Geçtiğimiz günlerde “Hiç Tapuya Yolunuz Düştü Mü?” başlığı ile bir köşe yazısı yayınlamıştım. Yazımda, Adana Tapu Müdürlüğü’nde birebir yaşadığım bir olaydan bahsetmiştim. Ancak, Adana Tapu Müdürlüğü’nden hiç ses çıkmazken, beni önce Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü Basın Danışmanı aradı. Konuya duyarlı davrandıklarını, sorunları dikkate aldıklarını söylediler.
Tapu Müdürlüklerinde yapılan çalışmalardan, vatandaşların işlerinin nasıl kolaylaştırıldığından bahseden sayın basın danışmanına teşekkür ediyorum. Söz konusu yazımın ardından bir duyarlı örnek de Kahramanmaraş Dulkadiroğlu Tapu Müdürü Adem Teltik’ten geldi. Kendisi, Tapu Müdürlüğü olarak, vatandaşların işlemlerinin rahatlıkla yapılabilmesi için her türlü önlemi aldıklarını, bu nedenle söz konusu yazıdan üzüntü duyduklarını bildirdi. Ben de kendisine olayın Kahramanmaraş’ta değil, Adana’da yaşandığını söyledim.
Evet… Söz konusu olay Adana’da yaşandı ve işini düzgün yapan, yaptığı işe saygı duyan, vatandaş memnuniyetine önem veren insanlar bana telefonla ulaşırken, esas sorumlu olan Adana Tapu Müdürlüğü’nden böyle bir tepki alamadım. Benim yazılarım Adana, Kahramanmaraş ve Şanlıurfa’da etkin haber portallarında ve gazetelerde yayınlandığı için aslında Adana vurgusunu yapmam gerekiyordu. Böyle bir yanlışlık nedeniyle zan altında kalan Kahramanmaraş Tapu Müdürlüğü’nün anlayışı da beni ayrıca memnun etmiştir. İlk fırsatta Dulkadiroğlu Tapu Müdürlüğü’ne gidip, müdür beyin bir çayını içerek, verdikleri hizmeti yerinde görme imkanı bulacağım.
Değerli okuyucularım;
Adana Tapu Müdürlüğü’nde yaşadığım ve kaleme aldığım olay şöyle gelişmişti;
Eğer üzerinize bir daire, işyeri alacaksanız, ya da satacaksınız yandınız. Konut alıyorsunuz diyelim. Konutun bir defa deprem sigortası yapılmış olması ve tüm vergilerinin yatırılması gerekiyor. Sonra satıcı ile anlaştınız, iş tapuya kaldı. İşte bam teli burada kopuyor.
Tapu müdürlüğünden randevu almanız gerekiyor. Bunun için de sabahın erken saatlerinden itibaren kuyruğa gireceksiniz. Evraklarınızı vereceksiniz, sonra da aldığnız fişle birlikte tekrar kuyruğa girip kontrol ettireceksiniz. Sebebi, bir eksik var mı? Ama eksiğiniz olsa da kontrol yaptırdığınız görevli zaten söylemiyor?
Evraklarınızı teslim ettikten sonra size öğleden sonra randevu saatinin bildirileceği söyleniyor. Cep telefonunuza gelen mesajla tapuya gidiyorsunuz. Ama, o kontrol yapan memur hani kontrol yapmıyor ya işte o yüzden yandınız. Bir defa fotoğrafınız gerekiyor bir de harç yatırmak. Fotoğraf sorunu o kadar yoğunmuş ki tapu müdürlüklerinde artık şipşak kendi fotoğrafınızı çekebileceğiniz otomatik para atılabilen kabinler oluşturulmuş. Hadi fotoğraf sorunu çözümünü burada hallettiniz diyelim.
Sonra iş tapu harcı yatırmaya geliyor. Burada tam yanıyorsunuz, çünkü bilgisayar sistemlerinin altyapısı o kadar eski ki isimleri verilen bankalara tek tek gidiyorsunuz sistemler çalışmıyor. Yatıracağınız para ise 10 lira ile 50 lira arasında değişiyor. Bu alacağınız gayrimenkulun büyüklüğü ve fiyatı ile alakalı bir şey.
Tapu müdürlüğü size 4 banka adı veriyor harç yatırmak için. Bunların dışında hiçbir yere yatıramıyorsunuz. Birinci bankaya gittiniz şansınız varsa sistem çalışır. Eğer şansınız yoksa ikinci bankada kuyruğa giriyorsunuz, sıra size geldi ama sistem yine sorunlu yatıramıyorsunuz. Sonra üçüncü, dördüncü banka. Mesela bu bankalardan birisi olan devlete ait Ziraat Bankası’nda tapu harçları artık vezneye yatırılmıyor. Peki ne olacak? Bankamatikten yatıracaksınız. Bankamatik arızalıysa da yandınız.
Bir gidiyorsunuz herkes tapu harcı yatırmak için bu kez bankamatik önünde kuyrukta. Sistemler çalışmadığı için bankamatiğe yumruk atanı mı ararsınız? Küfür edeni mi? İnsanlar çıldırmış halde “Nerde bu devlet” diyor.
Diyelim ki binbir güçlükle de olsa banka banka gezip harcı yatırdınız, bu defa tekrar ilgili tapu müdürlüğüne gideceksiniz ama bu eksikleri tamamlama yüzünden randevu saatiniz kaçtı. Çünkü, evraklarınızı kontrol için sırada beklediğiniz görevli size bunları söylemiyor. Eğer eşref saati ise söylerlermiş. Eşref saati değilse de kaderinize küsün.
Diyelim ki randevu saatini kaçırdınız bu kez tüm randeuların bitip memurların işinin bitmesini bekleyeceksiniz. Memurların işi zaten saat 17.00’ye 10 kala bitiyor. Başlıyorlar toparlanmaya. Sizin iş ertesi güne kaldı. Yine gidip randeu isteyeceksiniz, yine aynı serüven başlayacak.
Yani bu üç kuruşluk tapu harcını tapu idaresinde alsalar olmuyor mu? Para tahsil etmeyi bu kadar zor hale getiren bir başka ülke yoktur sanırım. Allah hepimizin yardımcısı olsun.
Saygılarımla…
Dilek Akın