KAHRAMANMARAŞ TARİH KÜLTÜR VE TURİZM PLATFORMUNUN “SALI SOHBETLERİ”
GÜNÜMÜZ ORTADOĞU SORUNLARININ ESKİ ÇAĞDAKİ KÖKENLERİ
Kahramanmaraş Tarih, Kültür ve Turizm Platformu tarafından On beş günde bir düzenlenen “Salı Konuşmaları”nın ikincisi Öğretmen evi Kıraathanede düzenlendi.
KSÜ Tarih bölümü öğretim üyelerinden Yrd. Doç. Dr. Ercüment YILDIRIM konuşmacı olarak katıldı. Konuşmanın konusu “ Günümüz Ortadoğu Sorunlarının Eski Çağdaki Kökenleri” idi.
Katılımcıların ilgiyle dinlediği konuşma da Ercüment Yıldırım; Ortadoğu sorununun beş bin yıl önceki durumundan başlayarak günümüze kadar gelen sorunları, hem eski çağdan, hem de günümüzden örnekler vererek detaylı bir şekilde anlattı.
ARAPLAR, FİLİSTİNLİLERE NEDEN SAHİP ÇIKMAZ?
Yrd. Doç. Dr. Ercüment YILDIRIM, Filistinlilerin eski çağdaki kökenlerine değindi. Konuşmasında: “Günümüzden dört bin yıl önce Ege göçleri isimli bir göç oldu, bu göç dalgasıyla Avrupa’da ki kuraklıktan etkilenen toplumlar Mısır’a doğru göç etmeye başladılar. Bunlardan birisi de PELEST’lerdi. P elest’ler, bugünkü Avrupa’dan göç etti ve bugünkü adıyla İsrail olan bölgeye yerleşti. Bu gün bu topluluğa biz FİLİSTİN diyoruz. Araplar, Filistinlilere sahip çıkmaz. Çünkü Filistinliler Arap değil. Filistinliler bir Avrupa kavmidir” dedi.
Bu sebeple günümüzde Filistinlilere Arapların sahip çıkmayışının ve Ortadoğu’daki problemlerin temel nedeni, neredeyse dört bin yıllık bir tarihi sürece dayanmaktadır.
“Ortadoğu’daki eski çağlardan beri devam eden şehir kültürü dediğimiz kültürün zaman içerisinde Dünyanın geri kalanının gelişmesine paralel olarak geliştirmemiştir. Kırılgan bir hale dönüştürülmesinden kaynaklanan bir problem vardır” diyerek konuşmasına devam etti.
Yrd. Doç. Dr. Ercüment YILDIRIM tarafından “Günümüz Ortadoğu Sorunlarının Eski Çağdaki Kökenleri” isimli konuşması, çok sayıda izleyici tarafından ilgi ile izlendi.
KAHRAMANMARAŞ TARİH KÜLTÜR VE TURİZM PLATFORMU
Bilindiği üzere “Kahramanmaraş Tarih Kültür ve Turizm Platformu” dokuz ay önce kuruldu. Halen geniş yelpazede faaliyet gösteren Platform bünyesinde 42 gönüllü STK bulundurmaktadır. Çeşitli meslek guruplarının temsilcileri, bilim adamları ve eğitimcilerinde yer aldığı platform 10 farklı alanda komisyonlar ve çalışma grupları oluşturmuştur.
Kahramanmaraş Tarih Kültür ve Turizm Platformunun amacını, platform başkanı Ahmet KOLUTEK : “Bu şehrin unutulan, unutturulmaya yüz tutan ve unutturulmaya çalışılan tarihini ve kültürel değerlerini gün yüzüne çıkartmak” olduğunu ifade etti.
Kahramanmaraş Tarih, Kültür ve Turizm Platform yönetiminde; Başkan Ahmet KOLUTEK ve Fatih Mehmet ZÜLKADİROĞLU, Şaban KAPTANOĞLU yer almaktadır, Genel Sekreterliğini ise Ali AVGIN yapmaktadır.
KIRAATHANEDE “SALI KONUŞMALARI” DEVAM EDİYOR
Bilindiği üzere Tarih Kültür Platformunun tertiplediği “SALI KONUŞMALARI” on beş günde bir, Öğretmen evi Kıraathanede saat 20.00 de düzenlenmektedir. Alanında uzman konuşmacıların yaptığı tarihi ve kültürel nitelikli konuşmaları, katılımcılar ilgi ile izlemektedir.
Şehrimizde tamamen gönüllülük esasına dayalı olarak kurulan bu tip oluşumların desteklenmesi gerektiğini düşünüyoruz. Çalışmalarında başarılar diliyoruz.
Selam ve sevgilerle..