Üniversitelileri ev telaşı sardı
Reklam

Üniversitelileri ev telaşı sardı

Yaz tatilinin bitmesine kısa bir süre kalması ile birlikte, KSÜ’ye yerleşmeye hak kazanan öğrenciler kalacak yer ayarlama telaşına düştü. Gerek KYK yurtlarına yerleşemeyen, gerek özel yurtların pahalı ve hizmetinin ekstra masraflara yol açması öğrencileri özel eve çıkmaktan başka alternatif sunmuyor. Ancak ev kiralarının cep yakması ve bunun yanına ev sahiplerinin öğrencilere fazladan kiraya mecbur bırakması eklenince üniversite adayları zor durumda kalıyor.

28 Ağustos 2017 - 16:31

Ev sahiplerinin öğrencilere olan olumsuz bakış açıları, öğrencilerin hem kiralık ev bulamamasına hem de kiralık fiyatından yüzde 30 ila 40 daha fazla kira bedeli ödemeye mahkûm ediyor.

Bunun yanında acı bir durumdur ki, öğrencilerin kalacak yer bulamamasını fırsat bilen ev sahipleri öğrenciye kiralayacağı evin kira bedelini yukarıya çekerek öğrencilerin Kahramanmaraş’a geldiğine bin pişman ediyor.

Hal böyle olurken, hem Kahramanmaraş’ın gençler üzerinde marka değeri düşüyor, hem de kalacak ev sıkıntısı yaşayan öğrenciler derslerine vereceği dikkatlerini barınma sorununa yöneltiyor.

Bilindiği üzere barınma yerleri en temel haliyle; kişilerin hastalıklardan, doğa şartlarından, tehlikelerden korunduğu, ruhsal ve bedensel açıdan kendini sağlıklı ve güvende hissettiği fiziksel yapılardır ve herkesin en doğal hakkıdır. Ancak son zamanlarda Üniversiteliler için ise barınma bir hak olmaktan çıkarılarak bir sorun haline dönüştürülmeye çalışılıyor. İnsanın her türlü hakkını piyasa ilişkilerine tabi kılan bu düzensiz ortam, barınmayı üniversiteliler için içinden çıkılmaz bir bilmeceye çevirmeye başladı.

Hâlihazırda Kahramanmaraş’ta Kredi Yurtlar Kurumununt 5 bin 283 öğrenci kapasitesi bulunurken Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesini  bu yıl tercih eden öğrencinin 7 bin 500’lerde olduğu öğrenildi. Kredi ve Yurtlar Kurumu’na bağlı devlet yurtları kalacak yer seçenekleri içinde ekonomik anlamda en uygun yer olduğu için tercih ediliyor. Ancak devlet yurtlarının kapasitesi ihtiyacı karşılamakta tamamen yetersiz kalıyor.

Kira fiyatları fahiş derecede yüksek

Kahramanmaraş’taki devlet yurtlarının yetersiz kapasitesi sağlıksız barınma koşulları; üniversite ve özel yurtların yüksek fiyatları öğrencileri bir-iki arkadaşıyla birlikte ev tutmaya yöneltiyor. Öğrenci şehri yolunda emin adımlarla yürüyen Kahramanmaraş’ta şehir dışından gelerek kiralık ev tutmaya çalışan öğrencilere yapılan haksız muamele, öğrenciler için çözüm olarak başvurdukları ev kiralama yöntemi başlı başına sıkıntı yaratıyor. Öğrencilerden alınan yüksek depozito paraları, çeşitli bahaneler sunularak depozito paralarının geri ödenmemesi, ev fiyatlarına her yıl yapılan yüksek zamlar barınma sorununu giderek derinleştirmeye devam ediyor. Kahramanmaraş’ta 2+1 evlerin ortalama kira ücreti 600-700 iken, öğrencilere ise bu fiyat 800 TL’den başlıyor. Bunun yanında kiraya ek olarak elektrik, su, internet faturası, yakacak masrafları, ulaşım ve mutfak masrafı eklendiğinde öğrenci başına düşen miktar öğrencilerin altından kalkamayacağı maliyetin içine sürüklüyor. Maliyet açısından daha düşük evleri tutan öğrenciler ise, ısınma sorunu olan, rutubetli, güneş ışığı almayan, yeteri kadar eşyaya sahip olmayan, kendilerine ait odaları bulunmayan evlerde yaşamak zorunda kalmaya mecbur bırakılıyor.

Öğrencilerin kalacak yerleri yok

Kredi Yurtlar Kurumu’nun açıkladığı stratejik plana göre yurt kapasitelerinin önümüzdeki yılsonuna kadar 522 bin 294 çıkarılması hedeflenmektedir. Bu planlamaya göre 7 milyon öğrenciye 522 bin 294 kişilik yurt kapasitesi düşmekte, yani her 13 öğrenciye 1 yatak düşüyor. Bir önceki yıl yurtlarda kalan üniversitelilerin bir kısmının bir sonraki öğretim yılında da yurtlarda barınmayı sürdürdüğü hesaba katıldığında mevcut kontenjanlar yeni kayıtlar için daha da düşmektedir. Böylelikle üniversiteyi yeni kazanlar için barınma, bir çileye dönüşmekte, yurtlardaki bu kısıtlı kapasite öğrencileri barınma ihtiyaçlarını özel yurtlar ve kiralık konutlarla çözmeye itiyor. 

Acilen çözüm bulunması gerekiyor

Üniversite öğrencilerinin barınma sorunu ertelenemez bir sorun olarak karşımıza çıkmaya devam edecek. Gerek Kahramanmaraş’taki ev sahiplerinin üniversite öğrencilerini para makinesi olarak görmesi, gerekse de öğrencilere verilmek istenmeyen evlerin uzun vadede Kahramanmaraş’a zarar getirme olasılığı oldukça yüksek. Kahramanmaraş hedefini “Öğrenci Şehri” olarak belirlediyse kiralık evlerde öğrencilerin hak etmediği fiyat artışının düzeltilmesi gerekiyor.

YORUMLAR

  • 0 Yorum
Henüz Yorum Eklenmemiştir.İlk yorum yapan siz olun..
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR x
KMTSO Başkanı Buluntu: “Mücbir Sebep Uzatılsın, Borçlar Silinsin”
KMTSO Başkanı Buluntu: “Mücbir Sebep Uzatılsın, Borçlar...
Elbistan’da dev operasyon
Elbistan’da dev operasyon