baktığınız zaman bir öğrencinin bir dönem boyunca hiç matematik dersi almadığını görüyorsunuz. Bunların hepsini yaşadık.
Devlet okullarında öğrenciyi hep bir disipline almaya çalışma vardır. Bahsettiğimiz öğrenci grubu 15 ile 19 yaş arası öğrenci grubu. En deli dolu çağı zamanında sizin onu dinliyor olmanız gerekir. Onu anlıyor olmanız gerekir. Onu istediğiniz şekilde bir yerlere getirmek istiyorsanız belli bir noktada onun gibi düşünmeniz lazım. Ve biz burada şunu yapacağız. Okul bir taraftan eğitim öğretimi gerçekleştirirken, bir yandan da öğrenen okul olacağız biz. Belki etnik kökenleri öğreneceğiz ve öğrencilerimiz anlatacağız. Belki farklı kültürleri öğrenip onları öğrencilerimizle paylaşacağız. Belki kültürler noktasında bir mozaik yaratacağız.
TEMEL LİSE OLARAK AVANTAJLARINIZ NELERDİR
Gereksiz Ders Yoğunluğu Artık Yok
Öğrenciler, okullarında akademik anlamda kendilerine katkısı olmayan, üniversite hazırlıkta da ihtiyaç duymayacakları dersleri Temel Liselerde uzaktan eğitim şeklinde alacak ve zaman kaybına yol açan gereksiz ders yoğunluğunun sıkıntılarını yaşamayacaklar.
AÇI Temel Lisesi, öğrenciyi öğrencilik sürecinde gereksiz tüm ders yoğunluğundan ayıklayan, ailesine ve kendi özel hayatına zaman ayırmasını, öğrencinin en verimli zamanlarını kullanarak hem sosyal hem de akademik anlamda yetişmesini sağlayacak eğitim ve öğretim kurumlarıdır.
OKUL VE ÜNİVERSİTE HAZIRLIK ARTIK BİR ARADA
Öğrenciler okullarına devam ederken dönem başında ya da erken kayıt dönemlerinde okullarda ders anlatımlarının yetersizliğinden şikâyetçi olarak dershane desteğine ihtiyaç duymaktaydılar. Temel lise yapılanmasının temelini oluşturan Okul+Dershane sentezi ile bu ihtiyaç fazlasıyla karşılanmış olacaktır.
ZAMAN ÇOK ÖNEMLİ
Öğrenciler için okulda geçen süre en zinde ve zihinlerinin en açık olduğu zamanlardır. Öğrenciler okulda geçirdikleri bu verimli saatler bittikten sonra en tükenmiş ve yorgun saatlerde dershaneye gelerek yeniden bir öğrenim sürecine girmekteydiler. Bu süreçte hem öğrenciler hem de öğretmenler anlatma ve dinleme noktasında zorlanmaktaydılar. Ancak TEMEL LİSE’ye geçmekle birlikte öğrenciler okullarda geçirdikleri en verimli zamanlarında sadece Temel Lisede olacaklarından dolayı okul saatlerinde anlamak ve öğrenmek için harcadıkları enerjinin tamamını AÇI TEMEL LİSE olarak biz dolduracağız. Dolayısıyla az zamanda çok performans harcayarak elde ettiğimiz başarıları artık daha çok zamanda, daha verimli ve planlı performanslarla daha iyi seviyelere çıkarmak için, öğrencileri pasif durumdan aktif duruma geçiren, teorikte gördükleri dersleri kendilerinin keşfetmelerini sağlayan, bunaltmadan ve yıldırmadan pratik kazandıran; alıştırma, ödev, test, sınav, bire bir özel ders gibi uygulamalarla kondisyonlarını artıran ve zinde tutan uygulama ve çalışma programları yapacağız.
Sonuç olarak özel Kahramanmaraş Açı Temel Lisesi olarak geçmişten gelen eğitim alanında tecrübelerimizle artık özel Açı Lisesi olarak çok çalışarak sevgiyle şehrimizin güzel insanlarına hizmet etmeye devam edeceğiz
YORUMLAR