Mutlu Aslantürk ile Sanatsal Mozaik Üzerine Söyleşi:
Reklam
Ali Avgın

Ali Avgın

Gözlem

Mutlu Aslantürk ile Sanatsal Mozaik Üzerine Söyleşi:

16 Ekim 2018 - 03:24

Türkiye´de toplam on dokuz Olgunlaşma Enstitüsü olduğunu, bunun yirmincisinin geçtiğimiz aylarda, büyük gayretlerle Kahramanmaraş’a açıldığını, Enstitünün Kurucu Müdiresi Mutlu Aslantürk’ten öğreniyoruz.

Dedeoğlu Konağı’nda faaliyetini sürdüren Kahramanmaraş Olgunlaşma Enstitüsü’ne yaptığımız ziyarette, Enstitü Müdiresi Mutlu Aslantürk Hanımefendi ile Enstitü’nün faaliyetlerini konuştuk. Şehrimizde bir ilk olan Sanatsal Mozaik Kursları hakkında bilgiler aldık:


OLGUNLAŞMA ENSTİTÜLERİ GEÇMİŞLE GELECEK ARASINDA KÖPRÜ

Mutlu Aslantürk Hanımefendi, Enstitü’nün faaliyetini ve projelerini anlatırken, gayreti ve heyecanı yüzünden okunuyordu. Kendisine, Olgunlaşma Enstitülerinde neler yapılıyor? Dediğimizde, şunları söyledi: “ Geçmişle gelecek arasındaki köprüler kuran, sanatsal alanda vizyonunu ortaya koyan kurumlardır.” Dedi ve sözlerine şöyle devam etti:

“Eğitimde sürekli yenileşmeyi ve gelişmeyi takip ederek geleneksel ve kültürel değerlerimizi, aslına uygun bire bir uygulamayı gaye edinir. Bu faaliyetleri yaparken, çağdaş yorum ve tasarımlarla, kültürel değerlerimizi harmanlayarak mesleki donanıma sahip, kendine güvenen, mutlu, başarılı, girişimciler yetiştirmeyi hedefler. Bu hedefe erişebilmek için kurslar düzenler, çeşitli eğitimler verir.”


MOZAİK ATÖLYEMİZDE GELENEKSEL MOTİFLER, TASARIMLAR YAPILIYOR

Mozaik Kursları ile ilgili, kurumlarında kursiyerler için nasıl bir alt yapı hazırlandığını sorduğumuzda:  

“2018 yılı Eylül ayı itibariyle kurumumuzda faaliyete başlayan mozaik atölyemizde geleneksel motiflerin ve çizgilerin yer aldığı tasarımlara yer verilerek, sanatsal mozaik üretimi yapılmaktadır.  İlimizde mozaik sanatı ile uğraşan Halk Eğitim ve Yaygın Eğitim alanında tek olan usta öğreticimiz Sibel Çetin, kurumumuzda eğitim vermeye başladı.”


MOZAİKLER ANTİK ÇAĞDAN GÜNÜMÜZE BİR MEDENİYET YANSIMASIDIR

M.Ö. IV. binlerde ilk örneklerine rastlanılan mozaik sanatı, zaman içinde teknik ve estetik yönden çok ilerlemiştir. Özellikle Helenistik çağda yaşanan teknik yeniliklerin ardından Roma döneminde bol miktarda kaliteli ve göz alıcı mozaik eserler meydana getirilmiştir. Hâlen günümüzde de farklı tekniklerle uygulanan Mozaik sanatı, Anadolu topraklarında yeşeren farklı medeniyetlerin bir yansıması olarak hem Doğu kültüründen hem de Batı kültüründen beslendiği için içerisinde zengin bir çeşitliliği barındırmaktadır. Şehrimizde bulunan Germenicia Antik Kenti de bunlardan biridir.

GAYEMİZ GERMENİCİA ANTİK KENTİNİN TANITIMINA KATKI VERMEK

Mutlu Aslantürk Hoca, Germenicia Antik Kentinin önemine değinerek şunları söyledi:

“Bu çeşitliliğin ilimize yansımış şekli Germanicia Antik Kenti Mozaikleri olup, söz konusu mozaiklerin ilimizde ve ulusal anlamda tanıtılıp yaygınlaştırılması, turizme kazandırılması ve gelir kaynağı haline dönüşmesi için; Kahramanmaraş Valiliği, Dulkadiroğlu Kaymakamlığı, Yatırım İzleme ve Koordinasyon Başkanlığı tarafından, Doğu Akdeniz Kalkınma Ajansına ‘Germanicia Antik Kentinin Tanıtımı ve Turizme Kazandırılması’ Projesi de hazırlanmıştır.”


KURSİYERLERİMİZ MOZAİKLER ÜZERİNDE YAŞAYAN BÖLGE İNSANI

“Germanicia Antik Kentinin tanıtımına yönelik uygulanacak çalışmaya katkıda bulunmak adına Enstitümüz tarafından oluşturulan Sanatsal Mozaik Kursunda öncelikle Germenicia Antik Kenti'nin bu günkü sahipleri olan halkın, bölgenin sanatsal ve tarihsel zenginliği konusunda bilgilendirmek ve halka ek gelir kaynağı elde edilmesi gayesi güdülmektedir. Bu sebeple Kursa katılım konusunda Germanicia Antik Kenti üzerinde yaşayan bölge insanına öncelik verilmiştir. Kahramanmaraş’ta bu konuda açılmış ilk ve tek olan kursumuzda haftanın iki günü kurumumuzda sekizer saat eğitim alan kursiyerler, kursun sonunda alacakları belgeyle mozaik sanatını yaygınlaştırma yolunda daha bir şuurlu olarak ilerleyeceklerdir.


“GERMENİCİA’NIN ANNESİ” ARKEOLOG SAFİNAZ AKBAŞ

Kahramanmaraş Olgunlaşma Enstitüsü Müdiresi Mutlu Aslantürk, Sanatsal Mozaik Kurslarını,  Germenicia Antik Kenti kazılarının uzman arkeologlarıyla işbirliği yaparak bu kursları tertiplediklerini söylüyor. Bu konu ile ilgili olarak, iş birliği yaptıkları kurumlara ve şahıslara teşekkür ederek konuşmasını şu şekilde tamamladı:

“Kursumuzu açmamıza ve grubumuzu oluşturmamıza verdiği büyük destekten dolayı, gayreti ve çalışkanlığı sebebiyle kendisine ‘Germenica’nın Annesi’ ismini uygun gördüğümüz, Arkeolog Safinaz AKBAŞ Hanımefendiye şükranlarımızı bir borç biliriz…”

Kahramanmaraş Olgunlaşma Enstitüsü’nün daha nice güzel işlere imza atacağını inanıyor, bu vesileyle; bu şehir için yüreği çarpan, heyecanlanan, çalışan, gayret gösteren, emek veren herkese teşekkür ediyoruz.

Selam ve sevgilerle.

YORUMLAR

  • 0 Yorum
Henüz Yorum Eklenmemiştir.İlk yorum yapan siz olun..

Son Yazılar