Uluslararası Tarih Kültür Sanat Sempozyumu başladı
Reklam

Uluslararası Tarih Kültür Sanat Sempozyumu başladı

Kahramanmaraş’ın düşman işgalinden kurtuluşunun 100. Yılı kutlama etkinlikleri kapsamında I. Uluslararası Kahramanmaraş Tarih, Kültür, Sanat Sempozyumu başladı. Sempozyumun açılış bölümünün ardından sergi açılışı gerçekleştirildi.

19 Şubat 2020 - 01:49

Kahramanmaraş’ın düşman işgalinden kurtuluşunun 100. Yılı kutlama etkinlikleri tüm hızıyla devam ediyor. Kutlama etkinlikleri kapsamında I. Uluslararası Kahramanmaraş Tarih, Kültür, Sanat Sempozyumu başladı.

Necip Fazıl Kısakürek Kültür Merkezi’nde iki ayrı salonda üç gün sürecek olan sempozyumun açılış konuşmalarında Ankara Hacı Bayram Veli Üniversitesi’nden Prof. Dr. Fatma Koç, yapılan sempozyumun kültür ve sanatın gelişimi adına çok önemli olduğunu ifade ederek: “Geçmiş dönemlerde de benzer çalışmalara imza atan Büyükşehir Belediyesini tebrik ediyor, başarılı çalışmalar diliyorum” dedi.

Daha sonra söz alan Prof. Dr. Emine Koca, son zamanlarda kültürel yozlaşmaya doğru bir gidişatın olduğunu ifade ederek: “Daha önceleri de Büyükşehir Belediyemizle yaptığımız çok önemli projeler olmuştu. Bu tür sempozyumları değerlerimizin gelecek kuşaklara aktarılması adına çok önemli buluyorum” dedi.

Prof. Dr. Hatice Feriha Akpınarlı ise kendini Kahramanmaraşlı kabul ettiğini ifade ederek: “Geçmiş dönemlerde de Kahramanmaraş’ta kültür ve sanat alanlarında çalışmalar yapmıştık. Bu konuda yapılan bu sempozyumu çok anlamlı ve yerinde buluyorum. Kahramanmaraş’ta kadın işgücünün önemli bir potansiyele sahip olduğunu ve kültürel ve sanatsal alanda çok büyük işler başaracağına inanıyorum. Çünkü Maraş’ta sadece yerel kültür değil birden fazla medeniyetlere ev sahipliği yaptığı için değişik kültürel hazineler var. Bunların değerlendirilmesi lazım diye düşünüyorum” dedi.

El Sanatları Derneği Başkanı Mitat Kandemir ise sempozyuma ilişkin bilgiler aktardı.

Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Niyazi Can ise 2019 ve 2020 yıllarının Kahramanmaraş için bilimsel, kültürel, sanatsal alanlarda adeta bir şölen yaşadığını ve çok fazla panel, sempozyum, konferans gibi etkinlikler düzenlendiğini söyledi.

Açılış konuşmalarında kürsüye gelen Kahramanmaraş Büyükşehir Belediye Başkanı Hayrettin Güngör ise yerel kalkınmaya destek olmak için gayret sarf ettiklerini belirtti.

Başkan Güngör yaptığı konuşmasında ayrıca: “Yerel yönetimler olarak bizim birçok görevimiz var. Ama özellikle büyükşehir yönetimi konseptinde bizim önemli görevlerimizden biri yerel kalkınmaya destek olmak. Yerel kalkınmanın başlıklarından biri de kültür ve turizmi tanıtmak, o şehrin değerlerini hem yurtiçinde hem yurtdışında tanınmasını sağlamak, daha fazla ziyaretçi almasına katkıda bulunmaktır. Dünyaya baktığımızda, artık iletişimin bu kadar geliştiği bir çağda, uzak diye bir şeyin olmadığını görüyoruz. Herkes her yeri çok iyi biliyor ve tanıyor. İnsanlar şunu soruyor: Ben bu şehre niye gideyim, farklı olan ne var? Çünkü genelde şehirler birbirine benziyor ama eğer oraya özgü bir farklılık varsa insanlar orayı tercih ediyor. Farklı bir yer göreyim, farklı bir mutfak, farklı bir turizm etkinliği… Bunlar gerçekten günümüzün katma değer yaratan unsurlarındandır.” dedi.

Planlarımızı Yaptık, Etkinlikleri Takvimlendirdik

Kurtuluş Bayramı’nın Kahramanmaraş’ın bir değeri olduğuna dikkat çeken Başkan Güngör konuşmasına şöyle devam etti: “Biz belediye ve paydaşlarımız olarak Kahramanmaraş’ımızda her yıl şu söyleyeceğim etkinlikleri yapmak için bir plan yaptık. Kurtuluşumuz, bizim için bir değer. Her yıl bunu gururla kutluyoruz. Bu yıl da kurtuluşumuzun 100. yılını bize yakışır bir şekilde kutladık. Artık her yıl 12 Şubat öncesinde 22 günlük bir program yapacağız. Son haftayı da kurtuluş haftası olarak uluslararası boyutta kutlayacağız. Bu sene gönül coğrafyamızdan misafirlerimiz vardı. Artık daha uluslararası bir boyutta kutlayacağız.

Bir diğer husus; şiir ve edebiyatın başkenti Kahramanmaraş ise, şiir ve edebiyatla ilgili uluslararası katılımlı mutlaka bize yakışır bir etkinliğimiz olacak. Yine Kahramanmaraş deyince akla gelen hususlardan biri de, gastronomidir. Dondurmanın da başkenti Kahramanmaraş’sa, uluslararası katılımlı her yıl dondurma festivali yapacağız. Tüm etkinlikleri her yıl aynı tarihte olacak şekilde takvimlendirdik. Dondurma Festivali için 23 Nisan’ı takip eden Cumartesi-Pazarı tarih olarak belirledik. Neden bu tarih? Geçmişte 23 Nisan Çocuk Bayramı’ndan sonra belediye, dondurma satışına izin verirmiş. Çocuklar hasta olmasın diye. Ama önümüzdeki 3 yıl içerisinde bu tarihlerde yapılamayacak. Ramazan ayı dolayısıyla… Bir diğer etkinliğimiz, Kahramanmaraş kendine özgü mutfak kültürü olan bir şehir. Her şehrin bir hikâyesi, bir mutfak kültürü vardır. Ama Maraş’ın mutfağı kendine özgü lezzetleri de barındıran bir özelliği var. Saraylardaki Maraş mutfağı başlığı altında mutfak kültürümüzü tanıtacağız. Her yıl sonbaharda Maraş mutfağı ve bağbozumu adıyla bir mutfak kültürü gastronomi etkinliği takvimlendireceğiz. Bir diğer etkinliğimiz sporla ilgili. Güreş bizim ata sporumuz. 100. yıl etkinliklerimiz kapsamında da yine çok güzel uluslararası katılımlı bir güreş etkinliği yaptık. Bunlar bizim her yıl düzenli yapacağımız kültür sanat festivallerimiz olacak.

İki üniversitemiz var hamdolsun, bunlar bizim zenginliğimiz. Üniversiteyle gerçek hayatı buluşturmamız lazım. Toplumların kalkınması özel sektör, kamu sektörü ve üniversitelerin işbirliğiyle iş yapmasından geçiyor. Biz buna inanıyoruz. Üniversitelerimizle işbirliğini de önemsiyoruz. Bu vesile ile ilimize gerek yurt içinden gerekse yurt dışından gelen tüm konuklara hoş geldiniz diyor, saygıyla selamlıyorum.”

Açılış konuşmalarının ardından topluca Geleneksel El Sanatları Sergisi salonuna geçildi. 

YORUMLAR

  • 0 Yorum
Henüz Yorum Eklenmemiştir.İlk yorum yapan siz olun..
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR x
KMTSO Başkanı Buluntu: “Mücbir Sebep Uzatılsın, Borçlar Silinsin”
KMTSO Başkanı Buluntu: “Mücbir Sebep Uzatılsın, Borçlar...
Kahramanmaraş'ta Traktörle Otomobil Çarpıştı: 1 Ölü, 3 Yaralı
Kahramanmaraş'ta Traktörle Otomobil Çarpıştı: 1 Ölü, 3...