Tüketiciyi bilinçlendir ödülü hak et!

Tüketiciyi bilinçlendir ödülü hak et!

Kahramanmaraş Ticaret İl Müdürü Ahmet Uçar, tüketiciyi bilinçlendirme, hak arama alışkanlıklarını yaygınlaştırma ve tüketicinin korunması ile ilgili bilimsel çalışmaları özendirmek amacıyla her yıl 6 dalda tüketici ödülleri verildiğini söyledi.

23 Mart 2017 - 16:02

Tüketicinin bilinçlendirilmesi için çeşitli faaliyetler yürüttüklerini kaydeden Uçar, Bakanlık tarafından Tüketici Akademisi adı altında hazırlanan 25 adet kısa filmin, yerel radyo, televizyon ve İl Milli Eğitim Müdürlüğüne yayınlanması amacıyla gönderildiğini belirtti. Tüketicinin hak ve sorumluluklarını bilmesi için gayret ettiklerini vurgulayan Ticaret İl Müdürü Uçar, “Tüketici Özel Ödülü, Bilimsel Çalışma Ödülü, Tüketici Memnuniyetini İlke Edinen Firma Ödülü, Radyo-Televizyon Programı Ödülü, Yazılı Basın Tüketici Ödülü, Bilinçli Tüketici Ödülü gibi her yıl 6 kategoride tüketici ödülü veriyoruz” dedi.

Eğitim kurumlarında, kamu kurumlarında ve çeşitli sivil toplum kuruluşlarında tüketicinin bilinçlendirilmesi konusunda toplantı ve seminerler vermek üzere 2017 yılı için programlar yapıldığını ifade eden Kahramanmaraş Ticaret İl Müdürü Ahmet Uçar, tüketici bilinci oluşturmak için çeşitli içerisine girdiklerini aktardı.

Uçar, “6502 Sayılı yasanın 59. maddesi gereği; tüketicinin bilinçlendirilmesi konusunda, ülke genelinde yayın yapan radyo ve televizyon kuruluşları 08.00 ile 22.00 saatleri arasında, ayda on beş dakikadan az olmamak üzere tüketicinin bilinçlendirilmesi amacıyla yayınlar yapmak zorundadır. Yapılan yayınların tarih, saat, süre ve içerik bilgileri liste hâlinde her ay düzenli olarak Radyo ve Televizyon Üst Kuruluna bildirilir. Bu saatler dışında yapılan yayınlar, aylık on beş dakikalık süreye dâhil edilmez. Bu süreler, Radyo ve Televizyon Üst Kurulu tarafından denetlenir ve sonuçları Bakanlığa bildirilir. Bu kapsamda Bakanlık tarafından Tüketici Akademisi adı altında hazırlanan 25 adet kısa filmin, yerel radyo, televizyon ve İl Milli Eğitim Müdürlüğüne yayınlanması amacıyla gönderildi” dedi. Tüketicilere hizmet veren online eğitim platformu Tüketici Akademisi hakkında bilgi veren İl Müdürü Uçar, “Web sitesinde bulunan videolar, uygulamalar ve testlerde yer alan içerik kanalıyla tüketicilerin bilgi ve bilinç düzeylerinin artırılması temel amaçtır. Platform, özellikle haklar ve başvuru mekanizmaları konusunda tüketicilerin temel ve gelişmiş ihtiyaçlarını gidermek üzere kurulmuştur” ifadelerine yer verdi.

AMAÇ TÜKETİCİ BİLİNCİ

Tüketici bilincini geliştirmek ve bu yönde hak arama alışkanlıklarını yaygınlaştırmak, tüketici haklarına saygılı kişi, kurum ve kuruluşları teşvik etmek, tüketicinin korunması ve bilinçlendirilmesi ile ilgili bilimsel çalışmaları özendirmek amacıyla her yıl 6 dalda tüketici ödülleri verdiklerini kaydeden Uçar, şöyle konuştu: “Bu ödüllerden birisi Bilinçli Tüketici Ödülü! Bu kategoride ödül verilecek tüketicinin; mağduriyetine neden olan bir konuda, yasal haklarını sonuna kadar kullanmada duyarlılık göstermesi, bu yönüyle diğer tüketicilere örnek olması, başvurusu hakkında verilen kararın kesinleşmiş olması gerekiyor. Dolayısıyla yargıya intikal etmiş konularda yargı sürecinin tamamlanmış olması, başarısına esas teşkil eden Tüketici Hakem Heyeti, Tüketici Mahkemesi ve Yargıtay Kararı vb. belgelerin başvuru dilekçesi ekinde yer alması gerekmektedir. İkinci ödülümüz ise Yazılı Basın Tüketici Ödülü! Bu kategoride ödül verilecek yazıların; ilgili yayın organında tüketici sayfası, bağımsız bir tüketici köşesi ya da belli bir bölümde tüketicinin korunmasına ilişkin konularda bilgilendirici makale, röportaj veya haber şeklinde yayınlanmış olması gerekiyor. Tüketici sorunlarını ve bunların çözüm yollarını ele alması ve tüketicileri bilinçlendirici nitelikte olması, belirli aralıklarla yayınlanmış olması gerekiyor.” Radyo-Televizyon Programı kapsamında da ödül verdiklerini aktaran Ticaret İl Müdürü Uçar, şunları söyledi: “Ödül verilecek programın; belli bir bölümünün tüketicinin korunması ile ilgili olması veya özel olarak tüketici sorunlarını konu edinmesi; tüketicileri eğitici ve bilgilendirici nitelikte olması gerekiyor. Ayrıca 08.00 ile 22.00 saatleri arasında yayınlanması şart. Biz, Tüketici memnuniyetini ilke edinen firmalara da ödül veriyoruz. Bu kapsamda; ödül verilecek firmanın; tüketici memnuniyetini firma politikası olarak benimsemesi ve buna uygun faaliyetlerde bulunması, mevzuatla tüketicilere tanınan haklardan daha ileri haklar tanıması gerekiyor. Firmanın; tüketicilere yönelik telefon ya da elektronik ortamda hizmet veren çağrı merkezi, tüketici danışma masası veya danışma hattı kurmuş ve bunları fiilen işletir olmasına ve tüketicileri ve kendi çalışanlarını bilgilendirici çalışmalar yürütmüş olmasına bakıyoruz.”

Bilimsel Çalışma Ödülü adı altında da bir kategori bulunduğunu hatırlatan Uçar, “Ödül verilecek kişi ya da kişilerin, kurum veya kuruluşların; tüketicinin korunması alanında basılmış kitabının bulunması, tüketicinin korunması alanında kabul edilmiş yüksek lisans veya doktora tezinin bulunması, tüketicinin korunması alanında yayınlanmış bilimsel makale, tebliğ veya bildirisinin bulunması, tüketicinin korunması alanında bilimsel kongre, çalıştay ve benzeri isimler altında çalışma yapması ve sonuçlarının yayınlanmış olması gibi şartlardan en az birini taşıması gerekiyor” şeklinde konuştu.

Tüketici Özel Ödülü de verdiklerini dile getiren İl Müdürü Ahmet Uçar, şu açıklamalarda bulundu: “Ödül verilecek gerçek veya tüzel kişilerin tüketicinin korunması, ilgili mevzuatın uygulanması ve geliştirilmesi konusunda yoğun çaba göstermesi ve bu alanlarda hizmette bulunması koşulları aranır. Başvuruya esas teşkil edecek ilgili bilgi ve belgelerin başvuru dosyasına eklenmesi gerekmektedir.  Ödüllere ilişkin ilan her yıl Aralık ayı içerisinde Basın İlan Kurumu aracılığıyla ülke düzeyinde yayınlanan, yayın tarihi itibariyle tirajı en yüksek 10 gazeteden birinde ve Gümrük ve Ticaret Bakanlığının www.gtb.gov.tr isimli web sitesinde yayınlanmaktadır. Tüketici Ödülleri’ni almaya hak kazanan kişi, kurum ve kuruluşlar ‘Tüketici Ödülleri Yönetmeliği’ uyarınca oluşturulan ‘Seçici Kurul’ tarafından, ‘Tüketici Özel Ödülü’ verilecek kişi, kurum veya kuruluşlar ise ilgili yönetmelik uyarınca Gümrük ve Ticaret Bakanı tarafından seçilmektedir.”

TÜKETİCİ HAKKINI BİLMELİ VE ARAMALI

Tüketicinin seçimlik hakları üzerine de konuşan Uçar, şu bilgileri verdi: “Malın ayıplı olduğunun anlaşılması durumunda tüketiciye tanınan birçok hak var. Bu seçimlik haklar ise şöyle: Satılanı geri vermeye hazır olduğunu bildirerek sözleşmeden dönme. Satılanı alıkoyup ayıp oranında satış bedelinden indirim isteme. Aşırı bir masraf gerektirmediği takdirde, bütün masrafları satıcıya ait olmak üzere satılanın ücretsiz onarılmasını isteme. İmkân varsa, satılanın ayıpsız bir misli ile değiştirilmesini isteme. Satıcı, tüketicinin tercih ettiği bu talebi yerine getirmekle yükümlüdür. Bunun dışında; firmalardan gelen onay alınmamış mesajlar ve e-mailler tüketicileri rahatsız etmektedir.  6563 sayılı Elektronik Ticaretin Düzenlenmesi Hakkında Kanun kapsamında Ticaret İl Müdürlüğümüze 2016 yılında çok fazla şikayet gelmiş olup ilerleyen dönemlerde bunlarla ilgili gerekli yaptırımlar uygulanacaktır.”

ALO 175’E ÜCRETSİZ DANIŞIN

Tüketicilerin her konuda  Alo 175 Ücretsiz Tüketici Danışma hattından bilgi alabileceklerini kaydeden Uçar, “Satın alınan mal hatalı veya arızalı ise veya başka bir sorun ve bilgiye ihtiyaç duyulduğunda tüketiciler bulunduğu yerden Alo 175 ücretsiz hattını arayarak sağlıklı bilgi alabilir ve 6502 sayılı Tüketicinin  Korunması Hakkında Kanun`una göre hareket etmeleri konusunda  yönlendirilirler. Alo 175 Tüketici Danışma Hattı satın aldığınız ürün ve hizmetlere yönelik şikâyetlerinizi bildirebileceğiniz, sorunlarınıza çözüm arayabileceğiniz bir danışma hattıdır” diye konuştu. (HABER-FOTO: KENAN ONARAN)

YORUMLAR

  • 0 Yorum
Henüz Yorum Eklenmemiştir.İlk yorum yapan siz olun..
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR x