Tor: Türkiye’nin büyük bölümü engelli

Tor: Türkiye’nin büyük bölümü engelli

Milliyetçi Hareket Partisi Kahramanmaraş Milletvekili Fahrettin Oğuz Tor, Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde (TBMM) yaptığı konuşmada Türkiye nüfusunun yüzde 13’ünün engelli olduğunu belirterek ilgililerin de hesaba katılmasıyla bu oranın yüzde 50’nin üzerine çıkabileceğini söyledi.

05 Haziran 2017 - 17:02

Tor TBMM’de, Halkların Demokratik Partisi Grup önerisinin aleyhinde konuştu. Dünya Sağlık Örgütü’nün verilerine göre dünyamızda 500 milyon engelli bulunduğunu ifade eden Milletveki Tor, “Devlet İstatistik Enstitüsü geçmiş verilere göre, sağlıklı verilere göre ise Türkiye nüfusunun yaklaşık yüzde 13’ü yani 8,5-9 milyon kişi engelli durumdadır. Her bir engelli vatandaşımızın ilgilendirdiği nüfusa baktığımızda olaya sadece anne ve babası olarak baktığımızda ilgilendiren nüfus yüzde 30’a karşılık gelmektedir. İlgilileri genişletirsek engelli ile varsa eşini, çocuklarını, kardeşlerini de hesaba katarsak bu oran yüzde 50’nin de üzerine çıkacaktır. Başka bir ifadeyle nüfusumuzun büyük bir bölümü engelli vatandaşlarımızla ilgilidir” ifadelerine yer verdi. Engellilerin durumunun bugün için ülkemizin önemli bir sorunu olduğunu vurgulayan MHP’li Vekil Fahrettin Oğuz Tor, “Her şeyden önce engelli kardeşlerimizle ilgili sorumluluk, duyarlılık, bilinç ve farkındalık düzeylerinin yeniden değerlendirilmesine ve yeni baştan gözden geçirilmesine öncelik verilmelidir” dedi.

Engelliliği ortadan kaldırmanın yolunun başta iş kazası olmak üzere sebeplerinin ortadan kaldırılmasından geçtiğini kaydeden Tor, şöyle konuştu: “Ülkemiz iş kazaları bakımından Avrupa’da en ön sıradadır. Bu sebeple iş kazalarını engellemeden engelli olmayı, sakatlanmayı önleyemezsiniz. Ne yapıp yapıp iş kazaları en alt seviyelere indirilmelidir. Engelliliğe yol açan en önemli belki görülmeyen faktörlerden biri, doğum kaynaklı sakatlıklardır. Kadın sağlığı ve doğum olayına çok fazla önem verilmelidir. Trafik kazalarının engellenmesi kaçınılmaz bir zorunluluktur. Özel öğretim çok daha yaygın ve etkin hâle getirilmelidir. Engelli veri tabanı oluşturulmalı tüm kamu kurumlarının kullanımına açılmalıdır. Engelli işsizlik oranı azaltılmalıdır. Bu  ve benzeri tedbirler taviz verilmeden uygulanmalıdır. Engellilerin arzu, istek ve ihtiyaçları mümkün olduğu ölçüde giderilmeye çalışılmalı, hayatları kolaylaştırılmalıdır. Yapılacak küçük bir iyileştirme nüfusun büyük kesimlerinde huzur ve mutluluklara yol açacaktır.” (HABER: KENAN ONARAN)

YORUMLAR

  • 0 Yorum
Henüz Yorum Eklenmemiştir.İlk yorum yapan siz olun..
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR x