Kızım sana söylüyorum gelinim sen anla (3)
Fatma Peltek

Fatma Peltek

Kızım sana söylüyorum gelinim sen anla (3)

31 Mayıs 2016 - 15:38

‘insan her ne olursa olsun kendini ispatlamalı ya ispatlayamayanlar’

Bireyler bazı yönlerinden sürekli söz ederler? Mesela bildiğinden mutluluğundan, tatlılığından, aşkından meşkinden, işinden aşından vs. Kendinin şöyle ya da böyle olduğunu ya da olmadığını neden baskın bir şekilde söylerler? Tabi ki kendini kanıtlamak ispatlamak isterler. Bütün özel sektörlerde de bu vardır kendini mutlaka ispatlamalısın ya da işten çıkmalısın olay bu kadar net.

Kamu kurumlarında olmayan durumdur bu hizmetlide işini yapıyor amirde sabit maaş, sabit saat çok mu sıkıldın tayin iste eş durumu, psikolojik durum hastalık vs. Peki ya söz konusu Gazetecilik sektöründe ise haber nerde oradasın ihtilal mı var tam içindesin madde olay element sensin.

 

Bilmemek değil öğrenmemek ayıp

Tüm sanat anlayışımı gazetecilik alanını seçmem işte bu kadar irdeledi. Sanatta insanın bir gayesi vardır. Duyguları, düşünceleri, zevk ve anlayışı bütündür. Haber konusunda bu yoktur. Olay elinde konu bellidir sadece işin insanları bunu aktarmaktır. Kendini bir konuda kanıtlama gereğini duyarak anormal denilebilecek seviyede farklı davranışlarda bulunan insanların çevreye verdiği etkiler asparagas’tır.

Gazeteciler çok kullanırlar değimli asparagas kelimesini sorsanız kimisi bilmez nerden geldiğini ayıptır söylemesi bende bilmiyordum kökenini ta ki haber yazma modülünü açana dek şişirme haberdir asparagas, ama açıklaması doğru değildir.

Magazin gazeteciliği ilk olarak İngiltere’de denenerek daha sonraları ABD’ye ve diğer Avrupa ülkelerine yayılan, halka dönük gazetecilik anlayışının yaygınlaşmasıyla gelişmiştir. 1830’lardan sonra tıpkı fikir gazeteciliği gibi magazin gazeteciliği de halka yönelik olarak çıkarılan gazetelerin uygulamalarından biridir. Fikir gazeteleri düşünce yazıları ve uzun haberden az resimlerden oluştuğu için çok tercih edilmemektedir. Bu geçmişten günümüze aynıdır.  Hem fikir gazetesi hem de magazin gazeteciliği halka dönüktür. Halka dönük gazeteciliğin iki önemli amacı vardır:  

 

İnsanın ilgisini çeken konuları işlemek 

Ucuza gazete satmak

Magazin haberciliğinde, “infoteintment” denilen yani “eğlendirici bilgi” olarak adlandırılan haber türü benimsenmiştir. Görsel malzeme kullanımına önem veren ve duygusallığı ön planda tutan magazin haberciliğinin amacını eğlendirirken bilgi vermek şeklinde amaçlandırılmıştır. Bu amaçla yaşanılan dünyanın daha kolay algılanabilmesi için olaylar ve olguların sınıflandırılarak düşünülmesi, karmaşık bir yapının bütününü irdelemek yerine yapıyı temsil eden bir kişinin ele alınması gibi yöntemler denenmektedir. Olayları komik, trajedi olarak algılamaya da sebep olur.

 

Asparagas hikâyesi

İki kardeş İngiltere’de yaşamaktadır. Asparagas adında bir gazete çıkarırlar. Dediğim gibi orijinal adı eğlendirici bilgidir. Yalan olmasın tarihini net olarak hatırlamıyorum ama 1800’lü yıllar olsa gerek. Gazeteyi kimse okumak istemez çünkü gazete onları sıkıcı ve pahalı gelir. Getirisi olmadığını düşündükleri bu işi nasıl birden patlatabileceklerini düşünürler. Küçük olanın aklına dahi bir fikir gelir. Tam da istediklerini elde edeceklerini düşündüğü bir fikirdir.

İngiltere kralı popülerdir çünkü yayıncılık olmadığı için çoğu kimse kral ve ailesini tanımaz. Kraliyet ailesine mensup olan prenses daha da ilgi çekicidir. Prenses bazı zamanlar halkın arasına girer arabası geçermiş. Prenses birkaç hafta çarşıya inmeyince halk merak eder. Çünkü askerler, arabalar ilk defa bu kadar sık ortalıktan kaybolmuştu.

Bizim iki taze muhabir bunu fırsat bilir gazete manşetlerinde “PRENSES ÖLDÜ MÜ YOKSA” adı altında bir haber yazarlar. Prensesin öldüğünü sarayda yas olduğunu iddia ederler. Halk başlığı okuyunca şok olur. Bir kişi okur, iki, üç, dört derken gazete hızla rekor satış yapar. Böylelikle gazetecilikte yalanla başarıyı elde etmişlerdir. Kral bunları yanına çağırır neden yalan haber yazdıklarını sorar ve kralım prenses çarşıya gelirdi merak ettik gelmedi cevabını duyunca kral kızmaz. Prensesin kraliçe ile farklı bir ülkeye ziyarete gittiklerini söyler. Fakat bunlar bakarlar ki bu haberler daha da ilgi çekiyor başlarlar yazmaya, şehrin önde gelen kimleri varsa onların hakkında evlendi, ayrıldı, öldü, vuruldu, biriyle konuşuyor, aldatıyor ve daha neler neler…

Tabi sizin hakkınızda biri böyle haber yapsa kızmaz mısınız? Herkes kızıyor da kimin umurunda bakarlar ki yalan dolan artık herkes asparagas yalan! Demeye başlarlar.

Son Yazılar