“Turist gel demekle turist gelmiyor”

“Turist gel demekle turist gelmiyor”

Kahramanmaraş Büyükşehir Belediyesi Kültür Ve Sosyal İşler Daire Başkanı Cevdet Kabakçı, Şehre turist gel demekle turisttin gelmeyeceğini söyledi. Kabakçı, “ Turizm için gerekli alt yapı çalışmalarını yapıyoruz. Tabi ki turist gel demekle turist gelmiyor. Turistleri şehrimize çekebilmek için Büyükşehir Belediyesi olarak elimizden gelen gayreti gösteriyoruz.” dedi.

24 Aralık 2017 - 04:01

Güneydoğu Anadolu’yu Akdeniz’e ve İç Anadolu’ya bağlayacak olan Kahramanmaraş-Kayseri yol çalışmasının 2018 yılı içerisinde biteceğini kaydeden Başkan Kabakçı, “Seyir terasına teleferik çalışmamız var. Şehirci yollarımız yeniden yapılıyor. Şehrin bir ucundan diğer ucuna kısa sürede gidilecek. Şehrimizin kuzey çevre yolu hayata geçecek.  Hızlı trenimiz yeni hava limanımız açılacak. 7 güzel adam müzemiz şehrimizde en güzel müzelerden bir tanesi olacak yapmış olduğumuz çalışmalarla şehrimiz büyüyüp gelişiyor.” diye konuştu.

 

“Turizmin Altyapısı Hazırlanıyor”

Kahramanmaraş’ın hızla büyüyen bir kent olduğuna dikkat çeken Kabakçı konuşmasını şöyle sürdürdü: “Biz şehrin turizmi için gerekli çalışmaları yaptık. Onlarca sempozyum yapıyoruz. Şehrin gelişmesi için elimizden gelen çalışmayı yapıyoruz. Farklı etkinlikler hayata geçiriyoruz. Büyükşehir Belediyemiz bu konuda Türkiye’de ilkler arasında bulunmaktadır. Tabi ki turizm çalışmaları, belirli bir alt yapı isteyen çalışmalardır. Şehrimiz yüz ölçümü arasında 14. Sırada yer alıyor.  Nüfus olarak ise ilk 15 il içerisindeyiz. Şehrimiz ekonomi alanlarda ise söz sahibi olan iller arasındadır. Kayseri yolumuz 2018 yılı içerisinde bitecek.  Bu konuda çok hızlı çalışmalar var. Bu yol Güneydoğu Anadolu’yu Akdeniz’e ve iç Anadolu’ya bağlayacak. Şehrimiz turizm ağına daha çabuk girecektir. Son yıllarda Büyükşehir belediyemizin yapmış olduğu alt yapı çalışmaları şehrimizi daha da öne çıkarttı. Bugün Kahramanmaraş musluğundaniçilecek suyunun aktığı, alt yapı çalışmalarının yüzde 90’ın üzerinde bittiği, park ve bahçeleriyle mesire alanlarıylaTürkiye’ninönde gelen illerinden bir tanesidir. Şehrimiz endemik bitki bakımından 3 bine yakın endemik bitki yetişmektedir. Bu yol ağımız tamamlanıp yollarımızbittikten sonra turizm yönünden daha gelişeceğiz.”

 

“Şehrin Her Tarafından Tarih Fışkırıyor”

Kahramanmaraş’ta şehrin 9 farklı bölgesinde kazı çalışmasının devam ettiğini ve kazılardan eski çağ dönemlerine ait bulguların çıkarıldığına dikkat çeken Cevdet Kabakçı şunları söyledi: “Germenicia antik kentimizin biran önce meydana çıkarılması gerekiyor. Bunun için Kültür Bakanlığının yapmış olduğu kazılara Büyükşehir Belediyemiz gereken eleman desteği sağlamaktadır.Kültür bakanlığı tarafından şehrimizde 9 adet kazı yapılmaktadır. Türkiye’de en fazla kazı yapılan illerden birtanesidir. Yapılan kazılarda çıkan bulgular gösteriyor ki şehrimiz eski çağ tarihi bakımından da çok zengindir. Yeni son zamanlarda hükümetimizin vakıflar vasıtasıyla şehrimizde 50’liyi aşkın cami, han, metrese gibi yerlerin restorasyon edilmesiyle bunlar gün yüzüne çıktı. Büyükşehir Belediyemiz Dulkadiroğlu çarşıları dediğimiz Suk-i Maraş çarşıları son yıllarda yapılan restorasyonlarla daha görkemli hale geldi. En son demirci, bıçakçı çarşımızda çok güzel bir restorasyon çalışması oldu. Bu restorasyon olayları tarihi yeniden ayağa kaldırdı. Buralarda ticari hayatlar güncellendi. Bu çarşımızdaki esnaf alışveriş konusunda şuan en güzel günlerini yaşıyor. Biliyorsunuz ki şehrimiz Osmanlı devletindeki 7 büyük kapalı çarşıdan birine sahip. Bu çarşılarımızın restorasyon çalışmaları devam ediyor. Büyükşehir Belediye başkanımız Fatih Mehmet Erkoç Bey bu konuda çok duyarlı. Restoranlarımız gerçekten tarih dokulara uygun oldu.Bakırcılık mesleğimiz yeniden canlandı. Kahramanmaraş bakırın işlendiği ve Türkiye’ye bakırcılığın yayıldığı kentlerden bir tanesidir. Şehrimizde yine 200’e aşkın bakırcı ustası bulunmaktadır. Bunlar yurt dışına ihracat yapmaktalar. Tabi ki bunlar bizleri sevindirmektedir. Çünkü bu mesleklerimiz tarihi mesleklerimizdir. Bunların kaybolmaması lazım, turizmin alt yapısının oluşabilmesi için mesleklerimizinde kayıt altına alınması gerekiyor.”

 

“Tarih Kayıt Altına Alınıyor”

Halk Kültürleri üzerine çalışmalar yaptıklarını ve bu çalışmaları kayıt altına alarak gelecek kuşaklara aktarılacağını vurgulayan Kabakçı, “Şairler ozanlar festivali yaptık. Yurt içinden ve yurt dışında ülkenin ileri gelen ozanları ve şairleri şehrimize geldiler. Bu vesile ile bu kültürel çalışmalarımızı da şehrimizi tanıtmaya çalışıyoruz. Turizm rehberliği konusunda da alt yapı çalışmalarımız devam etmektedir. İnşallah şehrimizde Turizm Rehberlik kursunun açılması konusundaBelediye başkanımız kültür bakanlığıyla gerekli temaslarda bulunuyor. Turist gel demekle turist gelmiyor. Seyir terasına teleferik çalışması var. Şehirci yollarımız yeniden yapılıyor. Şehrin bir ucundan diğer ucuna kısa sürede gidilecek. Şehrimizin kuzey çevre yolu hayata geçecek.  Hızlı trenimiz yeni hava limanımız açılacak. 7 güzel adam müzemiz şehrimizde en güzel müzelerden birtanesi olacak. Aliya Izzetbegoviç̧ mesirealanımızı, millet bahçemiz şehrin hizmetine sunuldu. Bugün yayla turizmine de büyükşehrimiz önem veriyor. Dağ turizmi hem tarihi turizm şehrin arkeoloji müzesi belediyemizin etnografya müzeleri yeni yapılan panorama kurtuluş müzemiz, kaledeki minyatür müzemiz, tarihi konaklarımız gibi şehrimizdeki değerler gelen ziyaretçilerin ilgisini çekmektedir.” ifadelerini kullandı. 

YORUMLAR

  • 0 Yorum
Henüz Yorum Eklenmemiştir.İlk yorum yapan siz olun..
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR x