Yeni müfredatta Atatürk olmazsa olmaz!
Reklam

Yeni müfredatta Atatürk olmazsa olmaz!

Atatürkçülük ve İnkılap Tarihi derslerinin askıya alınması hariç yeni eğitim müfredatını genel anlamda olumlu bulduklarını kaydeden Türk Eğitim Sen Kahramanmaraş Şube Başkanı Ziya Yenipınar, müfredatın daha detaylı bir şekilde paylaşılmasını istedi.

14 Ocak 2017 - 09:53

Milli Eğitim Bakanı İsmet Yılmaz’ın yeni eğitim müfredatına ilişkin açıklamaları üzerine Yenipınar, yeni müfredatla ilgili gazetemize önemli açıklamalarda bulundu. Yeni müfredatta bazı derslerin askıya alındığını ifade eden Türk Eğitim Sen Kahramanmaraş Şube Başkanı Yenipınar, bazı derslerin de eklenebileceğini aktardı.

Askıya alınan dersler arasında Atatürkçülük ve İnkılap Tarihi’nin yer almasını üzülerek karşıladıklarını belirten Yenipınar, “Atatürkçülük ve İnkılap Tarihi dersinin askıya alındığından bahsediliyor. Bu bizim için maalesef negatif bir gelişme bir gelişmedir. Atatürkçülük ve İnkılap Tarihi derslerinin, ne olursa olsun herhangi bir şekilde müfredattan çıkartılmaması lazım! Bununla ilgili tartışılan konu varsa bu konuları tartışılabilir. Ama Atatürkçülük ve İnkılap Tarihi derslerinin müfredattan asla çıkartılmaması gerekiyor” dedi.

Türkiye Cumhuriyeti devlerinin Atatürk ve silah arkadaşları tarafından kurulduğunu vurgulayan Başkan Ziya Yenipınar, Türk Eğitim Sen olarak bu konuyu önemsediklerini ifade ederek; “Hatta bu konuda askıdan ziyade daha düzenli çalışmaların da yapılmasını bekliyoruz. Bizim de görüşlerimize başvurularak bu konuyu müfredata katmamız gerekiyor” ifadelerine yer verdi.

Henüz yeni müfredatla ilgili detaylı bir açıklamanın olmadığını bildiren Yenipınar, şöyle konuştu: “Şimdi elimizde bir taslak var. Bu çalışmanın bir ay boyunca öğrencilere, velilere, eğitimcilere ve halka açık olacağı söyleniyor. Onların görüşleri alındıktan sonra 1 ay sonra Şubat ayının 23’ü gibi değerlendirmelerin tamamlanıp yeni kitapların basılması şeklinde öngörülüyor. Öncelikle şunu belirtmek istiyorum: Bu ders saatlerinde azalmaya yok. Açıklamalardan anladığımız kadarıyla ders saatlerinde azalma olmayacak. İlave dersler gelebilecek; ama derslerin içeriği konusunda bir sadeleştirmeye gidileceği kanaatine vardık. Yani konularda bilgi yüklemesinden ziyade sadeleşme olacak. Ama öğrencinin hayatı boyunca işe yarayacağı bilgilerin olacağı söyleniyor. Tabi bu netleşirse veya bizim fikrimize başvurulursa nelerin olması gerektiğini de biz açık yüreklilikle ifade ederiz.”

SİSTEME KADEMELİ GEÇİLECEK!

Yeni eğitim müfredatına geçişin kademeli şekilde olmasını olumlu karşıladıklarını kaydeden Başkan Yenipınar, “Birinci sınıflarda, beşinci sınıflarda ve dokuzuncu sınıflarda kademeli olarak bu sisteme geçileceği söyleniyor. Zaten olması gereken de bu! Çünkü ara sınıflardaki öğrencilerin bundan etkilenmemesi daha iyi olur. Üçüncü sınıfa giden bir öğrenciye zaten birinci sınıftan beri farklı bir program uygulanıyor. Onlarda damdan düşer gibi bu sisteme geçirilirse programda ana hatları ile değişiklikler olacağı için bu, öğrencilere zarar verecektir. Bu düşünce iyi olmuş. Bunun 1, 5 ve 9’uzuncu sınıflarda kademeli olarak geçilmesini güzel bir davranış örneği olarak düşünüyoruz. İncitici kelimeler çıkartılabilir, diyor. Türkiye biliyorsunuz mozaik bir ülke! Çok yönlü insanlarımız var. İncitecek kelimelerin seçilmesi ders kitaplarından, müfredatlarımızda seçilmesi olumlu bir gelişme, bence kayda değer bir gelişme! Bakanlığımız tarafından yapılan açıklamada; 2023 hedefleri dikkate alınıyor, deniliyor. Bu hedeflerin ne olduğu daha detaylı ve kapsamlı bir şekilde açıklanırsa; bundan da mutluluk duyacağız. Bu da iyi bir gelişme. Ders sayılarda herhangi bir netlik yok” şeklinde konuştu.

MİLLİ DEĞERLER MÜFREDATTA OLMALI!

Şu anda uygulanan müfredatın milli değerlerden arındırılmış olduğunu belirten Türk Eğitim Sen Kahramanmaraş Şube Başkanı Ziya Yenipınar, bu açığın bir Sivil Toplum Kuruluşu aracılığıyla değerler eğitimi projesi ile kapatılmaya çalışıldığını dile getirdi. Milli değerlerin müfredatın bizzat içinde yer alması gerektiğini savunduklarını ifade eden Yenipınar, şu açıklamalarda bulundu: “Adı üstünde; Milli Eğitim Bakanlığı! Ama uzun zamandır müfredatımızda millilik ile alakalı bir şey kalmadı. Bunu üzülerek söylüyorum. Eksikliği görülünce Değerler Eğitimi diye bir proje başlattılar. Bu proje kapsamında her ay işte sevgi, saygı, misafirperverlik, hoşgörü gibi konular işleniyor. Bu konular müfredatın içinde olmuş olsaydı böyle Değerler Eğitimi Projesi diye bir şeye ihtiyaç kalmayacaktır. Bizim eski müfredatlarımızda değerler eğitimi vardı. Fazlasıyla vardı ve insanlar en azından milli ve manevi değerlerine bağlı olarak yetişiyordu. Şimdi bunda eksiklik gördükleri için ayrı bir çalışma yapmak zorunda kaldılar. İnşallah bu yeni müfredatta milli ve manevi değerlerimiz konusunda gerçekten hassas bir çalışma yapılır ve başkalarına Değerler Eğitimi Programı yapılmaz. Anadilde eğitimle ilgili bir madde gördüm. Tabi insanlar, anadilde eğitim yapabilirler. O konuda bir sıkıntımız yok; ama Türkiye Cumhuriyeti devletinin resmi dili Türkçe’dir. Öncelikle Türkçe'mize sahip çıkmamız gerekiyor. Anadil veya yabancı diller konusunda da gerekli çalışmalar tabii ki yapılsın! İnsanlar birden fazla dil öğrensin. Ama bizim ana motifimize kesinlikle dokunulmaması gerekiyor. Bizim, bunlara sahip çıkmamız gerekiyor.”

MÜFREDAT DAHA DETAYLI AÇIKLANMALI

 Yeni eğitim müfredatına ilişkin Milli Eğitim Bakanının genel hatlarıyla açıklama yaptığını kaydeden Başkan Ziya Yenipınar, taslağın toplumun çeşitli kesimleri tarafından değerlendirilebilmesi için daha detaylı bir şekilde açıklanması gerektiği vurgusunu yaparak şunları söyledi: “Yeni müfredata göre en can alıcı konuda şu: Temel matematik! Temel matematik, sadeleştirilerek öğrencilerin günlük hayatta kullanabileceği şekilde hazırlansın, doğru! Sonra dijital yetkinlik var. Dijital yetkinlikten kasıt nedir? Öğrencilerin teknolojiyi düzgün kullanabilmeleri veya yeteri kadar yararlanması olumlu bir gelişme! Tabii ki çağa ayak uydurmak gerekiyor. Çağa ayak uydurduğumuz takdirde zaten bizim muasır medeniyetler seviyesine yükselmemiz mümkün olur. Aksi takdirde zaten böyle bir şey mümkün olmaz. Öğrenmeyi öğrenmek, doğru! Çünkü bana balık tutmayı öğret, felsefesi eğitimde her zaman önemlidir. Biz bu konuyu önemsiyoruz. Vatandaşlık ve sivil yetkinlik… Tabii ki temel hak ve hürriyetlerini her öğrenci öğrenmek zorunda, vatandaşlık bilgilerini öğrenmek zorunda, haklarını aramak zorunda! Çok sesliliğe, barış, birlik ve beraberlik içinde yaşamaya çok ihtiyacımız var. Özellikle şu dönemde yaşamayı çok ihtiyacımız var.” (HABER-FOTOĞRAF: KENAN ONARAN)

 

YORUMLAR

  • 0 Yorum
Henüz Yorum Eklenmemiştir.İlk yorum yapan siz olun..
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR x