Aracınızın performansında en yüksek etkiye sahip unsurlardan biri hiç şüphesiz lastiklerinizdir. Yola çıkmadan önce lastik kontrolü yapmak hayati önem taşır, yakıt tüketimini olumlu etkiler ve aracın performansını arttırır.
Yola çıkmadan önce lastik denetiminde hava basıncını, lastiğinizin şeklini, lastikte herhangi bir hasar bulunup bulunmadığını ve diş derinliğini kontrol etmeniz gerekir.
Lastik bakımında ise lastiklerin yer değiştirilmesi, fren bakımı, rot-balans ayarı, hatalı yüklenmenin önlenmesi son olarak da araca ve mevsime uygun lastik seçimi büyük önem arz eder.
Aracınızın lastiğinde kalıcı bir hasar oluşmadıysa bile kilometre veya diş derinliğine bakılmaksızın lastiklerin her beş senede bir kontrole girmesi gerekir. Aracınızın lastiğinin üretim tarihinden beri geçen zaman 10 yılın üstünde ise değiştirilmesi gerekir.
LASTİK SEÇERKEN DİKKAT EDİLMESİ GEREKEN 4 ANA MADDE:
1) Aracımızın lastik boyutlarına,
2) Lastiğin uzun ömürlü ve kaliteli olmasına,
3) Yakıt tasarrufu sağlayan lastikler seçilmesine,
4) Mevsime göre lastik seçimi yapılmasına,
Önem gösterilmelidir.
LASTİK BAKIMI:
Lastiğin Hava Basıncı
Aracınızın tüm lastikleri aynı hava basıncına sahip olmalıdır. Atlanmaması gereken önemli bir detay ise her aracın ayrı lastik basınç ölçüşü olduğudur. Lastikler araca uygun ve eşit basınçta olmazsa performansı düşürmekle kalmaz, güvenlik bakımından da sorun teşkil edebilir. Lastiğe uygulanan hava basıncı işlemi, aracınızın lastiği soğukken gerçekleştirilmelidir. Eğer bu işlemi lastik henüz sıcakken yaparsanız hava basıncı normal değerin üstünde görünecektir.
Peki, araca uygun hava basıncı oranlarını nasıl öğreneceğiz? Aslında aracınıza uygun hava basıncı oranlarını öğrenmenin birden fazla yolu var. Aracın kullanma kılavuzundan, kapı çerçevesinden, yakıt deposunun kapağından veya üretici firmadan da öğrenebilirsiniz.
Lastiğinizin hava basıncı olması gereken orandan fazla ise süspansiyon sertleşir ve sürüş konforunuz azalır. Hava basıncı değeri olması gerekenden az ise aracınız normalden daha fazla yakıt tüketebilir. Her iki durumun da önüne geçmek adına hava basıncının sık sık kontrol edilmesi önerilir.
Rot-Balans Ayarı
Rot-balans ayarı aracın sürüş konforunu etkilemesinin yanında lastiklerin belli kısımlarının yüksek oranda yıpranmasını da engeller. Aracınız düz bir yolda ilerlerken direksiyona müdahalede bulunmadığınız halde araç bir yöne kayma yapıyorsa ve tekerlekler düz konumdayken farklı bir açıya sahip ise ya da virajlarda lastiklerden ses geliyorsa rot-balans ayarının yapılması gerekir.
Rot balans ayarının lastik değişiminde, yeni lastik takıldığında ve altı ayda bir periyodik olarak yapılması önerilir.
Lastiklerin Yer Değiştirilmesi
Lastiklerinizin ömrünü uzatmak içi yapılması önerilen müdahalelerden biridir. Lastiklerin aşındığı yerler birbirinden farklıdır. Ön ve arka lastiklerin, taşıdığı ağırlığa göre, aşınma seviyeleri aynı değildir. Bu durumun dengelenmesi için lastiklerin her 10.000 kilometrede yer değiştirilmesi gerekir. Bu da lastiklerinizin kullanım süresini arttıracak etkili yöntemlerden biridir.
Lastik Diş Derinliği
Daha önce hiç kullanılmamış bir lastiğin diş derinliği 7 ile 8 mm arasında değişkenlik gösterir. Lastiğinizin diş derinliği 1,6 mm’nin altına düşen lastiklerin değiştirilmesi gerekir. 1,6 mm altına düşen lastikler araç muayenesinden de geçememektedir. 2 yıldan fazla kullanılan lastiklerin periyodik olarak ölçüme tabi tutulması gerekir.
1,6 mm’nin altına inen diş derinliği aracın çekiş gücünü azaltır ve yola tutunmasını zorlaştırır.
Frenler
Fren ayarlarının araç güvenliği için düzenli kontrolü gerekse de fren kontrolü lastiklerin ömrünü de uzatır. Fren sisteminin sert olması lastiklerdeki aşınmayı büyük oranda arttırır.
Araca Uygun Lastik Kullanımı
Üretici firmanın belirlemiş olduğu lastikler tercih edilmediği zaman yakıt tüketimi, yol tutuşu, fren mesafesi, lastik aşınması gibi sorunlar görülebilir. Bu sebeple firmanın belirlemiş olduğu lastiklerin kullanılmasına özen gösterilmelidir.
Mevsimlere Göre Lastik Tercihi
Türkiye’de çoğunlukla yaz lastikleri kullanılmaktadır. Ancak belirli bölgelerde her türlü araç için kış lastiği zorunlu kılınmıştır. Kış aylarında aracın çekiş gücünü koruyabilmek için diş derinliği 3 mm olan lastikler önerilmektedir.
Lastik Temizliğinin Önemi
Araçlarda durmaksızın yer ile temas eden ve pislenen lastiklerin ömrünü uzatmak adına minimum ayda bir kez temizlenmeleri gerekir. Ancak lastik temizliğinde kimyasal maddelerden kaçınılması gerekir; kimyasal maddeler lastiklerde aşınma yaratabilir. Lastikleriniz için en sağlıklı temizleme yöntemi sudur.
Lastiklerin Depolanması
Birçok kişinin bildiğinin aksine yedek lastiklerimizi kullanmasak bile bakımını yapmamız gerekir. Lastiklerimizi saklarken güneş ışığı ve yağış almayan, ılık, nem oranı düşük alanlar tercih edilmelidir. İsteğe bağlı olarak, yedek lastiklerinizi saklamak için koruyucu kılıflar kullanabilirsiniz.
YORUMLAR