Tip 1 diyabet genetik midir?

Tip 1 diyabet genetik midir?

Şeker hastalıkları, çocuklara göre yetişkin insanlarda daha sık olarak görülmektedir. Ve bu nedenle, bu hastalık daha çok yetişkin hastalığı olarak bilinmektedir. Fakat çocuklarda ve genç yetişkinlerde rastlanabilir olan şeker hastalığı daha çok tip 1 diyabettir.

12 Haziran 2019 - 13:33

Tip 1 diyabet, yeni doğan bebeklerde ilk altı aydan sonra görülebilmektedir. Özellikle iki ve dört yaş arası çocuklarda, altı ve sekiz yaş arası çocuklarda, on ve on iki yaş arası çocuklarda daha sık görülmektedir. Pankreasın insülin üreten hücrelerinde yaşanan problem nedeni ile oluşan bu hastalık, çocukların hayat boyu insülin takviyesi alarak yaşamasına neden olmaktadır. Çünkü, vücudun insülinsiz kalması, besin yoluyla alınan şeker hücrelerinin içine girmesine engel olur ve bu durumda enerji kaynağı olarak kullanılamaz. Vücut da bu fazla olan şekeri, bol su tüketimi ile sık idrara çıkarak atmaya çalışır. Bu aşırı sıvı kaybı da kişilerin ağız kuruluğu yaşamasına, sürekli olarak susamasına, bol miktarda idrar yapmasına neden olur. Hatta geceleri uykudan uyanıp idrar yapılmasına bile sebebiyet verebilir. Bu durum çocuklarda ise geceleri alt ıslatma yol açar. Tip 1 diyabetin bir diğer sık yaşanan etkisi ise; kişilerin sık yemek yemesine rağmen kilo alamamasıdır.

Bahsedilen bu etkiler, hastalığın başladığı ilk aylarda anlamlıdır. Bu belirtilere dikkat edilir, erken tanı konulursa hastalığın seyri için olumlu bir durum olur, fakat erken fark edilmezse, ilerleyen süreçlerde kişiler, ağızlarında aseton tadı almaya, bulantı ve kusma yaşamaya, karın ağrısı yaşamaya başlar ve hatta bu durum komaya girme durumuna kadar varır.

Hayata gelişin ilk altı ayından itibaren bir hastalık olarak insanlarda çıkabilen tip 1 diyabetik, genetik nedenlerle insanlarda bulunabilir. Genellikle, kişilerdeki genetik yatkınlık nedeniyle başlayan bu hastalık, virüslere bağlı olarak gelişen enfeksiyonlar, gıda yolu ile alınan katkı maddeleri ve stres nedenleri ile tetiklenmektedir. Genetik yatkınlığı olan her bireyde tip 1 diyabete rastlanmaya bilir. Bunun yanı sıra, genetik yatkınlığı olmasa dahi bireylerde çeşitli çevresel faktörlerin etkisi ile de tip 1 diyabet ortaya çıkabilmektedir.

Anneden Bebeğe Tip 1 Diyabet Geçer Mi?

Tip 1 diyabet, çeşitli nedenlerden dolayı ortaya çıkabilmektedir. Genetik geçişli olarak, bir anneden bebeğe diyabet hastalığının geçmesi yaklaşık olarak %3’lük bir oranla mümkündür.

Diyabete yakalanma riski, genlerinde bu hastalığı taşıyan kişilerin var olması nedeni ile artış göstermektedir. Fakat genetik olarak diyabet hastalığına yatkın olmayan kişiler de çeşitli faktörler nedeniyle bu hastalığa sahip olabilirler. Şeker hastalıklarının tümü, genel olarak bir bağışıklık sistemi hastalığıdır. Bu hastalık otoimmün hastalıklar olarak ele alınır. Çünkü bağışıklık sistemi, şeker hastası olan insanlarda farklı çalışır. Hatta bağışıklık sisteminin farklı çalışması birçok hastalığa neden olduğu gibi şeker hastalığına da neden olmaktadır. Yani bir kişi, şeker hastası olduğu için değil, bağışıklık sistemi normal çalışmadığı için diyabet hastası olur. Diyabet hastalarında, insanı hastalılardan koruyan bağışıklık sistemi, insülin sağlayan hücreleri vücuda yabancı bir madde olarak algılar ve yok eder. Bu nedenle de kişilerin insülini dışarıdan temin etmesi gerekir.
Kaynak: https://www.etilerhastanesi.com.tr/

YORUMLAR

  • 0 Yorum
Henüz Yorum Eklenmemiştir.İlk yorum yapan siz olun..
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR x