Yatırımlar Maraş’a aktı
Reklam

Yatırımlar Maraş’a aktı

Ekonomi Bakanlığı tarafından, 2017 yılı 1 Ağustos-31 Ağustos tarihleri arasında verilen Yatırım Teşvik Belgelerinden faydalanan 15 firmadan 14’ü tekstil, metal, enerji turizm ve eğitim gibi sektörlerde kendi şehrine yatırım yaptı. Ağustos ayında alınan teşvik belgeleriyle yapılan yeni ve ek yatırımlar, 441 kişiye istihdam sağlayacak.

21 Ekim 2017 - 15:19

EN FAZLA YATIRIM EĞİTİM SEKTÖRÜNE

Ağustos ayında Yatırım Teşvik Belgesinden faydalanan firmalar ve girişimcilerin listesi 30199 Sayılı Resmî Gazete’de yayımlandı. Resmi Gazete’de yer alan ilana göre; Kahramanmaraş’tan 15 firma yatırım teşvik belgesi almaya hak kazandı. Yatırım yeri olarak Kahramanmaraş’ın çeşitli bölgelerini tercih eden 14 yerli firma ve müteşebbisler, aldıkları Yatırım Teşvik Belgeleriyle 70 milyon 724 bin 609 lira yatırım yaptı. Yatırımlardan 31 milyon 090 bin lirayla en fazla payı eğitim sektörü aldı. Eğitimi 16 milyon 574 bin 285 lira ile enerji, 11 milyon 300 bin lira ile metal, 5 milyon 470 bin lira ile tekstil, 5 milyon 100 bin lira ile termal turizm sektörü ve 1 milyon 190 bin 324 lira alt yapı hizmetleri takip etti. Ağustos ayında yapılan eğitim yatırımları ile Kahramanmaraş 2 yeni özel eğitim kurumuna daha kavuşacak.

ENERJİ SEKTÖRÜ GİDEREK BÜYÜYOR

2017 yılı içerisinde yüzlerce yerli ve yabancı yatırımcı, enerji yatırımları için Kahramanmaraş’ı seçti. Elektrik enerjisi üretimi için sadece ilk 6 aylık dönemde yapılan yatırımlar 200 milyon lirayı geçti. Enerji yatırımlarının yaklaşık yarısı ise yeni girişimciler tarafından yapıldı. 2017 yılı Ağustos Ayı Yatırım Teşvik Belgesini kullanarak yapılan yatırımlarda enerji sektörü ikinci sırada yer aldı. Kahramanmaraşlı girişimci Muttalip Akbayır, 47 MW’lık elektrik enerjisi üretimi (GES) için 2 milyon 350 bin liralık yatırım yaptı. Kahramanmaraşlı girişimci Mustafa Karaatmaca, 1 MW’lık elektrik enerjisi üretimi (GES) için 4 milyon 205 bin 437 liralık yatırım yaptı. Yeni yatırımıyla 2 kişiye istihdam sağlayacak olan girişimci devletin sağladığı KDV istisnası ve gümrük vergisi muafiyeti gibi desteklerden yararlanacak. Kahramanmaraş firması Cedid Enerji, kendi şehrine 99 MW kapasiteli elektrik enerjisi üretimi için 4 milyon 255 bin 977 liralık yatırım yaptı. Kahramanmaraşlı firma Asmar Elektrik, Kahramanmaraş’a 5 milyon 762 bin 871 liralık HES yatırımı gerçekleştirdi.

Ekonomi Bakanlığı’nın 2017 yılı 1 Ağustos-31 Ağustos tarihleri arasında verdiği Yatırım Teşvik Belgelerinden faydalanan 15 Maraşlı firmanın 14’ü kendi şehrine yatırım yaptı. Yatırımcıların kendi şehrine yönelmesiyle Kahramanmaraş Ağustos ayında 70 milyon 724 bin 609 lira yatırım kazandı.

Bir Kahramanmaraş firması olan Maviş İplik, dokuma ve giyim sektöründe Kahramanmaraş’a 2 milyon 400 bin liralık yatırım kazandırdı. Firma bu yatırımıyla devletin sağladığı KDV istisnası, gümrük vergisi muafiyeti, faiz desteği, 7 yıl süreli sigorta pirimi işveren hissesi desteği ve yüzde 80’e varan vergi indirimi desteklerden yararlanabilecek.

Kahramanmaraş firması Chebib Tekstil, dokuma ve giyim sektöründe Kahramanmaraş’a 1 milyon 300 bin liralık yatırım yaptı. Firma, 20 kişiye istihdam sağlayacak yeni yatırımıyla devletin sağladığı KDV istisnası ve gümrük vergisi muafiyeti gibi desteklerden yararlanacak.

Bir başka Kahramanmaraş firması olan Ağ Ada Tekstil, yılda 720 bin adet muhtelif konfeksiyon ürünleri üretmek için Kahramanmaraş’a 600 bin liralık yatırım gerçekleştirdi. Yeni yatırımıyla 50 kişiye istihdam sağlayacak olan firma devletin sağladığı KDV istisnası, faiz desteği, 7 yıl süreli sigorta pirimi işveren hissesi desteği ve yüzde 80’e varan vergi indirimi desteklerden yararlanabilecek.

Kahramanmaraş firması Çakmak Prefabrik Konteyner, Onikişubat ilçesine yılda 600 adet metal prefabrik yapı ve konteyner üretimi için 1 milyon 300 bin liralık yatırım yaptı. Yeni yatırımıyla 15 kişiye istihdam sağlayacak olan firma, devletin sağladığı KDV istisnası, yüzde 80’e varan vergi indirimi ve7 yıl süreli sigorta pirimi işveren hissesi desteğinden faydalanacak.

Kahramanmaraş’ta ticari faaliyetini sürdüren Özyürür Bakalit, Türkoğlu ilçesine yılda 2 bin 489 ton metal kulp üretimi için 10 milyon liralık yatırım gerçekleştirdi. Yeni yatırımıyla 50 kişiye istihdam sağlayacak olan firma KDV istisnası, yüzde 90’e varan vergi indirimi, 7 yıl süreli sigorta pirimi işveren hissesi ve faiz desteğinden faydalanabilecek.

Kahramanmaraş’ın Onikişubat ilçesinde makine imalatı yapan Temsan Makine, kendi şehrine 1 milyon 170 bin liralık yatırım kazandırdı. Yatırımıyla 10 kişiye istihdam sağlayacak olan firma, devletin sağladığı KDV istisnası, yüzde 90’e varan vergi indirimi, gümrük vergisi muafiyeti, 7 yıl süreli sigorta pirimi işveren hissesi ve faiz desteğinden yararlanmaya hak kazandı.

Kahramanmaraş’ta termal turizm alanında faaliyet gösteren Marassu Termal, 3 yıldızlı termal otel için Döngele Mahallesi’ne 5 milyon 100 bin liralık yatırım gerçekleştirdi. 94 yatak kapasiteli otel yatırımıyla 25 kişiye istihdam sağlayacak olan firma, devletin sağladığı KDV istisnası, faiz desteği, yüzde 80’e varan vergi indirimi ve7 yıl süreli sigorta pirimi işveren hissesi desteğinden faydalanacak.

Kahramanmaraş’ta eğitim sektöründe faaliyet gösteren Gürsoy Cemre Özel Eğitim Hizmetleri, Onikişubat ilçesine bin 488 öğrenci kapasiteli; okulöncesi, ilkokul, ortaokul ve lise okulu için 11 milyon 100 bin liralık yatırım yaptı. Yeni yatırımıyla 96 kişiye istihdam sağlayacak olan firma, devletin sağladığı KDV istisnası, 7 yıl süreli sigorta pirimi işveren hissesi desteği, faiz desteği, yüzde 80’e varan vergi indirimi ve yatırım yeri tahsisi gibi desteklerden faydalanacak.

Kahramanmaraş’ta eğitim sektöründe faaliyet gösteren DNA Akademik Özel Eğitim Kurumları, Onikişubat ilçesine; 200 öğrenci kapasiteli okul öncesi eğitim hizmetleri, 576 öğrenci kapasiteli ortaokul eğitim hizmetleri, 576 öğrenci kapasiteli ilkokul eğitim hizmetleri ve 576 öğrenci kapasiteli lise eğitim hizmetlerini kapsayan 19 milyon 990 bin liralık yatırım yaptı. Komple yeni yatırımıyla 165 kişiye istihdam sağlayacak olan firma, devletin sağladığı KDV istisnası, 7 yıl süreli sigorta pirimi işveren hissesi desteği, faiz desteği ve yüzde 80’e varan vergi indirimi gibi desteklerden faydalanacak.

Ekinözü Belediyesi, altyapı belediye hizmetleri için kendi ilçesine 1 milyon 190 bin 324 liralık yatırım yaptı.

Kahramanmaraş’ın Onikişubat ilçesinde ticari faaliyette bulunan Zahir Enerji ise Adıyaman’a 4 milyon 155 bin liralık GES yatırımı yaptı.

YORUMLAR

  • 0 Yorum
Henüz Yorum Eklenmemiştir.İlk yorum yapan siz olun..
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR x
Büyükşehir, İhtiyaç Sahiplerinin Yanında
Büyükşehir, İhtiyaç Sahiplerinin Yanında
Müzikte Buluşalım, Engelleri Aşalım
Müzikte Buluşalım, Engelleri Aşalım