TEOG ve Fikir-Patenti ihracatı
Hacı Bilal Şen

Hacı Bilal Şen

TEOG ve Fikir-Patenti ihracatı

13 Ekim 2017 - 17:41

Yolunda gitmeyen, eksik, yanlış ve tartışılan bir TEOG uygulamasına nihayet en tepeden bir itiraz geldi. Hem uygulamada hem de pratikte zamanlaması ve gelecek vaat etmeyen yapısı ile ilgili siyasi ve bürokratlardan hiç eleştiri almayan TEOG uygulaması Sayın cumhurbaşkanın altını çizmesi ile tekrar eğitim gündemimize oturdu.

Bu yıl TEOG uygulaması devam eder. Ancak önümüzdeki yıllarda farklı bir yapıya herkes hazır olsun. Ancak emir geldi diyerek acele bir yapılanmaya girmek doğru olmaz. Mesajı alanlar şimdiden bir planlama gayreti içine girmişlerdir. Umarım gelişen yaşam şartları ve çağa uygun akılcı, öğrenciyi çıkış noktası kabul eden, günlük hayatta da kullanılabilir bir sistem geliştirilir.

Hepimiz bir TEOG sınavı ve üniversite sınavı furyasına kapılmış gidiyoruz. Her okul TEOG ve YGS-LYS sınavında kendisinin birinci olduğunu söylüyor. Fakat ortada hepimizin kabullenemediği gerçekler var.

Bu ülkede sınav diye diye eğitim -öğretim sistemi çökmektedir. Dünyanın en başarılı ülkeleri ilkokul dâhil 6.sınıfa kadar çocuklarına neredeyse hiç sınav yapmamaktadırlar. Oysa bizim ülkemizde bir ilkokul çocuğu yılda yaklaşık 34 tane sınava girmektedir.

Türkiye’de çocuklar Avrupa’daki diğer yaşıtlarına göre yüzde seksen oranında daha az bedensel, sosyal ve kültürel aktivite yapmaktadır.

Türk psikiyatri derneğinin 2015 yılında yayınladığı rapora göre ülkemizde öğrencilerimizin yüzde on beşi ciddi psikolojik rahatsızlık yaşamakta ve yüzde on beşi de psikolojik desteğe ihtiyaç duymaktadır.

Ülkemiz derslerin dışında çocuklara okulu sevdirecek ilgi ve meraklarını gerçekleştirecek bir imkân sunamadığı için OECD raporlarına göre çocukların okulu en az sevdiği ve devamsızlığın en çok yapıldığı bir ülke konumundadır.

Özellikle özel okullarda öğrencisi olan veliler kurumların TEOG ve üniversiteye hazırlıktaki başarısını çok yakından takip ediyor. Çünkü sistem bunu gerektiriyor. Oysa ortaokul son sınıfta bütün notları 5 olan ve hatta 17.000 tanesi TEOG sınavında tam yapan çocuklarımız PISA sınavlarında Avrupa sonuncusu olmaktadır. Son yapılan PISA sınavlarında ileri düzey fen bilgisi sorularını çözebilen bir tane bile ne fen ne de meslek lisesi çocuğumuz çıkmamıştır. Ülkemizde üniversite sınavlarında matematik ortalamalarımız 4.75’e inmiştir.

Günde 6 saat okulda kalan öğrenciler haftada 2’şer saat spor, görsel sanatlar, müzik, drama vb dersler alıyor, kendileri için gereken zamanı bulamadan kabiliyetleri sönüp gidiyor. Kayak tesislerimiz olduğu halde kış olimpiyatlarında tek madalyamız yok. Rio Olimpiyatları’nda, 9 milyon nüfuslu Azerbaycan 36 madalya alırken 82 milyon nüfuslu ülkemde yaşayan çocuğum sadece 4 madalya alabiliyor. Son Londra Olimpiyatlarında ithal sporcularla yarıştık. Milli futbol takımını kurmakta zorlanıyoruz. Kulüp takımlarında istiklal marşını okuyacak sporcu kalmadı.

TEOG gibi sınav anlayışları devam ettiği sürece patent ve fikir üretmede geri planda kalmaya devam edeceğiz. Çocukların yaratıcı düşünme için zamanları da yok ona imkân sağlayan eğitim sistemi de yok. Bizden 10 kat daha küçük Finlandiya’nın yirmide biri kadar patent ve fikir üretip, bunu ihraç edemedik.

TEOG gibi daha 10-15 sınav adını yazabilirim. En doğru çözümü bulabilmek adına 2017-2018 eğitim öğretim yılının tüm eğitim camiasına hayırlı olmasını temenni ediyorum.

 

YORUMLAR

  • 0 Yorum
Henüz Yorum Eklenmemiştir.İlk yorum yapan siz olun..

Son Yazılar