Türk Şiirinin Çınarı: Bahaettin Karakoç’u Dinlerken
Ali Avgın

Ali Avgın

Gözlem

Türk Şiirinin Çınarı: Bahaettin Karakoç’u Dinlerken

23 Aralık 2016 - 07:23

Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Dekanlığı tarafından gençleri sanatın zirveleri ile buluşturmak, yaşayan anıt sanatçılara vefa duygularını ifade etmek amacıyla geçtiğimiz hafta 15 Aralık perşembe günü “Türk Şiirinin Çınarı: Bahaettin Karakoç’la Söyleşi” programı düzenlendi.

K.S.Ü. Güzel Sanatlar Fakültesi konferans salonunda, Eğitimci yazar Ramazan Avcı hocanın hazırladığı sorulara, Bahaettin Karakoç üstadın samimi anlatımıyla söyleşi gerçekleşti.

Salonu dolduran edebiyat aşığı gençlerin karşısında, Türk şiirinin çınarı Bahaettin Karakoç, Ramazan Avcı hocanın güzel sunumuyla üstadı ve Türk şiirini daha yakından tanıma fırsatı buldular.

 

ŞİİRDE, FELSEFE, RESİM, MUSIKİ, MATEMATİK YOKSA ŞİİRDE YOKTUR

Şiir gibi geçen söyleşide, üstat şiirde musiki ve ahenk hususunu önemsediğini belirterek, şiirde olması gereken unsurları şöyle sıraladı:

“Bir şiirde felsefe yoksa, resim yoksa, musiki yoksa, matematik yoksa, orada şiir yoktur.”

Şair olmak için yeteneğin tek başına yeterli olmadığını, daima okumak ve çalışmak gerektiğini söyleyen Karakoç, Şiiri “etik, estetik ve yarar sarmalında bir ağaç” olarak tanımladı.

 

FİLİZ VERMEYE DEVAM EDEN BİR AĞAÇ

Bahaettin Karakoç, 86 yaşında olmasına rağmen kendisinin “filiz vermeye devam eden bir ağaç” olduğunu belirterek, “Kuru ağacın üzerine yağmur yağmaz.” dedi.

Ramazan Avcı hocanın, şiirde ahenk ve musiki hakkındaki görüşlerini öğrenmek istediğinde,  Bahaettin Karakoç, şiirin musiki yönünün çok güçlü olduğunu ifade ederek “Yürek, bir enstrüman gibidir. Sazın belli sayıda telleri vardır ve onunla belli nağmeler çalınır. Fakat yürekte sonsuz teller vardır ve her biri bir başka anlama gelir.” diye konuştu.

 

ALANI BOŞ BIRAKMAYIN

Genç şair adaylarına da seslenen Karakoç, “Alanı boş bırakmayın, silkinmek lazım.” tavsiyesinde bulundu.

GSF Konferans Salonunda gerçekleştirilen programın açılış konuşmasını Rektör Prof. Dr. Durmuş Deveci yaptı. Türk Şiirinin Beyaz Kartalı/Yaşayan Çınarı Bahattin Karakoç’u öğrencilerle buluşturan etkinliği organize edenlere teşekkürlerini sundu.

 

GÜZEL SANATLAR FAKÜLTESİ GÜZEL İŞLER YAPIYOR

Bu güzel etkinliğe ev sahipliği yapan, GSF Dekanı Prof. Dr. Mehmet Özkarcı ise fakülte olarak gençleri sanatın her dalı ile buluşturmayı amaçladıklarını ifade etti. Dekan Özkarcı, yaşayan değerleri tanımak, tecrübe ve birikimlerinden istifade etmek amacıyla bu tür etkinlikleri düzenlemeye devam edeceklerini söyledi.

 

ÜSTADIN ŞİİRLERİNİ RAMAZAN AVCI HOCADAN DİNLEMEK

Programda Bahattin Karakoç’un birbirinden güzel şiirlerinden “Ihlamurlar çiçek açarken”, “Sebebim sensin” ve “Beyaz Dilekçe” den bir bölümü, programı sunan eğitimci yazar Ramazan Avcı hoca, güzel sesiyle seslendirmesi, seyircilere büyük keyif verdi.

GSF Dekan Yardımcısı Yrd. Doç. Dr. Seher Atmaca bestelediği Karakoç’a ait şiirleri saz eşliğinde seslendirdi.

Program, Bahaettin Karakoç’un katılımcıların sorularını cevaplandırmasının ardından son bulurken Rektör Deveci, günün anısına Karakoç’a ve programa katkı sağlayan isimlere teşekkür plaketi takdim ederek program tamamlandı.

Bu vesileyle başta, Türk şiirinin çınarı, Bahaettin Karakoç üstada sağlıklı uzun ömürler diliyoruz. Ayrıca, anıt insanları bizlerle buluşturan, GSF Dekanı Prof. Dr. Mehmet Özkarcı hocamıza ve Programı sunan Ramazan Avcı hocamıza çok teşekkür ediyoruz.

Selam ve sevgilerle.

YORUMLAR

  • 0 Yorum
Henüz Yorum Eklenmemiştir.İlk yorum yapan siz olun..

Son Yazılar