Açık kaynak kodlu yazılım (Open Source), kaynak kodu isteyen herkese açık olan yazılımlardır. Bu tür yazılımların ayırt edici özelliği kullanıcıya yazılımı değiştirme özgürlüğü sağlamasıdır. Dünyanın her tarafından bilişim uzmanlarınca geliştirilen açık kaynak kod yazılımları, insanlığın ortak malıdır.
Açık kaynak kodlu işletim sistemleri arasında Ubuntu, Debian, OpenSuse, Pardus, Chromium ve CentOS yer almaktadır.
Ubuntu :
Donanımları programlayan işletim sistemi ile kullanıcı arasında bir ara yüz oluşturur. Bilgisayar teknik dilini bilmeyen kullanıcıların, bilgisayar ile işlem yapmasını sağlar. Bir sanal makine ve sunucu topluluğunun sürecini yöneten bulut işletim sistemi, Ubuntu’nun dağıtımlarından biridir.
Google arama motorunun Android cihazları geliştirmek adına kullandığı bir işletim sistemidir. Ayrıca Steam oyun platformu tarafından desteklenmektedir. Kuvvetli bir Linux dağıtımı olan Ubuntu, bütün bilgisayar ve benzerleri cihazlarda çalıştırılabilmektedir. Büyük ya da küçük fark etmeden tüm teknolojik cihazların içinde çalışabilmektedir. 6 ayda bir güncellenir ve iki senede bir destek sürümü gelir. Ubuntu lisans bedeli ödemeden indirilebilir, kullanılabilir.
Debian :
Debian İşletim Sistemi, bilgisayarların ve diğer cihazların aktif bir şekilde çalışabilmesine yardımcı olmaktadır. İyi bir işletim sistemi olarak tanımlanmasından ötürü cihazların daha sağlıklı bir biçimde çalışmasına yardımcı olmaktadır. Aktif bir çalışma yapısının olmasının yanı sıra dünya çapında birçok destekleyicisi bulunmaktadır. Birçok kişi bu işletim sisteminin ne kadar özgür olduğu ile ilgili sorular yöneltmektedir. Bu noktada araştırmaların kullanım alanını dağıtmak üzere özgür yazılımların üretilmesi gerekmektedir. Bunun için de şirketler gelişimlerini göstermek amacıyla özgür yazılımlar üretmektedir. Aslında para ödemekle ilgili olan problemlerde de korunmak mümkün hale geliyor.
Debian İşletim Sistemi, bilgisayarınızda bulunan donanım kaynaklarını yönlendiren, yöneten yazılımlar için ortak bir hizmet görevi görmektedir. Sunduğu tüm artılara ek olarak bilgisayarlarda bulunan donanım ve yazılımları yönetmektedir. Gerekli kontrol işlemleri ve koordinasyon sayesinde kullanım da daha kolay bir hal almaktadır. Öne çıkarılan özellikleri sayesinde de giderek daha büyük kitlelere hitap ediyor.
OpenSUSE :
OpenSUSE, özgür bir topluluk tarafından geliştirilen ve Novell tarafından desteklenen bir işletim sistemi projesidir. Temelinde altyapı olarak Linux çekirdeğini kullanan OpenSUSE projesinin geliştirdiği işletim sistemi, şık görünümü ve kolay kullanımı ile her tarzdaki kullanıcıya hitap ediyor ve tüm kullanıcıların ihtiyaçlarını karşılamak için bir adım öne çıkıyor.
Ne dramatiktir ki tüm kullanıcılar için hazırlanan bir platform olan OpenSUSE işletim sistemleri daha çok yazılım geliştiricileri ve yüksek oranda Hackerlar tarafından tercih ediliyor. Tamamen açık kaynak kodlu olarak geliştirilen ve tüm bilgisayar kullanıcılarının beğenisine sunulan OpenSUSE, yeni Linux kullananlardan ileri seviye Linux kullanıcılarına kadar herkese uygun bir işletim sistemidir.
Pardus :
Pardus İşletim Sistemi, TÜBİTAK tarafından geliştirilen linux tabanlı bir işletim sistemidir. Ülkemiz geliştirilmesinden dolayı milli işletim sistemimizdir. Adını Anadolu Parsı’nın bilimsel adı olan Panthera Pardus Tulliana’dan almaktadır. Temeli 2003 yılında atılan Pardus, internet üzerinden ücretsiz indirilebilen, hızlı ve kolay kurulan, eski bilgisayar sistemlerinde bile rahatlıkla kullanılabilen, güvenli bir işletim sistemidir.
Linux tabanlı işletim sistemleri GNU/GPL lisansı üzerine kurulmuştur. Genel Kamu Lisansı (GPL, General Public License), yazılımların kaynak kodları ile birlikte dağıtılmasını esas alır. Üretici firma veya kişi, yazılımın kaynak kodunu herkes tarafından erişilebilir bir yere bırakmak zorundadır. Kullanıcılar bu kaynak kodu inceleyebilir, üzerinde istediği değişikliği yapabilir, kendi ihtiyaçları doğrultusunda değiştirip geliştirebilir. Buradaki temel amaç kullanıcının yazılımcıya bağımlılığı en az indirmek ve kullanıcıya inceleme, yönetim ve değişiklik hakkı kazandırılmasıdır.Bu lisans türünden dolayı linux tabanlı işletim sistemleri hem ücretsiz hem de güvenlidir.
Chromium :
İlk olarak 2008 yılında Google tarafından piyasaya sürülen Chromium, dünyanın en popüler yazılım projelerinden biridir. Google Chrome ve Microsoft Edge tarayıcıları Chromium altyapısını kullandığı için, aslında her internet kullanıcısı farkında olmadan Chromium‘u bir şekilde kullanıyor.
Chromium’un bu kadar popüler olmasının en temel nedeni, açık kaynak kodlu olmasıdır. Yani isteyen herkes bu yazılım üzerinden program veya uygulama geliştirmek için ücretsiz bir şekilde kullanabilir.
Son derece yararlı kullanım amaçlar için kullanılsa da zararlı amaçlar için de kullanılabilmektedir.
Chromium’un Chrome’dan Farkı Nedir?
Chromium ve Chrome çok yakından ilişkilidir. Çok basit bir ifadeyle, Chrome neredeyse tamamen Chromium’a dayanmaktadır.
The Chromium Project tarafından geliştirilen Chromium, açık kaynak kodlu bir web tarayıcısıdır. Chrome ise 2008 yılında Google tarafından yayınlanmış ve hala geliştirilip güncelleştirilen bir web tarayıcısıdır. Chrome ve Chromium tarayıcıların birbirine bağlı olmasının sebebi, Google, Chrome’u geliştirmek için Chromium’un sunmuş olduğu açık kaynak kodlarını kullanmasıdır.
Chromium açık kaynak kodlu, Chrome ise tamamen resmi bir şekilde yayınlanmış bir tarayıcıdır, yani final sürümü denilebilir.
Tarayıcı logoları, otomatik güncellemeler, Kullanıcı takibi ve hata raporlama ve daha fazlası aralarındaki temel farklardır.
CentOS :
CentOS, Linux tabanlı, güvenilir ve güçlü bir işletim sistemi olarak öne çıkmaktadır. İşletim sistemi dünyasında, özellikle sunucu ve sanallaştırma alanlarında yaygın olarak kullanılır. İstikrar, güvenlik ve uyumluluk açısından önemli avantajlar sağlayan CentOS, hem işletme hem de ev kullanıcıları için ideal bir seçenek olarak kabul edilir.
YORUMLAR