Ülkemize özgü ve basının aslında ne kadar değerli
olduğunun gösteren özel bir günden, Çalışan Gazeteciler Gününden söz ediyoruz.
Her yıl 10 Ocak tarihinde kutlanan bu özel gün, 1961 yılından bu yana aynı
tarihte kutlanmaktadır ve gazetecilerin çalışma şartlarındaki sıkıntılar dile
getirilmektedir. Bilmeyenlerin dikkatini çeken bir nokta da neden gazeteciler
değil de, çalışan gazeteciler günü olduğudur. Hemen açıklayalım; 1961 yılında
kabul edilen 212 sayılı yasa ile birlikte gazetecilerin çalışma haklarında
önemli iyileştirmeler yapılmıştır ve sosyal haklarını güvence altına alan bir
yasa hazırlanmıştır. Dolayısıyla bu özel gün, çalışan gazetecilerin sahip
olduğu hakları ifade eden bir bayramdır.
Diğer taraftan günümüze bakacak olursak, elbette ki zaman içerisinde yeni yeni sorunların ortaya çıktığını ve gazetecilerin halen çeşitli sıkıntılar ile karşı karşıya olduğunu görüyoruz. İlgili 212 sayılı yasa her ne kadar çeşitli olayların bir ürünü olarak ortaya çıkmışsa da yeterince çalışan gazetecileri güvence altına alamamaktadır. Buna bir örnek vermek gerekirse, bugün büyük medya gruplarında dahi çalışanların sadece yüzde 10’luk bir kısmı 212’li kabul edilebiliyor. Bu durumun ne kadar sıkıntılı olduğunun bir göstergesi… Bugün gazete ve televizyon çalışanlarının ezici bir çoğunluğu basın kartına bile sahip değil. Üstelik bir de medya sektörüne önemli bir ek olarak ortaya çıkan internet medyası var ki durumu daha da içinden çıkılmaz bir hale getiriyor. Bu sektörün yeni bir istihdam alanı olmasına karşın internet medyası 212 sayılı yasa ile ya da benzeri bir şekilde yasal zemine oturtulmuyor.
Diğer bir sorun ise gazeteciliğin temel olduğunun unutulmasıdır. Gazeteciler bir çatı altında toplanıp, objektif bakış açılarını koruyup görevine odaklanmakta zorlanıyor. Gazeteciliğin ilkelerini unutup, oldukça farklı noktalara kayan gazeteciler olduğu gibi, işini yapmakta zorlanan ve elindeki gücü yanlış kullananlar da söz konusu. Önemli olan ise gazeteciliğin ilkelerini ön plana çıkarıp, aksi tavırdakileri aramızda barındırmamaktır. Bir de tabi gazeteciler için en büyük destek, okuyucular ile siyasilerden gelmelidir. Siyasileri bulunduğu noktaya getiren halk, okuduğunu, dinlediğini ya da izlediğini en objektif şekilde yorumlayabilir ve işini iyi yapana destek olabilir. Bunun yanı sıra yasal anlamda çalışan gazetecilerin desteklenmesinde de yine okuyucu bir kaldıran görevi görecektir. Yeter ki biz gazeteciler, ne istediğimizi bilip yaşadığımız sıkıntıları ortadan kaldırma düşüncesinde bir araya gelebilelim.
Bu noktada bir de Kahramanmaraş’ta yerel gazetecilerin durumuna değinmek gerek. Konuya yerel olarak baktığımızda önemli isimlerin destekleri ile karşılaşıyoruz. Bugün Kahramanmaraş Büyükşehir Belediye Başkanı Fatih Mehmet Erkoç başta olmak üzere, Dulkadiroğlu Belediye Başkanı Necati Okay ve Ak Parti İl Başkanı Ahmet Özdemir şehrimizde gazetecilerin haklarına kavuşması ve çalışma şartlarının iyileştirilmesi konusunda oldukça önemli birer destektir. Dolayısıyla kendilerine teşekkürü bir borç biliyoruz ve tüm Çalışan Gazetecilerin Gününü kutluyor, daha güzel günlere diyoruz…
YORUMLAR