Maalesef son dönemlerde daha sık karşımıza çıkan bir durum "liyakat erozyonu". Siyaseten, akraba ya da hatırlı tanıdıklar vasıtası ile işgal edilen makamlar. İşi bilmeyen yöneticilerle çalışmak çok sıkıntı da işi bildiğini zannedip iletişimi ve üslubu problemli yöneticiler ile çalışmak büyük sıkıntı hele bu insanlar hasbel kader hatır(!) belasına bir makamı işgal ediyorsa iş içinden çıkılmaz bir durum alıyor.
*
Bu durum bütün kurumları işgal etmiş durumda. İyi bir yönetici nasıl olmalı? İyi yönetici kişisel gelişime inanır, egosuyla barışıktır. Değişimi sever. Kesinlikle geribildirim alır/talep eder. Herkesten öğrenebilecek şeyleri olduğunu bilir. Kimseyi ama kimseyi küçümsemez, herkese değer verir. ‘Senin bana öğretebileceğin ne olabilir ki?’ şeklinde yaklaşmaz, bu şekilde yaklaşan kişiyle çalışmaz, ekip kurmaz, uzak durmaya çalışır. Geribildirim aldığı kadar verir de. Takım arkadaşlarını, ekip arkadaşlarını gözlemler, fırsat buldukça veya talep edildikçe fikirlerini paylaşır, sadece bununla da yetinmez, gelişim planı hazırlar ve takip eder.
*
İyi yönetici ekibini her platformda kesinlikle savunur, yarı yolda bırakmaz. Ekibini kimseye karşı küçük düşürmez, ekibinin küçük düşürülmesine izin vermez. Tüm eleştirileri kendi alır, savunmayı kendi yapar. Hiçbir zaman topluluk önünde eleştirmez. Kimsenin gururunu kırmaz, küçük düşürmez. Eleştirilerini ve düzeltmek için planladığı yolları birebirde anlatır. Takımın toplu olarak yaptığı bir hata varsa toplu konuşulur, çözümün yine takım içinden çıkmasını ve takım içinden biri tarafından takip edilmesini teşvik eder.
*
Başarı, iyi yönetici için kesinlikle ödüllendirilmesi gereken bir şeydir. ‘Zaten görevinizdi, tabi ki yapacaksınız!’ hatasına düşmez. Başarıya ulaştıktan sonra başarıya giden yolu iyi analiz eder ve tesadüfî adımları kurallar haline getirir. Başarının ve başarıya giden yolun iyice özümsendiğini düşündükten sonra kutlar, her platformda bu başarıyı elde eden takımını anlatır ve kabul ettirir. Ekip arkadaşlarına özgüven aşılar.
*
İyi bir yönetici ekibini iyi tanır, herkesin ayrı ayrı güçlü ve zayıf yönlerini bilir. Ekip ilişkilerini güçlendirir ve güçlünün zayıfa koçluk yapmasını sağlar. Sürekli birbirini geliştiren bir ekip kurmaya çalışır. Doğru kişileri doğru işlerde kullanır, herkesin başarılı olduğu alanda sorumluluk almasına ön ayak olur. Böylece takım olgusunu verimli kullanır ve toplam faydaya odaklanır.
*
Sevilen yöneticilerin ortak özellikleri
1. Ekibindekilerin görüşlerine önem veren
2. Başarıları gören ve bunu hissettiren
3. Öğretici ve paylaşımcı
4. Zeki
5. İşini iyi yapan
Sevilmeyen yöneticilerin ortak özellikleri
1. Agresif, sinirli
2. Bencil
3. Çalışana yokmuş gibi davranan
4. İşini iyi bilmeyen
5. İşle ilgili bilgi vermeyen
YORUMLAR