Ülkemizde dijital anlamda her şeyin değişip dönüştüğü gibi medya sektöründe de değişimler oldu ve artık yeni çıkan basın yasasıyla birlikte basılı medya internet medyasına dönüştü. Ancak her dönüşüm gibi dijital medya dönüşümü de sancılı bir süreçten geçiyor.
1 Nisan 2023 tarihi itibariyle yeni basın yasası devreye girdi ve artık internet medyasında çalışan gazeteciler de basılı gazetede çalışan meslektaşlarıyla aynı özlük haklarına sahip oldular. Bu çok güzel bir şey. Ancak yeni yasayla birlikte Basın İlan Kurumu, internet haber sitelerine çok ağır şartlar getirdi. Bu şartları sağlayamayıp Basın İlan Kurumu’na tabi olmayan internet haber siteleri teker teker yok olma tehlikesiyle karşı karşıya.
Şu anda ülke genelindeki bütün yerel medya çalışanları yeni çıkan internet yasasının mağduru oldu. Ancak en mağdurlar ise deprem bölgesinde görevini icra etmeye çalışan gazeteciler oldu. Aslında zor durumda olmamızın en büyük pay sahibi 27. Dönem AK Parti Milletvekili Mahir Ünal, ve yine dönemin Milletvekili Ahmet Özdemir’dir. Ve tabi diğer pay sahibi de biz gazetecileriz.
Hatırlarsınız Dönemin AK Parti Milletvekili Mahir Ünal 3-4 ayda bir Kahramanmaraş basını ile bir araya gelir, yerel basının sıkıntılarını dinler, çözüm üretmek için Dernek Başkanlarını dinlerdi. Toplantılarda nasıl olduysa ortaya bir kategori önerisi çıktı. İşte o zaman Yerel basının üzerine benzinin döküldüğü gün oldu. Akabinde Kahramanmaraş basını A, B ve C kategoriyle 3 parçaya bölündü. Hatta o zaman Mahir Ünal, Kahramanmaraş’ı pilot bölge ilan ettiklerini eğer sistem işlerse başka illerde de uygulayacaklarını dile getirdi. Tabi 1-2 yıl sonra bu sistemin arkasından Ünal, Basın Yasası çalışmalarına başladıklarını duyurdu. Ancak akabinde birileri tarafından hazırlanan yasa yerel basını büyütmek yerine bitirmeye odaklandı. Çünkü bu yasa ağır şartlarıyla birlikte deprem bölgesi gazetecilerinin kucağına kondu.
Gaziantep Basın İlan Kurumu İl Müdürlüğü, bütün bu zor şartlara rağmen ayakta kalma mücadelesi veren depremzede gazetecilere destek olması gerekirken ekmeklerine mani oluyor. Asrın felaketinin üzerinden 9 ay geçmesine rağmen deprem bölgesindeki basın mensuplarına hiçbir destekte bulunmamıştır. Sadece Basın İlan Kurumu da değil üstelik depremzede gazeteciler devletin hiçbir kademesinden hiçbir destek görmedi. (Sadece Basın İlan Kurumu Genel Müdürlüğü bugün (31 Ekim Salı) Kahramanmaraş’ta AFAD aracılığıyla Basın İlan Kurumuna KAYITLI olan basın mensuplarına Bilgisayar ve Fotoğraf Makinesi desteğinde bulunacakmış.)
Basın İlan Kurumunu Kahramanmaraş’tan alıp Gaziantep’e neden, niye, niçin vs. verilir. Ben söyleyeyim. Kahramanmaraş’ta Milletvekili olmamasından dolayı verilir. Bu kente sahip çıkılmamasından dolayı verilir. 9 aydır mücadele ediyoruz 2 sigortalı çalıştıracak gücümüz YOK! İmkanımız YOK! Herşeyimiz YOK! oldu demekten dilimizde tüy bitti. Gaziantep Basın İlan Kurumu Şube Müdürü görev yaptığı kenti bırakmış bir kenara kafayı deprem mağduru Kahramanmaraş basınına takmış. Gazetecileri ödeyemeyecekleri külfetin altına sokmak için her yolu deniyorlar. Kurumları tek tek ziyaret ederek Basın İlan Kurumuna kayıtlı olmayan Basın mensuplarına reklam verilmemesi konusunda telkinlerde bulunarak uymayan kurumlara yazı yoluyla baskı uyguluyor. Aynı baskıyı Gaziantep basınına uyguluyor mudur? Gaziantep Basın İlan Kurumu’nun baskı ve mobbing yoluyla sadece Kahramanmaraş’tan kaydettiği haber sitesi sayısı 15’e yakınken, Gaziantep’te bu sayının sadece 4 olması sizce de düşündürücü değil mi? Depremden çıkmış depremzede şehre bu kadar baskı neden?
Biz Asrın Felaketi’nin merkez üssünde mesleğini hakkıyla yerine getirmeye çalışan gazeteciler olarak kentimizin mevcut milletvekillerine bu sıkıntılı süreci, bu şartları gazetecilerin kaldıramayacağını defalarca anlattık. Sonuç mu çözebilene, çözüm üretebilene, muhatap bulabilene getirin beri.
Peki ben şunu sormak istiyorum? Yeni internet yasası gazetecilerin işine yaraması gerekirken eğer gazetecilerin işine yaramıyorsa kimin işine yarıyor?
YORUMLAR