Halk arasında ala olarak bilinen vitiligonun yaz aylarında daha fazla belirgin hale geldiğini belirten Prof. Dr. Osman Köse, hastalığın tedavi edilebilir olduğunu söyledi.
Vücudun hemen her yerinde ortaya çıkabilen, beyaz renkli yama tarzı ile gözüken bir deri hastalığı olan Vitiligo konusunda Türk Dermatoloji Derneği Yönetim Kurulu üyesi Prof. Dr. Osman Köse şu açıklamaları yaptı:
Vitiligo tedavi edlebilir bir hastalıktır
25 Haziran, Dünya “VİTİLİGO” günüdür. Tüm dünyada bugün vitiligo hastalarına bilgi vermek amacıyla etkinlikler düzenlenmektedir.
Vitiligo nasıl bir hastalıktır ?
Vitiligo, halk arasında bilinen adıyla Ala hastalığı, vücudun hemen her yerinde ortaya çıkabilen beyaz renkli yama tarzı ile gözüken bir deri hastalığıdır.
Vitiligo neden ortaya çıkar ?
Ala hastalığı; deriye rengini veren melanosit dediğimiz hücrelerin melanin adı verilen boya maddesini üretememesinden kaynaklanır. Burada, melanositlerin pigment üretememe nedenleri genetik anormallikler, vücudun bağışıklık sisteminin melanositleri parçalaması, anormal fonksiyon gösteren sinir hücrelerinin melanositleri yıkabilecek maddeler salgılaması ve melanositlerin kendini yıkmasıdır.
Vitiligo nerede görülür?
En sık yüz, el, kol, bacak ve genital alanlarda görülür. Ala hastalığı; çocukluk veya ergenlik döneminde başlayabileceği gibi daha sonraki yaşlarda da ortaya çıkabilir.
Vitiligo başka hastalıklarla da beraber olabilir mi?
Hastaların, %30’unda yakın akrabalarında da vitiligo bulunurken hastanın kendisinde veya akrabalarında Diabet, troid hastalığı olan kişilerde vitiligo daha sık görülür.
Vitiligo neden yaz aylarında daha belirgin hale gelir?
Özellikle yaz aylarında derimizin güneş etkisiyle bronzlaşarak koyu bir renk alması, Ala hastalığının daha belirgin hale gelmesine neden olur.
Vitiligo insan psikolojisini nasıl etkiler?
Ala ismi verilen vitiligo derinin beyaz görünümünden dolayı hastaları ileri derecede rahatsız eder. Hastanın toplum içinde kendisini “damgalanmış” hissetmesine neden olur. Hastaya hastalığı ile ilgili sorulan sorular, soru sormadan yapılan anlamlı bakışlar hastayı sosyal anlamda toplumdan izole eder. Özellikle ergenlik döneminde Ala hastalığına yakalanan kişilerde ilerleyen zamanlarda ciddi kişilik sorunları ortaya çıkabilir.
Vitiligo iç organlarla ilgili bir hastalık mıdır?
Ala hastalığı, herhangi bir iç organ hastalığının yansıması değildir. Bulaşıcı değildir ve tüketilen yiyecekler bu hastalığı etkilemez.
Vitiligo tedavisi var mıdır?
Vitiligo (Ala Hastalığı) tedavi edilebilir bir hastalıktır. Bu tedavi; hastanın yaşına, Ala hastalığının bulunduğu bölgeye, hastalığın süresine bağlı değişebilir. Tedavinin hangi yöntem olursa olsun en az 3 ay devam etmesi gerekmektedir. Tedavide sınırlı alanlarda bulunan hastalıkta bazı kortizonlu kremler, yaygın olan hastalarda fototerapi (ışık) tedavileri, sürülecek güneşe karşı duyarlandırıcı ilaçlar, hücre transferi ve greftleme yöntemi ile yapılan tedaviler vardır.
Tedavileri dermatologunuz belirlediği sürelerde kullanmak çok önemli
Her hastanın tedavisi mevsimsel değişiklikler gösterecek şekilde dermatolog tarafından planlanır. Bu tedavilerde yanıt alınmaya başlandığında hastalığın olduğu beyaz alanın kenarında veya ortasında kahverengi noktalanmalar 1-2 ay içinde ortaya çıkmaya başlar. Tedavide ana sorun tedavinin en az 3 ay gibi bir süre uygulanmayıp kısa sürede kesilmesidir. Hastaların bu konuda sabırlı davranarak etkin bir şekilde tedavilerini uygulamaları etkili sonuç almalarını sağlayacaktır.
Bugün, Ala hastalığındaki tedavisinde bir sorun bulunmamaktadır. Toplumumuzda yaygın olarak konuşulan Ala hastalığının tedavisinin olmadığı biçimindeki inanış yanlıştır. Bugün vitiligodaki sorun hastalığın tedavi edilmesi değil ilerleyen zamanlarda az sayıda hastada görülebilen ve hastanın değişebilen psikososyal durumu nedeniyle tedavi olan alanlarda nükslerin görülmesidir. Ancak bu durumda yapılacak yakın takip ve ivedi yapılacak tedavilerle kontrol edilebilir.
YORUMLAR