Yazın sık görülen 10 sorun 10 önlem

Yazın sık görülen 10 sorun 10 önlem

Yaz mevsimi geldiği zaman çocukların aklına tatil, deniz, havuz, kum ve eğlence gelirken ebeveynlerin aklına tatilin tatlı anlarının yanında güneş çarpması, isilik gibi hastalıklar da gelebiliyor. Çocukların tatili sağlıklı bir şekilde geçirmesi için sık karşılaşılan sorunları ve nasıl önlem alabileceğinizi Acıbadem Adana Hastanesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Doktoru Deniz Parlakgümüş bizlerle paylaştı.

13 Eylül 2018 - 18:36

1.Yüzücü kulağı (Dış kulak yolu enfeksiyonları)

Kulakta su kalması durumunda ortaya çıkan ve dış kulak kanalında oluşan bir enfeksiyondur. Yüzerken kulak tıkaçları kullanmak, su kaçmasını engelleyen önlemlerin başında geliyor. Ancak çocuğun kulağına suç kaçtıysa, kulak ağrısı ve kulak ön kısmına bastırmakla ağrının artması, en önemli belirti sayılıyor. Bu durumda vakit kaybetmeden hekime başvurmak gerekiyor.

2.Güneş çarpması

Kum, deniz veya havuzda vakit geçirmeyi çok seven çocuklar güneşin altında çok fazla vakit geçirebiliyor. Ama bu durumun istenmeyen sonucu var; güneş çarpması. Baş ağrısı ve kusma şeklinde kendini belli eden güneş çarpması durumunda acilen bir hekime başvurmanız gerekiyor. Güneş çarpmasını engellemek içinse çocuklarınızın 10.00 - 16: 00 saatleri arasında gölgede oynamasını, bol miktarda sıvı tüketmesini ve şapka kullanmasını sağlayabilirsiniz.

3.İsilik

Genellikle baş, boyun ve omuzlarda kırmızı veya pembe bir döküntü olarak kendini belli ediyor. En büyük oluşma nedeni sıcak havada kalın kıyafetler giyilmesi. İsilik riskini azaltmak için çocuklarınıza hafif ve pamuklu kıyafetler giydirin. İsilik genellikle bir veya iki gün sonra kaybolur ve tıbbi müdahale gerektirmiyor.

4.Saman nezlesi

Soğuk algınlığına benzer belirtileri olsa da etkileri farklılaşıyor. Soğuk algınlığı gibi saman nezlesi de bazı çocuklarda hafif geçebileceği gibi, bazılarında ise yaşam kalitesini bozabilecek kadar önemli bir hastalık haline gelebilir. Enfeksiyon dönemi hariç normalin üzerinde burunda kaşıntı, akma ve hapşırma gözlemleniyorsa hekime danışmak gerekiyor.

5.Egzama

Vücutta tahriş edici bir döküntü oluşturan yaygın ve tekrarlayan bir cilt hastalığı olan egzama, genellikle alerjilerden kaynaklanıyor ve yaz aylarında sıkça görülüyor. Bununla birlikte, klor ve güneşe maruz kalmak da cildin kurumasına ve tahriş olmasına neden olabiliyor. Artan ter de egzamayı kötüleştirebiliyor. Çocuğunuzda egzama varsa, terlemeyi azaltmak için cildini silmeye çalışın ve sık banyo yaptırın. Her gün çocuklarınızın cildi için hipoalerjenik güneş koruyucu ve iyi bir nemlendirici kullandığınızdan emin olun. Cildin nefes alabilmesi için serin kıyafetler giydirerek tahrişleri azaltabilirsiniz.

6.Gıda Zehirlenmesi

Gıda zehirlenmesini, bazı bakteri ve virüsleri içeren yiyeceklerin tüketilmesiyle meydana gelen bir rahatsızlık ve yaz aylarında çok sık görülüyor. Isı, bakteriyel büyümeye yardımcı olduğundan açık hava aktivitelerine katılımda gıda zehirlenmesi riski artıyor. Gıda zehirlenmesinden uzak durmak için çocukların yemeklerini hazırlarken kolay bozulabilecek tavuk ürünleri ve kremalı gıdaların tüketimine dikkat etmelisiniz. Evdeyken de dışarıda hiçbir yiyecek maddesi bırakmamak dikkat edilecek başka bir nokta.

7.Coxsackie virüs

Coxsackie virüsü enfksiyonları çocukların yaklaşık yarısında, hafif grip benzeri belirtilere neden olabiliyor. Ama aynı zamanda el - ayak - ağız hastalığı, dil, diş etleri, elin ayakları ve ayak tabanlarında ağrılı kabarcıklara neden olan bir virüs. Uygun bir tedavi ile çoğu zaman bir hafta içinde iyileşme sağlamak mümkün. Ayrıca çocukları, ellerini sık sık yıkamaları için teşvik ederek bu virüsün yayılmasını önleyebilirsiniz.

8.Sinek ve böcek sokmaları

Sinek ve böcek sokmaları zehirli ve bir virüs taşımadıkları sürece doğrudan hasta etmese de ısırıkları kaşıntı ve kabartıya neden olduğu için rahatsız edebilir. Sinek ve böcek ısırmasını engellemek için bazı önlemler alabilirsiniz; açık renk kıyafetler giydirmeniz, şekerli kokulardan uzak durmalarını sağlamanız, yanlarında yiyecek taşımalarını engellemeniz ve arı gibi böceklerin etrafta dolaşırken sakin olmalarını öğretmeniz s

riski azaltacaktır.

9.Göz kapağı ve konjoktiva enfeksiyonları

Çocuklarda göz lensinin bir yetişkinden daha şeffaf olması, özellikle güneşin zararlı ultraviyole ışınlarına karşı hassasiyet göstereceği anlamına gelir. Geniş kenarlı bir şapka veya güneş gözlüğü ile çocuğunuzun gözlerinin direk güneş ışığına maruz kalmasını engelleyebilirsiniz. Açık havada kum ve sudan yansıyan UV ışınlarının sahilde daha da tehlikeli olabileceğini hatırlayarak oyun için gölgede kalan alanları tercih edin.

10. İshal

İshal genellikle virüsler, bakteri veya parazit gibi mikropların neden olduğu gastrointestinal (GI) enfeksiyonlardır. İshal durumunda şekerli ve hazır meyve suları içmenin ishal sıklığını artıracağını söyleyen Dr. Parlakgümüş, “İyi haber şu ki, ishal genellikle uzun sürmez ve tehlikeli değildir” Ancak ishalde, bol su içmek ve patates, pirinç lapası gibi bağırsakları toplayacak besinleri tüketmek yararlıdır. Ancak dışkıda kan olmasıya da çocuğun aşırı iştahsız olup beslenememesi, su içememesi durumunda mutlaka doktora başvurmak gerekiyor.

YORUMLAR

  • 0 Yorum
Henüz Yorum Eklenmemiştir.İlk yorum yapan siz olun..
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR x