Türkiye, 10 yılda büyük gelişim sağladı

Türkiye, 10 yılda büyük gelişim sağladı

“Tarımsal Yüksek Öğretime Başlanılmasının 169. Yıl Dönümü” KSÜ Ziraat Fakültesi Dekanlığı ile Ziraat Mühendisleri Odası Kahramanmaraş Şubesi tarafından ortaklaşa düzenlenen törenle kutlandı.

15 Ocak 2015 - 12:45

Ziraat Fakültesi Konferans Salonunda gerçekleştirilen programa KSÜ Rektörü Prof.Dr. Durmuş Deveci, Rektör Yardımcıları Prof. Dr. İsmail Bakan ve Prof. Dr. Fatih Kıllı, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Tarım Sigortaları ve Doğal Afetler Daire Başkanı Bekir Engürülü, Ziraat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ali Kaygısız, Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü İhsan Emiralioğlu, TKDK  İl Koordinatörü Dr. Ömer Süha Uslu, Ziraat Mühendisleri Odası Kahramanmaraş Şube Başkanı Mehmet Geyik ile birçok öğretim üyesi ve öğrenci katıldı. Saygı duruşu ve İstiklal Marşı ile başlayan programda Öğretim Üyesi Prof. Dr.Durmuş Öztürk’ün yaptığı sunumun ardından Ziraat Fakültesi öğrencileri Süleyman Yavuz Tunç ile İlyas Hasan kısa bir konuşma yaptı.

 Törende konuşan Rektör Prof. Dr. Durmuş Deveci, tarım ülkesi olarak son 10 yılda Türkiye’de çok büyük gelişmelerin sağlandığını belirtti. Bunun daha da gelişmesi için akademisyenlere büyük görev düştüğünü kaydeden Deveci “Yetenekli olan ve proje geliştiren mühendislerimizi, akademisyenlerimizi her zaman desteklemeye hazırız. Tarımsal Yüksek Öğretimin 169. Yılını kutluyor, başarılar diliyorum.” diye konuştu.

 Programın Onur Konuğu, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Tarım Sigortaları ve Doğal Afetler Daire Başkanı Bekir Engürülü, “Türkiye 2023 Tarım Vizyonu” konulu bir konuşma yaptı. Dünya ekonomisinde 3 ana sektör olan enerji, su ve gıda sektörünün tarımla doğrudan bağlantısı olduğunu belirten Engürülü, bunların gelecek için önemli olduğunun altını çizdi. 2023 Tarım Vizyonu içinde gıda güvenilirliği, iklim değişikliği, tarımda verimlilik, tarımsal desteklemeler, organik ürünler ve arazi toplulaştırma konularına da değinen Engürülü, Türkiye 2023 Tarım Vizyonunu şöyle anlattı: “Türkiye’de tarım sektöründe istihdam oranı çok fazla. Çiftçi memnuniyeti için kişi başı tarım gelirini Bakanlık olarak üst seviyelere çıkarmaya çalışıyoruz. Ülkemiz, Gayrisafi Milli Hâsılada son 10 yılın 9’unda büyüme göstermiştir. Bu süreçte 192 ülkeye 1681 tarım ve gıda ürün ihraç edilmiştir.”

 Tarımsal eğitimin ilk kez 1846 yılında Osmanlı İmparatorluğu döneminde İstanbul’da başladığını belirten Ziraat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ali Kaygısız, tarımsal öğrenimin tarihçesini anlatan bir sunum yaptı. Ziraat Fakültesiyle ilgili kısa bir bilgi veren Kaygısız, katılımlarından dolayı konuklara teşekkür etti.

 Ziraat Mühendisleri Odası Kahramanmaraş Şube Başkanı Mehmet Geyik ise 169 yıllık köklü ve tarihsel bir geçmişe sahip bir meslek grubunun üyesi olmanın gururunu yaşadıklarını dile getirdi. Dünyada gelişmişliğin göstergesinin dengeli, sağlıklı, kendine yeten gıda üretme ve üretim alanına sahip çıkma temeline dayandığını vurgulayan Geyik, “169 yıl boyunca tarım öğreniminde emeği geçen tüm hocalarımıza şükranlarımı sunuyorum.” dedi.

 Konuşmaların ardından başarılı öğrencilere ödül töreniyle devam eden program,  2014 TÜBİTAK proje ve uluslararası yayın sahibi öğretim üyelerine plaket takdimi ve akademik yükselme kaydeden öğretim üyelerine binişlerinin giydirilmesi ile sona erdi.

YORUMLAR

  • 0 Yorum
Henüz Yorum Eklenmemiştir.İlk yorum yapan siz olun..
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR x
Kahramanmaraş’ta100 bin adet makaron ele geçirildi
Kahramanmaraş’ta100 bin adet makaron ele geçirildi
Büyükşehir, Türkoğlu’nda Mahir Ünal Caddesi’ni 11 Milyonluk Yatırımla Yeniledi
Büyükşehir, Türkoğlu’nda Mahir Ünal Caddesi’ni 11 Milyonluk...