Yedigüzel Adam Müzesi Tarihi Siluetinden Uzaklaşıyor mu?
Reklam
Ali Avgın

Ali Avgın

Gözlem

Yedigüzel Adam Müzesi Tarihi Siluetinden Uzaklaşıyor mu?

27 Mart 2019 - 02:40

Amerikan misyonerlerce 1850'li yıllarda inşa edilen eski Amerikan Koleji, Lozan Antlaşması'ndan sonra kapatılmasının ardından yaklaşık 80 yıl farklı eğitim kurumlarına ev sahipliği yapmıştı. Milli Mücadele döneminde, Kahramanmaraş’ta misyonerlik faaliyetlerini yaygınlaştırmak için de kullanılan169 yıllık bina; Kahramanmaraş Büyükşehir Belediyesi tarafından  restorasyonu yapılarak, geçtiğimiz günlerde Yedi Güzel Adam Edebiyat Müzesi'ne dönüştürüldü.

6 Mart 2019 da açılış gününde yoğun bir kalabalık vardı. Yedi Güzel Adamlarımızdan, Nuri Pakdil, Rasim Özdenören gibi çok değerli edebiyatçılarımız, yazarlarımız, şairlerimiz, idarecilerimiz, siyasetçilerimiz, halkımız açılışa katılmışlardı. 


Tarihi Müze binasını edebiyat araştırmacısı Metin Acıpayam ile birlikte ziyaret ettik. Müze binası, bir zamanlar Ticaret Lisesi olarak hizmet vermişti. Ben de o okulda okuyan biri olarak, öğrencilik günlerimi hatırladım. Şimdi, iç mekânları değişse de ahşap merdivenleri ve tahta çardakları beni o yıllara götürmeye yetti. Teneffüs zili çalındığında, öğrencilerin koşuşturmalarından çıkan ayak sesleri, üç katlı binanın tahta çardaklarını deprem oluyor gibi gürültüye boğardı. Şimdi, kırk yıl aradan sonra müzeyi gezerken; sanki o seslerin yeniden kulaklarımda çınladığını hissetim.


BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİNCE KAHRAMANMARAŞ’A KURULAN EN ANLAMLI MÜZE

Yedi Güzel Adam Müzesi, Kahramanmaraş’a kurulan en anlamlı müze olduğunu düşünüyorum. İçerde tanzim edilen bölüm bölüm loş adalarda; efektler, sesler, görüntülü animasyonlarla, ziyaretçilere evrensel düzeyde bir konsept ve tasarım sunuyor.

Müze, Türk Edebiyat literatürünün tarihi akışı içerisinde; İslamiyet öncesi, İslamiyet sonrası, Tanzimat sonrası ve Cumhuriyet Devri Türk Edebiyatı gibi; Türk Edebiyatının dört devrini, belgelerle, eserlerle, şahsiyetleriyle ziyaretçilerine sergiliyor.

Yerel edebiyatımızın mimarları da unutulmamış. Kahramanmaraşlı yazar ve şairlere için özel bölümler ayrılarak; eserleri, çalışmaları, kitapları sergilenmiş. Duvardaki listede, kendi adımı da görmüş olmam, nefsimi okşamadı da değil...

Yedi Güzel Adam Edebiyat Müzesi, Türkiye ortalamasının üzerinde bir müze olmuş. Emeği geçenlere teşekkür ediyoruz. Bu hususta Kahramanmaraş Büyükşehir Belediyemizi kutluyoruz. Tam da şairler ve edebiyatçıların baş şehrine yakışır nitelikte bir müze ortaya çıkarmışlar. Kahramanmaraş’ımıza hayırlı ve uğurlu olsun diyoruz.


TARİHİ TAŞ BİNANIN ÖN BAHÇESİ İŞGAL EDİLMİŞ

Ancak, ziyareti tamamlayıp tarihi taş binanın bahçesine çıkıp şöyle bir çevreye baktığımızda, öyle garip şeylerle karşılaştık ki…  Gördüğümüz manzara sanki büyük bir akıl tutulmasının betonlaşmış haliydi. Yedi Güzel Adam Müzesi’nin tam önüne, tarihi taş binaya nefes alma mesafesinde, ön bahçeye büyük bir kamu okul binası inşaatı başlatılmış ve temel betonları da dökülmüş... 

Kahramanmaraş’ta sanki okul yapacak başka bir yer kalmamış da, eski Amerikan Koleji’nin tarihi bahçesine, şimdiki Yedi güzel Adam Edebiyat Müzesi’nin burnunun dibine, böyle bir beton kütlenin dikilmesi ne derecede akla mantığa sığar bilemiyoruz. Kararı, bu şehrin kültürel geleceğine dair karar verici büyüklerimizin takdirine bırakıyoruz.


MÜZENİN SİLÜETİNİ OKUL İNŞAATI BOZACAK

Eski fotoğraflarına baktığımızda, bu alanda,  şimdiki Yedi Güzel Adam Müzesi taş yapı mimarisiyle yapılmış güzel bir bina daha vardı. 1976 lı yıllarda yıkarak betonarme Ticaret Lisesi binası yaptılar. Daha sonra o bina, çürük olduğu gerekçesiyle tekrar yıktılar. Bir süre yeri boş kaldı. Alan, orijinal haline kavuşacak diye ümitlenirken,  tam da Yedi Güzel Adam Müzesi’nin açılış günlerinde, yeniden oraya beton kütleler kondurmak, akıl kârı bir iş değil gibi...

Bir taraftan, Kahramanmaraş Kalesi’ni eski siluetine kavuşturmak için, postane binasını iş makineleriyle yıkarken; diğer taraftan Yedi Güzel Adam Müzesi’nin ön bahçesine, tarihi siluetini bozan beton binalar dikmek, nasıl bir duygu? Anlamak mümkün değil!

TUR OTOBÜSLERİNE PARK ALANI OLABİLİRDİ

Hal bu ki orası, Müzeyi gezmeye gelen ziyaretçilerin araçları, şehir dışından gelen tur otobüsleri için ne güzel de bir park yeri olabilirdi.

Yedi Güzel Adam Müzesi’nin yapımında emeği geçenlere, Kahramanmaraş Büyükşehir Belediyemize böyle bir müzeyi şehrimize kazandırdıkları için teşekkür ederken; tarihi taş binanın bahçesini işgal edenleri de Allah’a havale etmekten başka elimizden bir şey gelmediğini belirtmek isterim.

Selam ve sevgilerle.  

YORUMLAR

  • 0 Yorum
Henüz Yorum Eklenmemiştir.İlk yorum yapan siz olun..

Son Yazılar